Categorieën
Op stap

Lente in Lisse

Nijntje tussen de tulpen in Lisse.
Nijntje tussen de tulpen in Lisse.

Onze kerstboom heeft er gisteren eindelijk aan moeten geloven. Ik weet het, januari is al halfweg, maar die honderden lampjes die ons avond na avond tegemoet fonkelden gaven onze woonkamer zoveel meer gezelligheid.
Maar Kerst is alweer even geleden dus weg met al wat kerstig is. Stilaan kunnen we weer dromen van krokussen en andere vroegbloeiers die de wereld opvrolijken met hun kleuren. Stilaan kunnen we weer wandelingen en uitstapjes plannen naar plekken waar je de lente in al haar glorie kan gaan bewonderen. De Keukenhof in Lisse is er daar één van. 

Ik was ongeveer half zo oud als ik nu ben, toen ik voor de allereerste keer hoorde over de Keukenhof. En sinds droomde ik er elke lente weer van om dat landgoed te bezoeken en om mij te vergapen aan die miljoenen tulpen en andere bloemen.

Kunstwerk in de Keukenhof
Kunstwerk in de Keukenhof.

Vorig jaar in februari kwam het weer ter sprake en mijn goede vriendin Nina stelde voor om met z’n tweetjes te gaan. Dus reden we op een zonnige zondag de 200 km naar Noordwijk aan Zee waar we een appartementje voor 2 nachten gereserveerd hadden bij een vrolijke Nederlandse dame. Diezelfde dag nog verkenden we de stad en zijn kustlijn en dineerden nadien in strandpaviljoen De Zeemeeuw, waar we niet uitgekeken raakten op het wel heel aparte interieur.

Op het strand in Noordwijk aan Zee
Op het strand in Noordwijk aan Zee.

Noordwijk aan Zee, dé bloemenbadplaats van Europa, maakte toen weinig indruk op mij. Maar onlangs ontdekte ik op Instagram foto’s van Richard Steenvoorden. Hij maakt foto’s die de schoonheid van deze stad onthullen, foto’s waar ik wél warm en blij van word.

Ontbijt in B&B L'Hirondelle.
Ontbijt in B&B L’Hirondelle.

De volgende ochtend, na een heerlijk ontbijt, inclusief een vers gekookt eitje verstopt onder een wit wollen mutsje 🙂 reden we de luttele kilometers die ons nog van de Keukenhof scheidden en verwonderden ons ondertussen over de vele uitgestrekte bloembollenvelden die we passeerden.

Zicht op bloembollenvelden vanuit de Keukenhof
Zicht op bloembollenvelden vanuit de Keukenhof.

De hele wereld stroomt toe in de Keukenhof. Iedereen wil een glimp opvangen van de bloemenpracht op dit landgoed. Als je met de auto komt, dan kan je hem beter parkeren op de rustigere parking aan de achteringang van de Keukenhof. Vermijd, als je dat kan, de hoofdingang én de weg die vanuit Leiden naar de hoofdingang leidt want die is druk en onderhevig aan opstoppingen.
Wij stapten op een maandagochtend via de achteringang de Keukenhof binnen en konden nog een tijd genieten van de relatieve rust die er heerste.

Tulpen en narcissen in kleurrijke vakken.
Tulpen en narcissen in kleurrijke vakken.

 

Kunst en natuur verenigd in harmonie.
Kunst en natuur verenigd in harmonie.

Elk jaar pakken ze in de Keukenhof uit met nieuwe creaties, nieuwe aanplanten van bloemen. Elke bol krijgt een andere standplaats. Zo blijft de Keukenhof jaar na jaar weer verbazen. Slechts één gedeelte blijft onaangeroerd: de Natuurtuin met de verwilderingsbollen.

Een stukje van de Natuurtuin.
Een stukje van de Natuurtuin.

Als je rondloopt in de Keukenhof, raad ik je aan om verder te kijken dan de miljoenen bloemen die je omringen. Dit landgoed herbergt de meest prachtige bomen. Daarom vind ik het zo spijtig dat die 10 maanden per jaar aan het zicht van de buitenwereld onttrokken zijn. Dit is toch té mooi om niet te tonen.

Kleurrijke bloemen onder bomen met frisgroen blad.
Kleurrijke bloemen onder bomen met frisgroen blad.

 

Botanische tulpen, mijn favoriet
Botanische tulpen, mijn favoriet.

Verder moet je de Keukenhof gewoon ontdekken en ervaren. Het is mooi, verrassend, kleurrijk, verbazingwekkend, ontspannend en plezant. Bezoek zeker ook de verschillende paviljoenen met fleurige wisseltentoonstellingen.

Flower power girl Nina.
Flower power girl Nina.

 

Zelfs de kledij en paraplu's matchen met deze hoge tulpen.
Zelfs de kledij en paraplu’s matchen met deze hoge tulpen.

 

Nieuwe aanvoer van narcissen, recht van de serre.
Nieuwe aanvoer van narcissen, recht van de serre.

En aan het eind van je bezoek besef je misschien ook dat dit landgoed niet eens zo groot is, maar wel zó vernuftig aangelegd dat je er uren en uren in rond kan struinen.

Symfonie in geel en rood.
Symfonie in geel en rood.

Als je nog tijd overhebt, dan kan je het landhuis van de Keukenhof ook bezoeken. Als je op de parking aan de achterzijde staat, dien je alleen de weg over te steken. Het sprookjesachtige landhuis ligt aan de overzijde van de weg. Het maakt deel uit van een groot domein: Keukenhofbosch. In het bos kan je mooie wandelingen maken. Wegens tijdsgebrek hebben wij alleen de omgeving rond het landhuis verkend. Je vindt hier ook een kleine kinderboerderij.

Het landhuis van Keukenhofbosch.
Het landhuis van Keukenhofbosch.

Wij hebben genoten van ons bezoek aan de Keukenhof en van de randactiviteiten. En er is zoveel te beleven in deze regio dat ik graag vlug nog eens terug zou gaan. Een bezoek aan Leiden met zijn Hortus botanicus (!) staat bovenaan mijn lijstje. Wie weet, dit voorjaar…

En nog dit: spectaculair zijn ze wel, die uitgestrekte, kleurrijke bloemenvelden. Nederland associeer je gemakkelijk met de kweek van tulpen, krokussen en hyacinten, Frankrijk niet. Daarom was ik verrast toen we in september langs de Bretonse kust een bollenkwekerij ontdekten: Kaandorp. De regio van la Torche in Zuid-Finistère leent zich bijzonder goed voor de bloembollenteelt en daarom doen deze bollenkwekers hier wat ze al sinds 1960 in  Nederland doen. Sinds droom ik ervan om ooit die velden te gaan bezoeken als ze op hun mooist zijn, ergens tussen half maart en half april.

Praktisch:
Op 22 maart opent de Keukenhof opnieuw zijn deuren. Wil jij dit jaar een bezoek brengen aan dit groots bloemenspektakel? Reserveer dan alvast je tickets. En twijfel niet te lang want op 13 mei gaat het park weer 10 maanden dicht voor het publiek. Voor de romantici onder ons… dit jaar staat het thema ‘Romantiek in Bloemen’ centraal.
Meer info vind je hier: Ontdek Keukenhof

Wij logeerden in Noordwijk aan Zee in B&B L’Hirondelle. Ons appartement, op wandelafstand van het strand, was heel gezellig, goed uitgerust en had een bescheiden balkon. Wij verbleven er 2 dagen maar vinden het ook wel geschikt voor een langer verblijf. Gastvrouw Carolien verwende ons elke ochtend met vers vruchtensap, fruit, broodjes en ander lekkers. Echt een aanrader!

Iets eten
Strandpaviljoen De Zeemeeuw in Noordwijk aan Zee. Heel apart interieur en een mooi uitzicht.
Viswinkel en visrestaurant Schuitemaker in Katwijk aan Zee. Hier kan je echt heerlijke visgerechten eten en het personeel is er heel vriendelijk.
Bij Como&Co in Noordwijkerhout kan je iets eten en/of drinken terwijl je geniet van het uitzicht op het Oosterduinsemeer. Het is een heel bijzondere plek die je zeker eens moet bezoeken en ervaren als je in de buurt bent. Bedankt voor de tip, Cora Meier! 🙂

Selfie at the beach.
Selfie at the beach.

3 reacties op “Lente in Lisse”

[…] Al anderhalf jaar schrijf ik hier over wat me verwondert in mijn streek en regelmatig ook daarbuiten. Ik schreef ook al verschillende stukjes over Nederland, waaronder: Op een onbewoond eiland… over het mooie eiland Tiengemeten, In ’t mooiste stukje Nederland over wandelen in prachtig Zuid-Limburg, Een dagje Dordt over die heerlijke stad aan het water, en zopas nog over Lisse in Lente in Lisse. […]

[…] Al anderhalf jaar schrijf ik hier over wat me verwondert in mijn streek en regelmatig ook daarbuiten. Ik schreef ook al verschillende stukjes over Nederland, waaronder: Op een onbewoond eiland… over het mooie eiland Tiengemeten, In ’t mooiste stukje Nederland over wandelen in prachtig Zuid-Limburg, Een dagje Dordt over die heerlijke stad aan het water, en zopas nog over Lisse in Lente in Lisse. […]

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!