Categorieën
Op stap

“oh hoe machtig schilderachtig…”

Helshoven12
Kasteel van Veulen

Haspengouw is getooid in uitbundige feestkledij. Het lijkt wel alsof de bloesems nooit mooier waren dan nu.
Samen met 3 vrienden trokken we afgelopen zaterdag naar Helshoven voor een bloesemwandeling. En niet zomaar een bloesemwandeling, maar een *****bloesemwandeling. 

Het is altijd plezant om anderen mee op sleeptouw te nemen in eigen streek omdat zij ons wijzen op dingen die we nooit eerder opmerkten. En het is nóg plezanter om op een boogscheut van onze woonst zoveel moois te ontdekken. Helshoven, dat kenden we wel van eerdere wandelingen, en die waren best wel lang geleden eigenlijk. En de reden dat we er wegbleven is omdat het dorpje met zijn beroemde kapel een hotspot is die massa’s toeristen aantrekt. En waar massa’s mensen samendrommen, daar vind je ons niet zo vlug. Genieten van de natuur gaat beter als natuurgeluiden niet of nauwelijks overstemd worden.

Helshoven11

En toch kozen we dit weekend voor Helshoven, op het toppunt van de bloesem. Het was druk, aan de kapel van Helshoven, aan de bloesembar tussen de boomgaarden en op het terras van het Martenshof. Maar op deze stralende zaterdagnamiddag hadden wij met ons vijven vaak het rijk voor ons alleen. Wij en de koeien en paarden die we her en der passeerden.
We wandelden van Helshoven over Mettekoven naar Veulen, stuk voor stuk charmante kerkdorpjes. Het werd een combinatie van de rode en de oranje wandeling vanuit Mettekoven, samen goed voor zo’n 11 km. De wandeling kreeg van ons 5 sterren omwille van de afwisseling in landschappen, de panorama’s en de vele idyllische plekken.

Helshoven7
Kapel van Helshoven

Wil jij deze wandeling ook maken?
Je start in Helshoven en loopt langs de Kapel van Helshoven naar boven, op een halfverharde landweg tussen de boomgaarden, waar de Romeinen 2000 jaar geleden ook al gebruik van maakten.

Helshoven10

Op de kruising bovenaan staan de Tjenneboom en het kunstwerk dat hier geplaatst werd ter nagedachtenis van Tjenne, de heks van Heers. Meer info rond deze speciale plek lees je op een bord dat langs de kruising staat en ook op Tjenneboom.

Helshoven4

Aan de kruising ga je rechtsaf en daarna neem je het pad links richting de picknickweide. De route loopt verder langs de picknickweide, naar lagergelegen boomgaarden en akkers. Je passeert houtkanten en weides en net voordat je het dorp Mettekoven binnenloopt, gaat het pad door een heel mooie holle weg. De koele hellingen kleuren groen door allerlei planten en diepgroen mos.

Helshoven5
Holle weg in Mettekoven

In Mettekoven kom je voorbij De Plantage, een bijzonder mooi-ingerichte zaak rond Home & Lifestyle. Als je hier passeert tijdens je wandeling kan je alleen maar je ogen de kost geven. Misschien maak je jezelf, net als wij, wel de belofte dat je nog eens terugkomt, maar dan met de wagen.

Helshoven15.jpg

Je wandelt langs het Martenshof (of vlijt je hier eerst neer op het terras). Op het plein ertegenover staan wandelborden met info over het gebied. Daarna gaat het omhoog, de heuvel over, langs boomgaarden en akkers. Je hebt hier en daar een weids zicht op het platteland van Heers.

Als je het dorp Veulen binnenwandelt, is het eerste dat je ziet het park van het imposante kasteel van Veulen, waarin monumentale bomen staan. Maak een korte wandeling door het dorp. Je belandt nu terug op de plek waar je het dorp binnenwandelde. Loop links de regionale weg op. Een eind verder loop je rechts het onverharde pad op. Je wandelt nu weer richting Mettekoven, zij het over een andere route.

Helshoven9

Op je terugweg naar Helshoven wandel je door groene weides met hoogstamfruitbomen en langs akkers en poelen.

Helshoven1.jpg
Poelen tussen Mettekoven en Helshoven

Je merkt dat hier veel geïnvesteerd werd in infrastructuur zoals de nieuwe banken op panoramische plekken en de kastanjehouten hekken langs de paden.

Helshoven6

Even voor je terug in Helshoven aanbelandt, wandel je over een pad aan de rand van een steile, beboste helling. Dit is een klein maar schilderachtig mooi stukje natuur.

Helshoven8

En dat brengt me naadloos bij de tekst in de titel. Het is de aanzet van een gedicht van Haspengouws Fruitdichter Boudewijn Knevels. Ik las het zaterdag en het is in mijn hoofd blijven hangen omwille van de plezante opeenvolging van klanken en omdat ik er ook zo over denk als deze man. Het is hier schilderachtig mooi, zeker in deze tijd van het jaar. Geniet ervan vóór alle bloemblaadjes weer weggewaaid of neergedwarreld zijn.

Helshoven13

“oh hoe machtig schilderachtig
is dit prachtig haspengouw”…
maar waar blijven toch die schilders
wie doet ’t nog natuurgetrouw?
wie doet hen de ogen open?
wie trekt hen eens bij de mouw:
“kom naar Vlaanderens Toscane
neem het landschap in ogenschouw
en je zal die rijkdom voelen
van kleuren mooier dan een pauw!”

(nvdr In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, lijkt Haspengouw in ’t geheel niet op Toscane)

Met dank aan Koen, Josiane en Violetta (en Stef natuurlijk) voor het uitstippelen van de wandelroute, de foto’s én het gezelschap. 🙂

Helshoven14.jpg

Praktisch:

De route vind je terug op Sitytrail.

In Helshoven kan je je wagen op één van de kleine parkings plaatsen vlakbij de Kapel van Helshoven. Je kan de kapel ook bezichtigen.
Iets eten of drinken kan in bistro-café De Kluizenaar.

Het Martenshof in Mettekoven beschikt over 2 terrassen waarvan eentje met zicht op het dorpsplein en het landschap.

In Veulen kan je iets drinken bij Café Onder den Toren. We hebben het nog niet zelf uitgeprobeerd. Aan jou de eer…

Helshoven2
Holle weg in Mettekoven

0 reacties op ““oh hoe machtig schilderachtig…””

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!