Categorieën
Op stap

Meer Verrassende Blogwandelingen

Enkele mooie vennen in natuurgebied Averbode Bos en Heide.
Enkele mooie vennen in natuurgebied Averbode Bos en Heide.

Goed nieuws! De datum voor de herfsteditie van de Verrassende Blogwandeling ligt vast. Op zondag 7 oktober is het zover. Dan trekken we naar de Voerstreek. Binnenkort meer daarover. Je inschrijven voor deze Blogwandeling kan nu al.

Op 5 augustus (dat is volgende week zondag al) gaan we wandelen in Averbode, als de omstandigheden het toelaten. Houdt de droogte aan, dan is er een plan B. Je kan je nog inschrijven voor deze wandeling. Details vind je verder in dit bericht.
Vorige week trokken Stef en ik naar Averbode Bos en Heide om de wandeling voor te bereiden. En natuurlijk werd het fototoestel weer bovengehaald. 🙂
En ik zou haast vergeten dat we op 8 juli Het Wik verkenden met natuurgids Marc van Natuurprikkels.

Het Wik

Eerst even terug naar 8 juli. Naar Het Wik, waar we ons aansloten bij de gids en andere natuurliefhebbers. We, dat waren Violetta, Davy, Stef en ik.

Zelfs een waterrijk gebied als dit was begin juli in de greep van de droogte. Het leven leek er wel stilgevallen. Wat mij het meest verwonderde tijdens de wandeling, waren de felgroene sabelsprinkhaan in zweefvlucht en de bloemen van de zonnedauw. Herinner je je nog dat ik over de zonnedauw schreef in In m’n schik, in Het Wik?

Zonnedauw in een stukje topnatuur in Het Wik.
Zonnedauw in een stukje topnatuur in Het Wik.

In de volle zon nam ik foto’s met mijn telefoon. Pas later, terug in de schaduw, zag ik dat de foto’s niet bijzonder scherp waren. En waarom plaats ik er dan toch eentje? Omdat ik er nooit bij stilgestaan had dat zonnedauw ook bloemen draagt. Ik vond die kleverige druppels op de rode blaadjes altijd al fascinerend. En nu blijkt dat uit de groene bolletjes op de foto, de witte bloempjes zullen ontluiken. Mooi.

Davy Huygen kwam voor de eerste keer mee blogwandelen. In april gingen Stef en ik en vele anderen, onder leiding van Davy, Op zoek naar waterdraakjes. Nu liet Davy het gidsen over aan Marc. Het verbaasde hem hoe Marc begaan is met Het Wik. Dat is iets dat ook mij telkens weer verbaast. Marc kan vol vuur vertellen over dit natuurgebied, waarvan hij één van de conservatoren is. Over de wijze waarop ze dit gebied beheren met de mankracht en de middelen waarover ze beschikken. En over wat het oplevert: mooie stukken topnatuur.

Ik laat graag ook Violetta aan het woord. “Het was een afwisselende wandeling met een ervaren gids die duidelijke uitleg gaf bij het natuurgebied. De groep was niet te groot of te klein en zorgde voor een aangename sfeer tijdens de wandeling.” Dank je wel voor deze mooie samenvatting, Violetta. 🙂

Elke 2e zondag van de maand kan je mee met Marc op een rondleiding door Het Wik. Vertrekken doet hij aan het Provinciaal Natuurcentrum in Genk, om 9 uur. Zo’n rondleiding is telkens weer verrassend. Ga zeker eens mee. Lees voor je vertrekt wel even de praktische tips door in de activiteitenkalender van Natuurprikkels.

Averbode Bos en Heide

Op zondag 5 augustus vertrekken we om 10 uur op de binnenkoer van de Abdij van Averbode. We maken een wandeling door Averbode Bos en Heide en picknicken onderweg.

Je kan je nog altijd inschrijven op Verwonderhoekje tot en met vrijdag 3 augustus. Of stuur me een berichtje. Alle praktische details vind je in het evenement op Facebook. Graag tot binnenkort.

Dit is echt een mooi gebied, afwisselend en verrassend. Ik neem je graag nu al mee op pad aan de hand van deze foto’s.

Dit lijkt wel een impressionistisch schilderij.
Dit lijkt wel een impressionistisch schilderij.

 

Sfeerbeeld in Averbode
Sfeerbeeld

 

De fotograaf gefotografeerd.
De fotograaf gefotografeerd.

 

Prachtig, de reflectie van de witte wolken in het water van dit ven.
Prachtig, de reflectie van de witte wolken in het water van dit ven.

 

De bladeren filteren het zonlicht.
De bladeren filteren het zonlicht.

 

Ook de GR passeert hier.
Ook de GR passeert hier.

 

Manshoge varens omsluiten rijzige stammen.
Manshoge varens omsluiten rijzige stammen.

 

Het is heerlijk wandelen hier.
Het is heerlijk wandelen hier.

 

Terug aan de abdij van Averbode.
Terug aan de abdij.

 

En terug onder het volk.
En terug onder het volk.

Één reactie op “Meer Verrassende Blogwandelingen”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!