Deze foto heeft Stef gemaakt in Douarnenez. Ik vind het een topfoto! Dank je wel, Stef!
Wat je hier ziet, is een klein botenkerkhof. Of hoe boten in verval toch mooie beelden kunnen opleveren. Deze foto inspireerde me tot dit blogbericht.
De terugkeer van de vissersboten in Le Guilvinec
Eerder toevallig waren we op het juiste moment op de juiste plaats. En we weten het zeker: hier gaan we nog heel dikwijls aan terugdenken.
’s Middags waren we afgezakt naar Le Guilvinec voor het Festival Photo ‘L’homme et la mer’. Rond 16 uur begon de vissershaven plots vol te lopen met toeschouwers. Dat trok ook onze aandacht en iets later waren we getuige van een indrukwekkend schouwspel want de eerste vissersboten arriveerden in de haven. Op korte tijd meerden 20 boten aan en loste hun bemanning de lading. Vis, langoustines en krabben werden in een mum van tijd verkocht. Wat een bedrijvigheid!



Le Guilvinec telt zo’n 90 boten waarvan de helft meerdere maanden na elkaar op zee vist. De andere helft wordt ingezet voor de dagelijkse vangst van voornamelijk langoustines.
Als je in de buurt bent, of in één van de andere havens waar vissersboten rond 17 uur (op werkdagen) terugkeren van de zee, ga dan zeker eens kijken.

In Kostbaar verleden schreef ik al over Port Musée in Douarnenez. Je vindt er ook een foto terug van één van de oude boten die aangemeerd liggen aan de kade en die je kan bezoeken. De moeite waard!
Het museum, ondergebracht in een voormalige conservenfabriek, herbergt een mooie, uitgebreide collectie rond scheepvaart, door de eeuwen heen en over continenten heen. Hieronder vind je 5 foto’s die we hier maakten.




De man op dit schilderij was een groot redder. Hij heeft vele levens gered van schippers die in moeilijkheden raakten op zee en werd daarvoor ook onderscheiden (zie tekening). Rechts hangt een jas die hij droeg tijdens zijn vele reddingsacties.

Conserven zijn een kostbaar goed in Bretagne. Je vindt hier nog enkele actieve conservenfabrieken o.a. in Penmarc’h en Concarneau. En in elk stadje kan je conserven kopen in winkels zoals deze in Pont-Aven.

Tijdens het jaarlijks weerkerende Festival Photo vormen de huizen en muren in Le Guilvinec het decor voor een thematische fototentoonstelling.



Zuid-West Bretagne is een surfparadijs. En daar hoort ook de jaarlijkse zegening van de planken bij tijdens een Pardon du surfeurs zoals hier aan de kapel van Notre-Dame de Tronoën.

Om af te sluiten, deze sfeervolle foto.
Deze 2 surfers houden het voor bekeken en lopen terug naar het strand. De silhouetten van deze mannen met hun planken, de aanrollende golven en het licht van de namiddagzon op het water… mooi!
Wil je graag meer weten over Finistère? Lees dan ook deze berichten:
Terug naar Finistère
Terug naar Finistère – het vervolg
4 reacties op “Terug naar Finistère – in & op het water”
Weerom een schitterende blog, en wij zijn op de exact zelfde plaats geweest, het botenkerkhof en de haven. Een prachtige streek. Fijn om over te lezen.
Marc Fourier
[…] Finistère. De andere berichten Terug naar Finistère, Terug naar Finistère – het vervolg en Terug naar Finistère – in & op het water kan je nog nalezen op mijn blog. In dit laatste bericht geef ik jou graag nog wat praktische tips […]
[…] naar Finistère Terug naar Finistère – het vervolg Terug naar Finistère – in & op het water Terug naar Finistère – […]
[…] naar Finistère Terug naar Finistère – het vervolg Terug naar Finistère – in & op het water Terug naar Finistère – […]
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.