Categorieën
Op stap

Van water & wind… aan de Moezel

DSC_2752 (2)

Dag 2: Onderweg van Moselkern naar ons hotel voor de komende 2 nachten, in Simmern, passeerden we Mörsdorf, een kleine gemeente voorzien van 3 grote parkings. En waar veel parkings zijn, moet er wel iets te beleven zijn, concludeerde Frederik. Op het eerste gezicht viel ons niets bijzonders op, totdat we een eindje buiten het centrum een lange hangbrug opmerkten. ’s Avonds lazen we in een foldertje in ons hotel dat dit de langste hangbrug van Duitsland was. Aldus werd Mörsdorf onze eerste stop voor dag 3 van ons Moezelweekend.

Op zoek naar mooie wandelingen in het gebied Saar-Hunsrück, maakten we in een andere folder kennis met de Traumschleifen, op wegwijzers kortweg aangeduid met een witte S op een fuchsia vlak. Een Traumschleife kan je vertalen als ‘een droom van een (rond)wandeling’. We zijn altijd in voor dromen van wandelingen dus kozen we er eentje uit die een stuk van de loop van de rivier de Baybach volgde. Die planden we in als namiddagwandeling op dag 3. Een koele wandelplek voor de heetste uren van de dag.

dav

Mörsdorf telt een kleine 600-tal inwoners en sinds de inhuldiging van de Hängeseilbrücke Geierlay in oktober 2015, heeft een deel van hen ontdekt dat de toeristen die voor en over de brug komen, niet alleen voor overlast durven zorgen, maar ook geld in het laatje brengen. Dus zie je hier ’s middags de eet- en drankstalletjes verrijzen, soms heel provisoir in de voortuinen van bewoners.
Bij Rosie’s Café (tevens bakkerij) springen veel wandelaars ’s morgens vroeg al binnen om broodjes en gebak te kopen voor de picknick onderweg. Vlakbij is er een pizzeria (met houtoven) die spijtig genoeg alleen ’s avonds geopend is. Ons klein hongertje ’s middags stilden we met lekker gebak, voor de zoetekauwen, en met frietjes van de frietkraam.

IMG_2736

Parkeren in Mörsdorf kan je onder meer op de parking aan het bezoekerscentrum. In het bezoekerscentrum (gesloten op dinsdag) kan je een klein souvenirtje van de brug kopen én de foto’s en video bekijken over de constructie van dit bijzondere bouwwerk. Héél indrukwekkend allemaal! In hetzelfde gebouw vind je ook Restauration Geierlay.
Wij parkeerden op parking 2, die aan de rand van het centrum ligt. De parkings staan allemaal goed aangegeven dus vind je ze gemakkelijk terug. Overal geldt betalend parkeren en er zijn toiletten voorzien. Heel handig want in de directe omgeving van de brug ontbreken sanitaire voorzieningen.

IMG_2706

Vanuit parking 2 vertrekt er een korte wandelroute die eerst een stukje door het centrum loopt en dan overgaat in een mooi bospad. We vonden de wandeling door het bos heel aangenaam. Omdat onze focus op de brug lag en we min of meer in een colonne stapten tussen vele anderen, schonken we minder aandacht aan de omgeving dan we doorgaans zouden doen. Na zowat 1,5 km dook de hangbrug voor ons op. De brug verbindt 2 hoge heuvels en hangt boven een bebost dal.
Enkele cijfers… lengte: 360 m, hoogte: 100 m, breedte: 85 cm, hoogteverschil aan de lage kant: 25 m. Niet niks, hé?

DSC_2784 (2)
Bruggen en slotjes, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Aan de andere kant van de brug ligt de gemeente Sosberg en als je niet heen en terug over de brug wil, kan je een rondwandeling doen in het gebied, de Geierlay Loop.
Aan de kant van Mörsdorf tref je zitbanken aan waarop je eindeloos naar de brug kan zitten staren. Aan de kant van Sosberg staan ook banken maar daar worden wandelaars ook voorzien van spijs en drank, door foodtrucks.
Meer vertel ik niet over de brug want de rest moet je gewoon ervaren. En die ervaringen mag je altijd delen met mij. 🙂

IMG_2703

Op de terugweg lieten we het bospad letterlijk links liggen en namen het pad dat, door de velden, naar het bezoekerscentrum leidt. We hadden al opgemerkt dat er in deze regio veel windenergie opgewekt werd, maar in Mörsdorf was er wel een héél hoge concentratie van windmolens.

IMG_2738

Onderweg naar het bezoekerscentrum bleek waarom er zoveel windmolens stonden in en rond Mörsdorf en leerden we ook hoe windenergie overgebracht wordt. Infopanelen vertelden over het Windpark. Eén zo’n paneel wakkerde onze creativiteit aan en gaf zelfs aanleiding tot een ludieke fotoshoot met de windmolens op de achtergrond. 🙂

IMG_2749 (2).JPG)

Onze fotoshoot werd opgeluisterd door het gezang van een leeuwerik die dichtbij capriolen maakt boven een akker.

IMG_2755

’s Namiddags reden we naar het Baybachtal alwaar we een stukje van de Traumschleife Baybachklamm zouden volgen. Het was wat zoeken naar het startpunt van de wandeling maar uiteindelijk strandden we, na het volgen van een smalle weg, aan de Schmausemühle, midden in het hart van het Baybachtal.
Die wandeling is werkelijk een droom. Dat kunnen we nu wel beamen. En die Schmausemühle… dat is een droom van een hotel-restaurant… Een zalige plek om te vertoeven, een oase van rust, een idyllische pleisterplaats aan de rivier.
Veel volk op het terras en veel wagens op de kleine parking. Gelukkig vonden we nog een plaatsje voor onze wagen. Konden we ons een mooiere plek voorstellen om aan deze wandeling te beginnen?

IMG_2782

We staken het brugje over de rivier over en kozen uit de bordjes met wandelingen die route die tot aan het panorama zou lopen: Barreterlei. De volledige rondwandeling zat er niet in omdat het al bijna 16 uur was en we ’s avonds tijdig terug wilden zijn voor het avondeten.

dav
De bewaker van het gebied

Deze Traumschleife leidde ons door de Baybachklamm, de kloof waarin de Baybach stroomt. Het eerste stuk was vlot begaanbaar maar algauw werden we uitgedaagd om rotsen te beklimmen waarin al dan niet trappen uitgehakt waren. Touwen langs de rotsen hielpen ons met het overbruggen van gladde rotspartijen en grote hoogteverschillen. Er waren steile hellingen en steile afdalingen. Onze spieren werden danig op de proef gesteld.

DSC_2867 (2)

En net als de vermoeidheid van al dat geklauter je parten begint te spelen, pas dan wacht je nog een grotere uitdaging: de steile helling naar het panorama. Het was afzien daar op die helling omdat de temperatuur er opmerkelijk hoger lag dan beneden bij de rivier, en omdat onze spieren protesteerden. Maar we haalden het panorama, dat uiteindelijk het panorama toch niet leek te zijn want eigenlijk was er ook niet veel te zien… Het eigenlijke panorama bevond zich een heel eind verderop tussen de akkers. Wegens de hitte die dag hebben we ons een stukje uit het bos gewaagd maar zijn we voortijdig teruggekeerd omdat we geen zonnebrand wilden. We hebben toch nog een verre blik kunnen werpen op het ons omringende landschap met bossen en akkers.

IMG_4107 (2)

De Baybachklamm is een bijzonder, bosrijk gebied waarin je naast de rivier alleen het gezang hoort van vogels en het vele geritsel in het struikgewas. Veel dieren zagen we echter niet. We spotten wel een kleine slang en, op het einde van onze wandeling, ook een roestbruine muis. De vele hoge bomen, waaronder heel statige beuken, zorgen voor een beschermende, groene koepel waartussen het zonlicht naar binnen glipt.
Op de heenweg maakten we veel foto’s omdat het zonlicht heel mooi op het water en de oevers scheen. Toen we terug naar de startplaats liepen, viel het licht op de meeste plaatsen niet langer op de rivier, was het donkerder onder de kruinen van de bomen en waren voorheen heel fotogenieke plekken al wat minder aantrekkelijk.

DSC_2829 (2)

De Baybachklamm is werkelijk prachtig. De rivier maakt vele kronkels en kleine watervalletjes wisselen af met stukken waar de rivier rustig voortkabbelt. Brugjes verbinden de oevers en regelmatig vind je een bank waarop je je spieren even kan laten rusten. Er zijn ook heel feeërieke plaatsen met bemoste boomstammen en kleine bloemen.

DSC_2836 (2)

Het is werkelijk een zalige plek, een rustige plek waar je energie kan opdoen.
Stef sprak onderweg een man die al 30 jaar komt wandelen in dit gebied en vindt dat het alsmaar mooier wordt. Ik zou er ook graag nog eens naartoe gaan. Dan om de volledige wandeling te doen en wie weet wat we dan nog allemaal mogen ontdekken…

Klik voor een 360°-beeld via Google Street View (door Frederik Maesen) op Baybachklamm.

DSC_2897 (2)

In de namiddagzon lijkt het water wel vloeibaar goud…De terugweg verliep opmerkelijk vlotter, grotendeels bergaf en door een afgekoeld bos. Af en toe hadden we het zelfs fris. Nog even genieten aan de rivier en dan op zoek naar een tafeltje voor 5 in de Schmausemühle. Alle tafels op het toch wel ruime terras waren volzet of gereserveerd. Waar bleven al die gasten toch vandaan komen? Binnen was er wel nog ruimte. Het houten interieur voelde warm en gezellig aan, het personeel was heel hartelijk en we kregen grote glazen met water en frisdrank. Op de menukaart veel vleesgerechten en daarnaast ook forel. De Schmausemühle kweekt zelf forel en zalmforel. Veel verser kan je de vis niet hebben. We gingen met drieën voor een vismaaltijd: 2 maal met kruiden gevulde forel en 1 maal zalmforel, voor mij. We kregen een frisse salade vooraf en de hoofdgerechten volgden al vlug. En alles was heerlijk! Een absolute aanrader!

De warmte en de inspanningen van deze topdag maakten dat we heel loom werden na de maaltijd. Tijd om terug te keren naar ons hotel en er een vroege avond van te maken.

IMG_4185

De laatste dag lag in het verschiet. Het was al heel mooi geweest en het had ons heel veel deugd gedaan. Vooraleer we naar België terugkeerden, stond ons nog één uitstapje te wachten: een Walderlebnispfad. Daarover meer in een volgend bericht.

Lees meer over ons weekend in de Moezelstreek in Wijn & andere geneugten… aan de Moezel en Van Elz tot Eltz… aan de Moezel.

Praktisch:
Meer info over de brug en het bezoekerscentrum vind je op Geierlay.
Klik hier als je meer wil weten over Mörsdorf.
Op zoek naar een wandeling aan de Baybach? Traumschleife Baybachklamm.
Mits wat voorzichtigheid kan iedereen die goed te been is, en hellingen kan nemen, deze route aan, volgens ons, ook kinderen.
Adres, openingsdagen en -uren en menukaart van de Schmausemühle vind je hier: Schmausemühle.

6 reacties op “Van water & wind… aan de Moezel”

Beste
Ik lees metveel plezier over je blog over de Moezel.
Ik en mijn vriend vertrekken namelijk morgen naar Bernkastel. Op dinsdag hadden wij een trip naar de burcht in Eltz gepland en in de namiddag wouden wij de hangbrug gaan bezoeken. Van Bernkastel is Eltz een klein uurtje rijden. Hebt u nog enige tips voor ons een kleine stopplaats voor iets lekkers te gaan eten of iets dat we echt moeten gezienof gedaan hebben?
Alvaste bedankt

Dag Jill
Het doet me plezier dat jij er plezier aan beleeft.
In Wijn & andere geneugten schreef ik al over Cochem, een mooi stadje aan de Moezel dat een bezoek zeker waard is. Wat horeca betreft heb je hier ook heel veel keuze. We hebben zelf niet gegeten in Cochem dus kan ik je niets aanbevelen.
Laat je zeker verrassen onderweg naar Burg Eltz. De weg langs de Moezel is bijzonder mooi.
Geniet van jullie Moezeltrip en als je zelf nog tips hebt nadien, mag je ze altijd delen.
Groetjes
Bernadet

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!