Lente in Saarland – blik op de Saarschleife


Blik op de Saarschleife

Blik op de Saarschleife.

Het begon allemaal met een foto op Instagram van Markus Allgaeuer. We waren net terug van onze trip naar de Moezel, tijdens het Hemelvaartweekend vorig jaar, toen Frederik ons Markus’ foto van de Saarschleife toonde. Ik was er onmiddellijk weg van.
Enkele weken geleden, na veel wikken en wegen waarbij heel veel mooie locaties voor een lang weekend op de rooster werden gelegd, dacht ik terug aan die foto en stemde ik voor een bezoek aan Saarland. Na veel surfen had ik een hele waslijst aan wandelingen en bijzondere plekken verzameld. De anderen waren vlug overtuigd dus reden we op 9 mei met z’n vijven naar het Zuiden, naar Saarland.

Als je houdt van bossen, heuvels en weiden vol bloemen, dan zal Saarland ook jou kunnen bekoren. Mei is een goede maand om deze regio te bezoeken omdat alles er dan zo fris en kleurrijk uitziet. Het jonge blad aan de vele beukenbomen die dit gebied rijk is. De vele lentebloeiers in velden en langs wegen. Hier en daar nog een beetje appelbloesem in de kleine boomgaarden. De meidoorn getooid in witte bloemen, een lust voor het oog. En overal die zoete bloemengeur …

weidebloemen

Saarland is de Duitse deelstaat waar de rivier de Saar door stroomt. Het gebied grenst aan Luxemburg en Frankrijk.

De Saar ontspringt in de Vogezen, stroomt door Frankrijk en Duitsland en mondt uit in de Moezel in de buurt van Trier. Nabij Mettlach maakt de rivier een lus. Van heinde en verre stromen toeristen toe om dit unieke landschap te aanschouwen.
Twee jaar geleden werd het Baumwipfelpfad geopend, een 1.250 m lang houten pad (tussen de boomkruinen) dat leidt naar een uitkijktoren (hoogste punt: 45 m) vanwaar je een goed zicht hebt op de Saarschleife (zo’n 200 m lager). En zelfs als je, net als ik, niet van grote hoogtes houdt en de toren links laat liggen, kan je nog genieten van een heel mooi zicht op de rivier en de beboste heuvels er rond.

Een klein stukje van het Baumwipfelpfad.

Een klein stukje van het Baumwipfelpfad.

 

Op de uitkijktoren van het Baumwipfelpfad.

Op de uitkijktoren van het Baumwipfelpfad.

 

De glijbaan op de uitkijktoren, geknipt voor Nena. :o)

De glijbaan op de uitkijktoren, geknipt voor Nena. :o)

 

200 m lager stroomt de Saar.

200 m lager stroomt de Saar.

Voor het Baumwipfelpfad koop je een ticket aan de ingang. De rest van dit gebied is vrij toegankelijk. Verschillende wandelingen staan aangeduid. Onderweg passeer je grote panelen met leuke, educatieve opdrachten (weliswaar in het Duits).
Wij volgden de Uberblick-route die langs de grote Cloef leidde (waar je het beste uitzicht hebt op de Saar maar dat wel moet delen met vele anderen) en de kleine Cloef (waar je slechts een stukje ziet van de rivier, wel een mooi uitzicht hebt op burcht Montclair op de heuvel en waar het veel rustiger is).

Even rusten aan de kleine Cloef en genieten van een prachtig uitzicht.

Even rusten aan de kleine Cloef en genieten van een prachtig uitzicht.

Tijdens de wandeling ontmoetten we niet veel andere wandelaars. De route is verrassend mooi. Hij leidt je over rechte stukken door het bos (met vooral loofbomen), over kronkelende paadjes, afwisselend zonnige en schaduwrijke plekken, en over het domein van de Reha-klinik (een revalidatiecentrum). Op dat domein staat een indrukwekkend grote paardenkastanje, tijdens onze doortocht gehuld in roze-witte kaarsen met een heerlijke geur. ūüôā

De Saarschleife moet je zien en beleven. Maar Saarland heeft nog veel meer moois te bieden, waarover ik jou graag vertel in een volgend bericht.

Genieten van een ijsje, met de Saarschleife op de achtergrond

Genieten van een ijsje, met de Saarschleife op de achtergrond

Mocht je zelf al wat willen opzoeken over Saarland, dan kan ik je deze website absoluut aanbevelen:¬†www.toerisme-saarland.nl¬†De foto’s en bijhorende tekst gaven mij heel veel goesting om de regio te gaan ontdekken.

Praktisch:
Baumwipfelpad Saarschleife 
Adres: Cloef-Atrium, 66693 Mettlach-Orscholz
Kijk voor openingsuren, ticketprijzen en parkeermogelijkheden op de website.
Überblick-route: 2,8 km, start aan het Atrium, staat goed aangeduid met bordjes, is gratis en altijd toegankelijk. Je kan ook kiezen voor één van de andere wandelroutes op deze startplek.
Eten & drinken: kan op het plein voor het Atrium en in de twee eetgelegenheden er vlak naast.
Mettlach
Mettlach is the place to be voor liefhebbers van Villeroy & Boch en heeft daarnaast nog vele andere troeven. Aan jou om ze te ontdekken. Ons ontbrak het aan tijd hiervoor. Deel gerust je ervaring in een reactie op dit bericht of op mijn Facebookpagina. Meer info over Mettlach vind je hier.

Een weide vol pluizenbollen.

Een weide vol pluizenbollen.

 

Reacties op Lente in Saarland ... Saarschleife

  • 22 May 2018
  • 0

YOU MIGHT ALSO LIKE

Voorjaarspracht in Mullerthal
April 28, 2019
Terugblik op een prachtig jaar
December 31, 2018
Van duivelse kloven en hellingen
July 10, 2018
Franse charme in Sierck-les-Bains
June 25, 2018
Lente in Saarland … wandelen in Wadern
June 13, 2018
Lente in Saarland – natuur en een vleugje geschiedenis
May 31, 2018
Van water & wind… aan de Moezel
June 14, 2017
Van Elz tot Eltz… aan de Moezel
June 11, 2017
Wijn & andere geneugten… aan de Moezel
June 04, 2017

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.