Categorieën
Inspirerend

Oh denneboom

Volgende week is het weer Kerst… Tradities worden van zolders en uit kasten gehaald, worden afgestoft en opgeblonken. Meubels aan de kant, maak plaats voor een boom met slingers, lampjes en ballen. Enkele weken lang mag hij daar staan pronken, die boom, en alle aandacht naar zich toetrekken.Kerst is voor mij onlosmakelijk verbonden met een kerstboom in huis. Voor ons geen echte boom, maar een kunststoffen exemplaar. Elk jaar in december open ik de doos met onderdelen, bouw ik de boom op, etage per etage, en spreid ik alle takken uit. En elk jaar in januari vouw ik alles weer mooi op en worden de takken, op kleur, terug opgeborgen. Dat opruimen lijkt een heel werk, maar in jaren dat ik er tegenop zie om aan die opbouwklus te beginnen, is het net dat overzicht in de doos dat me overhaalt om me op dat bouwpakket te storten.
Ik herinner me nog de reacties die we kregen op onze kerstboom die ene keer dat hij opgesteld stond zoals het kleurenplan het voorschreef. De takken lijken op dennentakken, maar de boom leek niet op een dennenboom. Hij zag er dolkomisch uit, niet in balans. Productiefoutje waarschijnlijk. 🙂
Niet getreurd, voor alles is er een oplossing, ook voor vreemde kleurenschema’s. We maakten een nieuw schema, zo goed en zo kwaad als het ging. Gevolg: onze kerstboom ziet er nog altijd een beetje vreemd uit, maar hij is wél uniek én hij mag gezien worden.

Elk jaar, tijdens het versieren van de boom, maken mijn gedachten sprongen naar het verleden. Terug naar de jaren 70 bijvoorbeeld, naar bomen met fonkelende stervormige lampjes in alle kleuren van de regenboog, met sparappels van blinkend glas, en kunstige kersttaferelen in en om de kerststal. We zongen van ‘Oh denneboom, oh denneboom’ en keken als kind vol verwondering naar boom en stal.

kerst-1974-polaroid
Anno 2016 herinner ik me nog flarden van die kerstliedjes van vroeger. Het zijn zoete herinneringen aan een tijd dat de kerstperiode garant stond voor tradities als de middernachtmis, de 3 wijzen die elke dag een stapje dichter bij de stal kwamen, gezellige familiediners, veel kerstkaartjes, hulsttakken met rode bessen, kerstbûches, en vrede op aarde aan alle mensen van goede wil.

Ik herinner me ook bezoekjes aan kerstmarkten in Duitsland, waar we kerstdecoratie kochten waaraan ik niet kon weerstaan. Eens per jaar, als ik alles uitpak, voelt het weer even als toen. Warmte, gezelligheid, veel geuren, kleuren en smaken.
Bovenaan in onze boom prijkt ieder jaar weer een kerstman-engel. Hij is van hout, draagt een potje met goud, en brengt geluk aan wie hem in huis haalt (zeggen ze).
Geen boom ook zonder de beeldjes van hondjes en kat die lang geleden uit Amerika overgevlogen zijn, samen met de ‘mushroom birds’. Elf maanden per jaar brengen ze door in een bedje van heel oud keukenpapier met afbeeldingen van ‘Bollie & Billie’.

kerst-2013-2

Hij staat er pas, onze boom. We gaan er bij feesten, genieten, vooruitblikken naar volgend jaar… en misschien ook wel weer bij zingen. 🙂
Misschien dit liedje wel:

Have yourself a merry little Christmas
let your heart be light
from now on
our troubles will be out of sight

Een zalig liedje, voor een zalige Kerst.

0 reacties op “Oh denneboom”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!