Categorieën
Op stap

De ontdekking van Bretagne

Op dagen dat de aanblik van een berijpt gazon al voldoende is om me koude rillingen te bezorgen, struin ik graag door ons archief met vakantiefoto’s. De beelden, in combinatie met mooie herinneringen, bezorgen me een instant warmtegevoel.

Eens Kerstmis en Nieuwjaar en de bijhorende festiviteiten weer tot het verleden behoren en kerstbomen overal uit het straatbeeld verdwenen zijn, richten we onze blik weer op andere horizonten. Vakantieplannen maken Stef en ik meestal last minute, maar als jij nú al staat te popelen om een reisbestemming vast te leggen, dan kan ik je misschien inspireren.

cancale1

In mei 2012 begon ons Bretons avontuur. Tijdens eerdere reizen hadden we al grote stukken van de Franse kustlijn bezocht en bewandeld. Dat jaar wilden we graag terug voet zetten aan de kust, deze keer op Bretonse bodem. Ter voorbereiding kocht ik de Trotter over Bretagne. Tussen onze bagage zit altijd wel één of andere Trotter, bij uitstek de beste reisgidsen, naar mijn mening. We reserveerden ook een kamer met ontbijt bij ‘Château de Mont-Dol‘.

st-michelZicht vanop Le Mont-Saint-Michel

Mont-Dol ligt in het Noorden van Bretagne, op een boogscheut van Le Mont-Saint-Michel, de wereldberoemde rots waarvan de Bretonnen zeggen dat hij op Bretonse bodem ligt. Maar ook de Normandiërs claimen hem al eeuwenlang als de hunne. Ik laat in het midden wie het bij het rechte eind heeft. Feit is dat we het veel indrukwekkender vinden om de rots in de verte te zien liggen, of om hem te zien ‘zweven’ in de mist, dan om er bovenop te staan. Maar misschien ben jij een andere mening toegedaan.
Wij vonden het leuk om het stadje op de rots gezien te hebben, maar zoveel jaren later kunnen wij ons niet veel meer herinneren van wat ons daar boeide. Wat ons het best is bijgebleven, is het meeuwennest op één van de vele daken. Vanop de stadsomwalling hadden we er een goed zicht op. De meeuw was het duidelijk gewend om aanschouwd en gefotografeerd te worden door de vele toeristen die er passeerden. Ze deed haar plicht, draaide haar eieren en negeerde de drukte rondom haar nest.

meeuw

Net zoals Le Mont-Saint-Michel boven het zeewater uitsteekt, steekt de 65 m hoge heuvel Mont-Dol boven het platteland uit. Vanop de heuvel heb je een goed zicht op het polderlandschap en de kustlijn erachter. Dit is één van de vele plekken in Bretagne die verweven zijn met druïden. Ook sterk verbonden met de Keltische cultuur zijn de menhirs. In de buurt vind je een exemplaar van meer dan 9m hoogte, de Menhir van Champ-Dolent. Hunebedden vind je in het Forêt du Mesnil in Le Tronchet. In dit bos kan je bewegwijzerde wandelingen volgen, waaronder de ‘Feeënwandeling’. Alles ademt hier een vleugje magie.

Magie zit er ook in de Rochers sculptés de Rothéneuf, langs de kustlijn vlakbij Saint-Malo. Tussen 1870 en 1895 kapte de zwaargehandicapte pastoor Fouré zo’n 300 figuren uit de rotsen. Als je tussen de beelden staat, besef je pas hoe bijzonder de creaties op deze steile helling zijn. Wat een werk moet het niet gekost hebben om dit te kunnen realiseren.

rochers

Liefhebbers van oesters kunnen hun hart ophalen in Cancale. Maar ook als je, net als ik, geen oesters eet, is hetgeen je in Cancale bij laagtij te zien krijgt, een boeiend schouwspel.
In Cancale kweekten zelfs de oude Romeinen al oesters. Op de oestermarkt (op het strand) kan je oesters kopen die diezelfde dag, tijdens de vloed, nog in het zeewater lagen. Op de trappen van de dijk heerst er tijdens deze markt een gezellige drukte. Een bordje oesters, citroen, wat brood en wijn, meer hebben de oestereters niet nodig om zich te vermaken. Lege oesterschelpen blijven achter als de markt voorbij is. Als de vloed komt, neemt het water alle schelpen weer mee, en worden de trappen weer schoongespoeld voor de volgende markt. Simple comme bonjour  🙂

cancale2Zeewier rapen voor de oestermarkt, oesterbanken op de achtergrond

cancale3

Het loont de moeite om veel tijd uit te trekken voor wandelingen langs de kustlijn ten Westen van Cancale omdat deze gevormd wordt door grillige rotsen, bebloemde heuvels en kleine baaien. Langs de kust liggen ook kleine eilandjes die bevolkt worden door vogelpopulaties.

cancale4

Bezoek zeker ook Pointe du Grouin met zijn steile kliffen en prachtige panorama’s.

saint-maloZicht op Saint-Malo

Ten Westen van Saint-Malo ligt Cap Fréhel, volgens Trotter ‘één van de meest fascinerende plekken aan de kust’. Een absolute aanrader! Op de foto helemaal bovenaan zie je de meer dan 70 m hoge klip met daarop zijn 2 vuurtorens.
Van hieruit kan je wandelen naar Fort La Latte, een fort dat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen.

kasteel

De schoonheid van Bretagne ligt volgens mij in het gevarieerde landschap, dat gaat van lieflijke, felgroene heuvels tot gevaarlijke, steile en kale rotsen. In de bonte variatie aan vogels en planten. In de, voor ons, onuitspreekbare namen van dorpen en in het vreemde Bretons dat er gesproken wordt. In de levendige, Keltische cultuur. En in de rust en stilte die je in deze regio volop kan ervaren.

Door omstandigheden was onze reis eerder kort, maar tijdens de terugrit naar huis, planden we in gedachten al onze terugkeer naar Bretagne. Om maar te zeggen dat we diep onder de indruk waren van hetgeen we gezien en ervaren hadden, en we meer van dat wilden. Hoe vlugger, hoe liever zelfs. Dus kan je al raden wat er in 2013 op ons verlanglijstje stond… Daarover meer een volgende keer.

grouin1

 

 

0 reacties op “De ontdekking van Bretagne”

Wij gingen enkele jaren geleden ook op bezoek in dit prachtige stukje van Frankrijk! Als ik je woorden lees, komen de herinneringen levendig terug. Fantastisch! Dank je om dit te delen. Ik zou inderdaad al zin krijgen om mijn vakantie beginnen te plannen 😉

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!