Categorieën
Op stap

Lente in Saarland – natuur en een vleugje geschiedenis

Detail van de Höckerlinien-Weg
Detail van de Höckerlinien-Weg

In Lente in Saarland – blik op de Saarschleife schreef ik al over de Saarschleife, een van de toeristische trekpleisters in Saarland. Maar er is nog meer natuurschoon te bewonderen in de buurt van de Saarschleife. Laat de Saarschleife en de andere toeristen achter je en geniet van de rust van de Villa Borg Trail en van een stukje van de merkwaardige Höckerlinien-Weg.

De Villa Borg Trail is een Traumschleife. Vorig jaar schreef ik in Van water & wind… aan de Moezel over een andere Traumschleife, eentje in de Baybachklamm, een ware droom van een wandeling. Meer dan 1 jaar later praten we hier nog altijd over, zo’n diepe indruk heeft onze tocht door de Baybachklamm op ons gemaakt.
De Villa Borg Trail was iets minder sprookjesachtig maar wel heel mooi. Het had niet veel gescheeld of we hadden deze wandelroute helemaal niet ontdekt. Ik leg je dadelijk uit waarom.

Op de Villa Borg Trail.
Op de Villa Borg Trail.

In Borg staat een grote Romeinse villa, een replica weliswaar maar toch … heel knap! Deze Villa Romana ligt afgelegen, tussen akkers en bossen, nabij de Duits-Franse grens. Ik denk dat een bezoek aan deze villa (een complex feitelijk) wel de moeite waard is maar wij geraakten niet verder dan de ingang, waar naast de kassa ook een toeristisch infopunt gevestigd is met tal van interessante flyers en brochures. Waar wij vonden wat we zochten en waar we besloten om een wandelingetje te maken tot aan het Waldbiotop (600 m verder). Uiteindelijk wandelden we de 4,5 km van de Villa Borg Trail.

Villa Borg Trail

De route biedt veel afwisseling en mooie vergezichten. We wandelden over bospaden, kronkelwegjes, langs velden, weiden vol bloemen en akkers vol koolzaad (of mosterdzaad, ik kan die twee nog altijd niet onderscheiden).
De zon brak door en verlichtte ons pad. Veel lievevrouwebedstro gespot alsook dagkoekoeksbloem en eenbes.

Villa Borg Trail

Villa Borg Trail

Na de wandeling, terug in de auto, vervolgden we onze zoektocht naar wat oorspronkelijk onze bestemming was die namiddag: de Höckerlinien-Weg. Nergens borden of pijlen die ons de weg wezen dus waren we er eerder die dag aan voorbij gereden, onderweg van Orscholz naar Oberleuken. In Oberleuken aanbeland, ontdekten we de bordjes die de weg wezen naar de Villa Romana in Borg, waarop Stef voorstelde om daar naar de juiste weg te vragen. Waarop we verschillende kilometers reden naar de Villa en van ’t een kwam het ander …

Weiland met hoeve

Gewapend met een kaartje waarop de Höckerlinien-Weg aangeduid stond, reden we terug richting Orscholz over de L177, en iets voor Orscholz leidde een wegje naar rechts ons naar een jeugdherberg en ook naar die beruchte drakentanden. Deze betonnen constructies maken sinds 1940 deel uit van Westwall, een Duitse verdedigingslinie die liep van de Nederlandse tot aan de Zwitserse grens met Duitsland. De versperring hinderde de tanks van de geallieerde troepen. Verschillende stukken van deze versperring kunnen nog bezocht worden. In Orscholz bleef een deel van Westwall goed bewaard. Er werd een themapad aangelegd en het gebied is vrij toegankelijk.
Als je meer wil weten over Westwall kan je in Irrel (Eifelgebied) het Westwall Museum bezoeken. Over andere bezienswaardigheden in Irrel schrijf ik binnenkort meer.

Höckerlinien-Weg

De Höckerlinien-Weg … tonnen beton, vierkante funderingen met op elke hoek een drakentand. In de uitsparing van het vierkant: grassen, struiken en bomen, hoge bomen die hun schaduw werpen over dit bizarre landschap, deels gecreëerd door de mens. Tanden in verschillende hoogtes, sommige beschilderd, anderen betongrijs. De tand des tijds heeft vat op hen maar voorlopig houden ze stand, velen onder dikke mossen en korstmossen. Langzaam gaan ze op in de natuur.

Ik loop over en tussen beton, tussen frisgroen gebladerte en witte, geurende bloemen. Ik ben verbijsterd. Dit is surreëel. Als ik denk aan de strijd die hier gestreden werd, zoveel decennia geleden. Dit merkwaardige landschap, ooit een hevig strijdtoneel, is nu vredig. En stil, op een paar stemmen van anderen en het gefluit van vogels na. Deze plek is een stille getuige van dat waar velen liever niet meer aan herinnerd worden. En toont aan hoe de natuur alles uiteindelijk weer inpalmt. Zo werd wat ooit kil en grijs was, onderdeel van een groen en levendig tafereel met een bizarre schoonheid.

Höckerlinien-Weg

Höckerlinien-Weg

Praktisch:
Villa Romana, Im Meeswald 1, 66706 Perl-Borg
Ontdek hier hoe de oude Romeinen woonden, leefden en aten. Je kan hier zelfs proeven van gerechten uit de oude Romeinse keuken. Meer info vind je op de website. Tegenover de ingang starten ook verschillende wandelroutes o.a. de Villa Borg Trail.

Höckerlinien-Weg
Op de L177 van Orscholz naar Oberleuken, rijd je het straatje links in richting de jeugdherberg. Rij onmiddellijk rechts aan de splitsing. Links is een grasveld waarop je je auto kan parkeren (kruisje op de kaart hieronder). Er is ook een barbecueplek, compleet met schwenker, de Saarlandse bbq.

Plan van Orscholz

Vanuit Oberleuken zijn zowel de Luxemburgse als de Franse grens dichtbij. Wij maakten de oversteek naar Noord-Frankrijk, waarover meer in één van mijn volgende berichten.

Höckerlinien-Weg
Nog een detail van de Höckerlinien-Weg

 

2 reacties op “Lente in Saarland – natuur en een vleugje geschiedenis”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!