Categorieën
Op stap

Samen op stap … in Averbode Bos en Heide

Op het binnenplein van de abdij van Averbode.
Op het binnenplein van de abdij van Averbode.

Zondag 7 oktober begon onder een grijs wolkendek maar rond 10 uur brak de zon door de wolken boven Averbode. Het werd heerlijk wandelweer.
Een herfstwandeling in dit natuurgebied was niet wat ik initieel gepland had maar een wandeling tijdens de zomermaanden werd afgeraden wegens brandgevaar. En kijk … ook in de herfst was het genieten van deze afwisselende wandeling, onder die prachtig blauwe hemel.

Voor ik terugblik op deze wandeling, nog even een aankondiging.
Op zondag 18 november gaat de volgende Verrassende Blogwandeling door, in Hasselt. Daar gaan we het gebied van de Herkenrodebossen verkennen en al het Verborgen Moois ontdekken. Je kan je daar nog voor inschrijven tot en met vrijdag 16 november.
Wil je na de wandeling mee iets gaan eten? Geef me dan een seintje uiterlijk vrijdag 9 november.
Inschrijven kan via het formulier op de pagina Contact.

 

In juli wandelden Stef en ik de Verrassende Blogwandeling in Averbode Bos en Heide al in. Het was toen warm, veel te warm eigenlijk. Ik schreef erover in Meer Verrassende Blogwandelingen. Daar vind je ook nog een reeks foto’s terug van dit natuurgebied.

Verzamelen deden we op 7 oktober op een bijzonder mooie plek, aan de abdij van Averbode. We vormden een bescheiden groepje van 13 wandelaars waaronder enkele nieuwelingen.

Bospad

Averbode Bos en Heide is een gebied dat veel variatie biedt. Het maakt deel uit van 3 provincies: Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Je wandelt hier door bossen met naaldbomen en loofbomen (vooral eiken, beuken en berken), over lange rechte paden, over heel smalle kronkelende paadjes, tussen manshoge varens, langs vennen, heide en graslanden. En over kleine zandvlaktes. Je vindt hier ook een stukje Europese topnatuur terug. En achter elke bocht op je pad kan er een verrassing schuilgaan.

Mocht je deze wandeling zelf willen maken, volg dan deze knooppunten:

100 (aan de abdij) – 98 – 107 – 292 – 104 – 286 – 285 – 101 – 281 – 294 – 279 – 273 – 81 – 79 – 205 – 206 – 75 – 86 – 85 – 100.

Tussen 205 en 75 kan je je wandeling ook uitbreiden. Volg dan 205 – 73 – 274 – 75.

Let op: je moet 2 wegen oversteken die behoorlijk druk kunnen zijn. Er zijn geen zebrapaden. Wees dus extra voorzichtig als je oversteekt. 

Wil je na de wandeling iets eten of drinken? Dat kan in abdijcafé Het Moment, vlakbij parking 1. In groep moet je je keuze van gerechten wel beperken. Betalen kan alleen per tafel. De bediening is vriendelijk en rechtdoorzee. De porties zijn bescheiden. Wat wij bestelden was heel lekker. Getest en goed bevonden. Een aanrader dus!
En nadien kan je nog een bezoek brengen aan de Abdijwinkel waar ze jou ook een mooie assortiment Averbode-producten aanbieden.

In deze tijd van het jaar kan je ook in Averbode Bos en heide paddenstoelen spotten. In bosjes, bundeltjes en torentjes.

Een hoopje paddenstoelen

Nena in Averbode
Deze paddenstoelen moest Nena toch even vastleggen.

Waarom vonden de anderen deze wandeling de moeite waard?

Tina schreef achteraf: “Het was een fijne wandeling met heel gevarieerde gebieden.”

“Een mooi, gevarieerd landschap”, aldus Kristof. “Duinen, bos en heide. Prachtige herfstkleuren en -geuren.”

Evy vond het een “toffe groep om samen te genieten van de natuur.”

Ludwig bedankte ons voor “de mooie en aangename wandeling.”

En Nena, de jongste in ons gezelschap, verwoordde het als volgt: De wandeling was superleuk! De herfstblaadjes waren ook cool aan de bomen. Ook de paddenstoelen. Het was echt superleuk!” En ze kon het niet laten om er aan toe te voegen: “Het eten was ook heel lekker. ;o)”

De quote van de dag kwam van Tina:

We moeten bij elkaar blijven want anders lopen we verloren.

Verrassende Blogwandelingen, ze blijven verrassend. En soms zijn die verrassingen al eens minder plezant. Tot de ontdekking komen dat de achterhoede een ander pad heeft ingeslagen bijvoorbeeld. Om hen na een korte zoektocht weer gewoon bij de rest van de groep aan te treffen. Oef!
Vandaar deze tip: als je in Averbode in groep gaat wandelen, blijf bij elkaar.
En deel na jouw wandeling gerust je ervaringen, hieronder of op mijn Facebookpagina.

Een paarse kever
Deze loopkever schitterde in felgroene en paarse tinten. Heel opvallend op de overwegend bruine ondergrond.

Één reactie op “Samen op stap … in Averbode Bos en Heide”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!