Categorieën
Op stap

Een beetje gein… met nijn

Nijntje5(1)

Gisteren waren we te gast bij de opening van ‘nijntje’, een expositie opgedragen aan Dick Bruna en nijntje pluis. Deze expositie kadert in het project ‘Schatten van mensen’ van streekmuseum Het Warenhuis in Axel. Binnen dit project krijgen mensen die bijzondere dingen verzamelen de kans om hun verzameling tijdelijk tentoon te stellen in het museum.
Tijdens de zomervakantie valt die eer te beurt aan mijn zus Silvia. En dat vonden we echt wel bijzonder, dus wilden we er zeker bij zijn op die officiële opening. 

Nijntje2
Ook in Japan zijn ze gek van nijntje. Ze noemen haar daar wel miffy.

Zij die Silvia een beetje kennen, weten dat ze nogal ‘into’ verzamelen is. Nijntje, daar is ze mee opgegroeid en dat kleine konijntje boeide haar als kind al. Sinds 2003 verzamelt ze allerlei nijntje-spullen en daarnaast ook de boekjes van de Zwarte Beertjes-reeks. Het is bijzonder dat de mooiste items uit haar collectie nu 2 maanden lang aan de buitenwereld getoond worden en dat nog wel in een heus museum.

Nijntje1

Zij die Silvia een beetje beter kennen, weten dat ze verschillende keren de maker van nijntje ontmoet heeft in zijn atelier in Utrecht. Toen dochter Angelina geboren werd, kwam er een nijntje-fan bij. “Haar eerste woordje was niet mama of papa, maar nijntje”, vertelt Silvia graag.
De verslagenheid was groot toen ze eerder dit jaar te horen kregen dat de geestelijke vader van nijntje er niet meer was. Deze tentoonstelling is dan ook een eerbetoon aan Dick Bruna, een man zo eenvoudig en warm als zijn creaties.

Nijntje7(1)

Zij die Silvia al haar hele leven kennen, herkennen vast en zeker het verbleekte kannetje en kopje waar zij en ik als kinderen mee speelden. Witte plastic voorwerpen met nijntje onderaan, waarmee we menig theekransje hielden. Een vleugje nostalgie…

Nijntje5(1)

Meer dan 20 personen hielpen mee met de opbouw van deze tentoonstelling, want het bleek een hele klus te zijn. En al dat harde werk heeft geloond want het resultaat is heel mooi én kleurrijk. Speciaal voor deze tentoonstelling werd het aanbod in de museumwinkel uitgebreid met nijntje-boekjes voor de allerkleinsten. En het museum investeerde in 2 grote pluchen nijnen die ze in Zeeuwse klederdracht staken. Zij fungeren nu als publiekstrekkers in de grote museum-etalage én op de affiche.

Nijntje3(1)

De briefwisseling die mijn zus en haar man en dochter onderhielden met Dick Bruna wordt ook tentoongesteld, samen met het boekje dat hij signeerde voor de kleine Angelina.

Nijntje9(1)

En het heel bijzondere boekje ‘de beer is dood’ waar Dick Bruna nog aan meewerkte en waarvan de gedrukte exemplaren postuum geschonken werden aan personen die een speciale band hadden met de schrijver.

Nijntje12.JPG

Zijn we trots op Silvia? Zeker weten!
We weten hoeveel het voor haar betekent dat ze dit kan doen en hoeveel energie ze erin gestoken heeft. Knap dat ze erin slaagde om te speechen en heel geëmotioneerd te spreken voor een publiek waarvan ze velen niet kende. En dat ze daarnaast speciaal voor de gelegenheid nog een gedichtje geschreven had. Creativity runs in the family 🙂

Nijntje6(1)
Affiche van de tentoonstelling naast het gedicht dat een taalkundige, die alle boekjes van Dick Bruna gelezen en onderzocht heeft, over Silvia geschreven heeft

Ga jij deze zomer naar Zeeuws-Vlaanderen? Passeer dan eens in het Zeeuwse stadje Axel. Of plan je enkele dagen citytrippen in Antwerpen. Axel ligt op een dik half uur rijden van Linkeroever en is een ommetje waard.
Nog tot en met zaterdag 2 september kan je deze tentoonstelling, voor kinderen van ALLE leeftijden, bezoeken in Het Warenhuis in Axel.

Nijntje8(1)
Even poseren voor een ludieke fotoshoot, hé Silvia. :o)

 

Nijntje4(1)
Zo’n tentoonstelling haalt het kind  in me weer naar boven ;o)

Als je een zus hebt die helemaal in de ban is van nijntje, dan wordt je aandacht vlug getrokken door alles waar een afbeelding van nijntje op staat. In mei was ik met een vriendin op bezoek in de Keukenhof in Lisse en daar stond een klein houten huisje waarin een souvenirwinkeltje was ondergebracht. Ervoor stonden grote en kleine nijntjes, in velerlei kleuren, tussen de bonte tulpen.

Nijntje11

Dit vond ik één van de mooiste plekjes in de Keukenhof, omdat de roze tulpen zo mooi kleurden naast het witte brugje en de kleurrijke nijn op zijn grijze sokkel. Ook vele anderen vonden dit een fotogenieke plek dus heeft het een hele tijd geduurd vooraleer ik foto’s kon maken waarbij er niemand voor de lens liep of stond. De foto kon scherper maar ik word er toch telkens weer vrolijk van… Wat een kleuren!

Nijntje10

Wil je graag meer lezen over de Keukenhof, lees dan zeker mijn bericht Lente in Lisse.

3 reacties op “Een beetje gein… met nijn”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!