Categorieën
Op stap

Op zoek naar voorjaarsbloeiers… in Gelinden

Gelinden3
Bosanemonen

Er zijn zo van die dagen waarop de zon me uitnodigt om het rustigaan te doen. Om een korte wandeling te maken en ondertussen nieuwe dingen te ontdekken en er volop van te genieten. Om af en toe even stil te staan of te verpozen op een bankje en de tijd aan me voorbij te laten glijden.

Natuurgebied Overbroek in Gelinden leent zich perfect voor zulke dagen.
Gelinden is een klein dorp in het zuidoosten van Sint-Truiden. Als je nog nooit van Gelinden of van het Overbroek gehoord hebt, dan moet je zeker verder lezen. Natuurgebied Overbroek is namelijk een bijzonder gebied.

Gelinden1
Speenkruid

Het Overbroek ligt op een kalkheuvel. De grote hoeveelheid mergel in de bodem zorgt voor een uitzonderlijke, rijke beplanting.  Mergel, dat bestaat uit kalk, klei en leem, werd vroeger gebruikt om akkerlanden minder zuur te maken. In het Overbroek vind je nog de oude mergelgroeve terug. Die kan je nog steeds bezoeken, weliswaar alleen met begeleiding.

Op de helling lichten de vele gele wilde narcissen op in het groene gras. Ook hogerop, in het bos, staan her en der grote pollen wilde narcissen. Op deze plek worden ze vergezeld door bosanemonen. Ook speenkruid tref je volop aan in dit natuurgebied, net als echte sleutelbloem (zie foto hieronder).

Gelinden2

Het gebied is eerder klein, maar een lust voor het oog.
Hoogstamfruitbomen pronken er met hun witte en roze bloesems, en bovenaan de helling heb je een mooi zicht op het dal van de Herk, het dorp en de vele wilgen in dit waterrijke gebied.

Gelinden4Zoveel frisgroen en geel. En daartussenin staat een majestueuze eik… zijn dikke, kale takken naar de hemel gericht.

Gelinden7.jpg

Ook later in het voorjaar en in de zomer is dit gebied meer dan de moeite waard om te bezoeken… bijvoorbeeld wanneer de echte koekoeksbloem en brede orchis bloeien en de naakte lathyrus rankt.

Kies je enkel voor de wandeling door dit natuurgebied, volg dan de rode driehoekjes van de korte, rode wandeling (2,5 km). Je kan deze wandeling gemakkelijk combineren met de andere wandelingen die erop aansluiten.

Gelinden6
Holle weg

Praktisch:
Meer info vind je hier: Natuurpunt – Overbroek
Als je lid bent van Natuurpunt, dan kan je de kaart van het gebied en de verschillende wandelingen downloaden voor je vertrekt.

Je wagen parkeren en starten met je wandeling kan aan De Linde (Gelinden-Dorp 4), aan het voetbalveld van Gelinden of op de kleine parking aan het Natuur.huis (het bezoekerscentrum in de Kleinveldstraat).
In het Natuur.huis kan je iets drinken en de tentoonstelling bezoeken over de vondsten in het gebied. Je vindt er ook toeristische brochures en wandelkaarten.

Het Overbroek is een vochtig gebied. Stevige wandelschoenen of laarzen zijn dus aangeraden.

3 reacties op “Op zoek naar voorjaarsbloeiers… in Gelinden”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!