Categorieën
Lekker groen

Venkel vers van ’t veld

In Brusselse groentjes en meer: deel II staat er helemaal onderaan een detailfoto van een venkelplant. Nina had dat goed gezien! 🙂
De foto toont het fijnvertakte blad van de knolvenkel. Deze venkel, die men teelt voor zijn eetbare knol, wordt als groente beschouwd.

In onze tuin staat er ’s zomers ook venkel. Dat is bladvenkel, die gekweekt wordt voor het eetbare blad en de zaden. In Hoog bezoek in de tuin kon je lezen dat het blad van die venkel een lekkernij is voor de rupsen van de koninginnenpage.

venkel1%c2%b5

Ik hou van de typische geur en smaak van venkel. Het anijsaroma heeft iets opwekkends, het verfrist en geeft pit. Toch kocht ik in de winkel nooit venkelknollen.
Maar op een zomerse dag ontdekte ik verse venkel op het veld en sindsdien ben ik verkocht.

Het aroma dat in mijn neus prikkelt als ik zo’n knol net boven de grond afsnijd… ik word daar op slag vrolijk van. En dan ’s avonds een slaatje maken met reepjes rauwe venkel en een à vif gesneden sinaasappel. Zo lekker en eenvoudig, meer moet dat niet zijn!
Ik las onlangs dat men in Toscane na de maaltijd rauwe venkel op tafel zet, samen met sinaasappel en schijfjes appel. Ik geef de voorkeur aan een dessertje met chocolade, maar zo’n beetje venkel als dessert, daar zou ik ook nog aan kunnen wennen.

Ik schreef het al eerder: ik vind venkel fotogeniek. Daar moest ik dus foto’s van maken.
Op de foto’s hierboven en hieronder zie je kleine waterdruppels die aan bladeren en stengels hangen. Ze voegen een zekere dynamiek toe aan deze stillevens.
Met dank aan CSA-Hoeve Het Blokhuis.

venkel2

 

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!