Categorieën
Lekker groen

Zwarte katten & afrikaantjes

dahlia1.jpg

In mijn bericht Bloemrijke groenten schreef ik over groenteplanten waarvan de bloemen je (moes)tuin kunnen opfleuren.
Hieronder geef ik wat voorbeelden van mooie planten die je tussen je groenten kan plaatsen. Tussen eenjarige groenteplanten doen vooral andere eenjarigen het goed.

De dahlia: in de vorige eeuw al een topper in de moestuin en nu, gelukkig, terug van weggeweest. Dahlia’s fleuren je tuin op in alle kleuren van de regenboog. Mijn absolute favoriet is de donkerrode variëteit ‘Chat Noir‘.
Als je regelmatig uitgebloeide bloemen wegknipt, blijft de plant nieuwe bloemen maken. Zo kan je er de hele zomer van genieten. Elk najaar, voor de vorst intreedt, graaf ik de dahliaknollen op. Ze brengen de winter door in de kelder, begraven in een kist met zand. Vanaf midden mei plant ik ze terug in de vollegrond. Je kan de knollen ook laten steken, maar ze zijn nogal vorstgevoelig. Vorstvrij overwinteren kan ik daarom aanbevelen.
Geef dahlia’s een plekje aan de rand van een groentebed of border, waar ze ongestoord kunnen groeien en bloeien.

tagetes

Dit jaar zaaide ik voor het eerst citrusafrikaantjes. Iedereen kent wel de gewone afrikaantjes, ook wel ‘stinkertjes’ genoemd. De citrusafrikaantjes verspreiden, in tegenstelling tot hun niet zo fris riekende soortgenoten, een pittig citrusgeurtje. Zowel de bloem als het blad van deze plant zijn eetbaar. Over smaak valt te twisten; ik vind ze niet lekker.
Het binnen voorzaaien was geen groot succes want de opkomst was nogal pover. Ik had echter niet kunnen vermoeden dat de 30 sprietjes die ik midden mei in de vollegrond plantte, op enkele weken tijd zo’n grote bos bloemen zouden opleveren. Ik plantte ze aan de voet van de komkommer, zodat de bodem er rond koeler bleef en meer vocht kon vasthouden.
Zaad van deze planten vind je bij Kwekerij de nieuwe tuin onder de namen Tagetes minuta ‘Orange gem’ (oranje bloem, zie foto) en Tagetes minuta Lemon gem’ (gele bloem).

De (wilde) klaprozen in onze tuin tieren welig. Het zaad van hun voorouders is waarschijnlijk aan komen waaien uit bloemrijke weideranden in de buurt. We kunnen ze niet meer wegdenken uit onze achtertuin. Hun tere bloemen wiegen de hele zomer en herfst mee op het ritme van de wind. Ze zijn niet alleen leuk om naar de kijken, maar wist je dat je van de bloemblaadjes ook lekkere klaprozengelei en -siroop kan maken?
Geef de bloemen dus zeker een kans in je tuin.

papaver.jpg

En last but not least: de zonnebloem. In mijn bericht Girasole heb ik mijn verwondering voor deze bloemen al neergeschreven. Ze mogen van mij zeker niet ontbreken in de moestuin. Zonnebloemen zorgen er voor kleur en hoogte. Ze trekken veel nuttige insecten aan en in het najaar bezorgen ze jou en de vogels in je tuin lekkere pitten.
En zonnebloempitten die in de aarde vallen, geven je volgend jaar misschien weer nieuwe zonnebloemen, zonder dat je er iets voor hebt moeten doen…

zonnebloem1

 

 

 

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!