Iedereen verwonderaar

Iedereen verwonderaar


Al enkele jaren bundel ik in mijn blog die dingen die mij verwonderen. Door ze dichter bij jou te brengen wil ik aantonen dat je niet actief op zoek moet gaan naar iets om je over te verwonderen. Je vindt dat iets meestal heel dichtbij.

Ik hoop dat mijn berichten tot een beetje meer verwondering leiden, en tot meer verwonderaars. 🙂

In de reeks ‘Iedereen verwonderaar’ schenk ik andere verwonderaars ruimte op mijn website, in de vorm van een blogbericht.

Hoe die ruimte ingevuld wordt, dat kan hij of zij helemaal zelf bepalen. Met foto’s, tekeningen, een filmpje of met quotes, het kan allemaal. Ieder kiest de manier waarop hij het best uitdrukking kan geven aan wat verwondering voor hem is, aan wat verwondering bij hem opwekt. Ieder kiest de manier waarop hij anderen wil inspireren.


1 december 2020 – Hilde Theunis

In het voorjaar van 2019 ontmoette ik Hilde Theunis tijdens een Startersbazaar in Genk. Maar het was pas in november 2020 dat we voor het eerst een lang gesprek hadden. Over verwondering.

Voorafgaand had ik ontdekt dat Hilde in haar diepzinnige teksten op Facebook regelmatig uiting gaf aan wat haar verwonderde. Daarom vroeg ik haar of ze die verwondering ook in een blogbericht wou delen. En dat wou ze.

In Hildes verhaal vind je o.a. deze quotes terug.

Als ik verwonderd ben, ervaar ik stilte. Dan zie of hoor ik voor de rest niks. Dan ben ik bezig met wat mij verwondert. De rest verdwijnt naar de achtergrond. Geen idee van tijd. Dan is er alleen ik.

Met mijn kleindochter ervaar ik de verwondering over het verwonderd zijn van haar.

Het gaat niet over de grote dingen maar over die kleine dingskes.


26 december 2019 – Laura Silvano

Foto: Tristan Meers


Laura Silvano is mijn nicht. Zij woont in de Voerstreek, ik in een ander deel van Limburg. Toevallig ontmoetten we elkaar voor het eerst sinds lang ergens midden november. In Voeren.

Ik volg Laura op Instagram. Ik vind haar foto’s prachtig.

Ik ondervond al vrij snel dat ik door mijn lens een andere kijk kreeg op het alledaagse leven.

Ik geloof erin dat mijn bewondering voor de schoonheid van de natuur mij bracht waar ik nu ben.

Bewondering geeft een mens dankbaarheid. Vanuit dankbaarheid ontstaat geluk.

Dit zijn enkele van Laura’s quotes. In haar verhaal deelt Laura haar aparte kijk op de wereld. Voor haar geen verwondering, wel bewondering. 🙂
29 mei 2019 – Els Peeters

Foto: Koen Broos


Els Peeters ontmoette ik in het najaar van 2018 tijdens een netwerkmoment. We raakten aan de praat over ondernemen en de dingen des levens.

Els moest even nadenken toen ik haar vroeg of ze een blogbericht wilde in mijn reeks. Iets later zei ze (gelukkig) ja en spraken we af voor een interview.

Verwondering is voor mij vooral openheid om me te laten verbazen, zonder het onmiddellijk te moeten analyseren.

Ik krijg geen goede definitie van wonder en misschien is het dat ook. Dat je het niet kunt vatten.

Misschien moeten we allemaal terug wat meer dromer worden.


Gedurende bijna een uur dacht Els na over verwondering en vertelde ze me alles wat ze erover kwijt wou. Enkele quotes vind je terug hierboven. Het volledige verhaal deel ik graag met jou in Iedereen verwonderaar – Els Peeters. Spijtig genoeg heb ik geen bruikbare audiofragmenten van het gesprek met Els. Ik wou ze graag met jou delen want Els heeft een heel fijne stem om naar te luisteren.


25 februari 2019 – Hans Stockmans

Hans Stockmans beeldverteller
Foto: Bernadet Wehenkel


Hans Stockmans kreeg van mij carte blanche voor zijn blogbericht in deze reeks. Uiteindelijk werkten we er toch samen aan. ?

Na onze voorbereiding in C-Mine bezorgde Hans me drie audiofragmenten die hij uit ons gesprek gefilterd had, samen met enkele foto’s. En een video, zijn Soulbiography, met een heel sterke boodschap.

Ik ken Hans al enkele jaren en toch verraste zijn verhaal me.
Hier krijg je al drie quotes mee van Hans. Meer ontdek je in Iedereen verwonderaar – Hans Stockmans.


En geheel onverwacht kwam daar nog een verrassend vervolg op.


Alles start voor mij vanuit verwondering. De dingen die mij raken, die mij ook echt even doen stilstaan.

Dat is het fascinerende aan het laten ontstaan, dat er soms zo’n mooie dingen gewoon ontstaan.

Ge moet het niet allemaal bedenken. Als ge er gewoon open voor staat, aandacht voor hebt, dan kunt ge al de meest prachtige dingen zien.


12 december 2018 – Kristof Bleus

Kristof Bleus koos voor een interview, dat ik mocht uitschrijven. Ik ontmoette Kristof tijdens een netwerkmoment eind oktober en enkele dagen later vroeg ik hem of hij deze reeks wou openen. Verwondering zit diep verweven in Kristofs leven, zo blijkt uit het interview. En verhalen, iets waar ik zelf ook meer rond wil werken.
Ik ben heel blij dat ik het verhaal van Kristof met jou kan delen. Het loont de moeite om het helemaal te lezen en te beluisteren. Hieronder vind je alvast enkele quotes terug.

Verwondering is volgens mij het moment waarop je jezelf verliest en instapt in het wonder.

Ik stap zo snel in dat wonder, in die verwondering, dat ik soms vergeet dat ik iets niet durf.

Vanuit stilte is er ruimte voor verwondering en vanuit die verwondering gaat er ruimte zijn voor verhalen.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!