Categorieën
Op stap

Kleurrijke vergezichten in Borgloon

borgloon1

Vorige week schreef ik over hoe de kou me al in z’n greep leek te hebben in Wennen aan koude dagen. Amper één week later lijkt de winter weer heel veraf, en kunnen we ons weer wentelen in warme zonnestralen. En zulke zonnige dagen vrágen gewoon om een wandeling, bij voorkeur daar waar er veel ruimte is, en waar je de hemel de aarde ziet raken. borgloon3

Greenspot Grootloon in Borgloon is zo’n plek. Het landschap wordt gedomineerd door boomgaarden, akkers en weidelanden, en het is een waar feest voor de zintuigen.
Ik kende dit gebied al van lentewandelingen, met heel veel fris lentegroen, jonge blaadjes en bloesems. En van zomerse tochten langs hoogopgeschoten bloemen en frisgroene weides.

collage2

En dan gisteren… weer zoveel nieuwe indrukken. De hoge populieren die in het landschap oplichten met hun felgele, hartvormige bladeren. Het felle rood van de bladeren van de kerselaars. De gele meidoornhagen, hier en daar nog met rode bessen. De roze-oranje bessen van de kardinaalsmuts (foto links). Af en toe ook nog een bloem die profiteert van de zonnestralen: dagkoekoeksbloem, ereprijs en witte dovenetel. En daarbovenop honderden paddenstoelen langs het wandelpad. Voor liefhebbers van holle wegen… die vind je daar ook. Ze zijn wel eerder ondiep en kort, maar wél mooi.

collage1

Als je de oranje route volgt, moet je zeker rekening houden met oponthoud, misschien zelfs véél oponthoud. Want achter bijna elke bocht of haag schuilt er wel een andere fotogenieke plek. Omdat je wandelt over heuveltoppen en hellingen, krijg je heel vaak magnifieke panorama’s te zien. Deze route nodigt je dikwijls uit om stil te staan, je blik over de horizon te laten gaan, over het omringende landschap, de dorpen en de velden, over de schaduwen die wolken over het dal werpen. En als je alles in je hebt opgenomen, wacht een beetje verder een nieuw vergezicht.
De kers op de taart nu, is het kleurenpalet van dit herfstlandschap. Ik stond er bij, en genoot ervan.

borgloon2

Greenspot Grootloon is (wereld)beroemd geworden met het doorkijkkerkje, maar stap ook eens verder, want een wandeling voorbij dit prachtige kunstwerk loont zeker de moeite. Laat je niet afschrikken door de paar steilere hellingen op deze route, of door de modderige plekken.

borgloon6

Praktisch:
Meer info én de wandelroute, vind je op Greenspot Borgloon/oranje route
De oranje route is 8,2 km lang. Je kan ook 3 andere routes volgen, gaande van 3,7 tot 11,9 km. Alle routes vertrekken in het centrum van Borgloon, achter het gebouw van de Toeristische Dienst.

borgloon7

Langs de N79 (Sint-Truidersteenweg) kan je je wagen ook kwijt op één van de kleine parkings, vlakbij de rotonde nabij het centrum van Borgloon. Als je de straat oversteekt, en links de heuvel op loopt, zit je op de juiste route.

borgloon4

 

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!