Terug naar Finistère – het vervolg

de charmante Chapelle de Trémalo in Pont-Aven
In dit vervolg op Terug naar Finistère neem ik je mee op een reis door verschillende landschappen langs de Bretonse kust. We ontdekken een stukje fauna en flora en sluiten af met enkele bijzondere religieuze (bouw)werken.
Je zal hieronder véél foto’s aantreffen omdat ik grote problemen ondervond bij het selecteren van de foto’s. Ik kon gewoon niet kiezen…
We starten met fauna en flora, omdat dat nu eenmaal mijn ‘dada’ is. En om een beetje tegendraads te doen, zet ik de flora helemaal bovenaan.
FLORA
Hortensia’s
Met stip op één staan de hortensia’s. Een ware streling voor het oog. Schermen, pluimen, bolvormige bloeiwijzen. In wit, roze en blauwtinten. Dikwijls al in herfsttooi. Zoooo mooi!
Varens, heide… en meer
Kleine varens en manshoge varens. Veel varens al in de ban van de herfst, andere nog vol frisgroene bladeren.
Uitgestrekte heidevlaktes en heide op kliffen. In september grotendeels uitgebloeid, slechts hier en daar nog een beetje roze.
En natuurlijk nog veel meer…

Een jonge eik in het Bois d’Amour in Pont-Aven. In de tak die boven de rivier (de Aven) hing, was een dobber verstrikt geraakt.

De agapanthus: in de zomer één blauwe waas, in de herfst prachtige silhouetten met stevige zaaddozen.
Appelbomen
In Zuid-Finistère kan je er niet naast kijken. De bomen hangen in september vol met kleine blozende appels. Cider is heel populair in deze streek. En wat heb je nodig voor het brouwen van deze drank? Juist… appels!
FAUNA
Hier ging onze aandacht vooral naar de vogelwereld en de alomtegenwoordige slakken.
Vogels
Met stip op één qua aantal: de meeuwen. In alle tinten bruin, grijs en wit.
Daarnaast ook de grappige drieteenstrandlopers. Hier en daar bruinzwarte aalscholvers. En onze favoriet: de kleine zilverreiger, een witte vogel met zwarte poten en gele tenen.

Drieteenstrandlopers: kleine, vinnige vogels die aan de vloedlijn naar eten zoeken. Telkens het water over hun pootjes dreigt te spoelen, springen of rennen ze weg, vliegensvlug.

vredig, zij aan zij

kleine zilverreiger op zoek naar een hapje, op een avond in Audierne
Slakken
Slakken vind je overal: op planten, stenen, bomen,… en zelfs op afgedankte slippers.
LANDSCHAPPEN

kliffen met varens en heide

Pointe du Raz

Pointe du Raz, langs de andere zijde (zuidzijde)

op het strand van de Baie des Trépassés

vloed in de Baie des Trépassés, met hoge, schuimende golven

vogelreservaat Cap Sizun

natuurreservaat Marais de Mousterlin: het is hier heerlijk wandelen

In de duinen omzomen pasgesnoeide bomen een pad, vlakbij Étang de St-Vio. Dit is een mooi wandelgebied.

Groen wortelloof contrasteert fel met de witte pluimen op de voorgrond. Op de achtergrond de Notre-Dame de Tronoën, een grote, beroemde kapel met een al even beroemde calvaire.
RELIGIEUZE (BOUW)WERKEN
Kleine heiligdommen en bedevaartsoorden, plekken van rust en devotie, sommige met Keltische invloeden en houten plafonds.
Calvaire: een verzameling van beelden die het leven van Jezus uitbeelden. De oudste van Bretagne (uit 1450) is de Calvaire van Tronoën, die naast de gelijknamige kapel staat.

Detail interieur Chapelle de Trémalo in Pont-Aven (zijgevel: zie foto helemaal bovenaan)

Nog in de Chapelle de Trémalo: plafond afgewerkt met houten plankjes. Balken stevig verankerd tussen de tanden van gevaarlijk uitziende wezens.

Het interieur van de bijzonder mooie Chapelle Sainte-Marine. Met houten bootjes die ophangen en zo mooie schaduwen werpen op het blauwe plafond. Alles herinnert aan het maritiem verleden van het stadje Sainte-Marine.

In het kleine dorp Saint-Herbot staan een kathedraal (en een calvaire). Een miniatuurkathedraal weliswaar maar hij is evenzeer indrukwekkend. Heel mooie rozet ook (niet zichtbaar op de foto).

De calvaire van Saint-Herbot, een kunstwerk met vreemde figuren
Afsluiten doen we met onderstaande foto, genomen in de Jardin de la Retraite in Quimper. Ik was hier in mijn nopjes want, moet het nog gezegd, ik hou van tuinen! 🙂
Veel tropische en subtropische planten hier en ook een heel mooie Mediterraanse tuin. En dat allemaal midden in het oude stadsgedeelte. #happyme
Met dank aan Marc Fourier van Natuurprikkels voor zijn bijdrage.
- 24 October 2017
- 0
4 Comments