Girasole


girasole4

Een zadenruil in hartje winter leverde me een bont allegaartje van zaaigoed op, van variëteiten die ik niet eerder in onze tuin gekweekt had. ‘t Was dus spannend om te ontdekken hoe de planten die eruit voort zouden komen, het in onze tuin zouden doen. Zouden ze er zich thuis voelen en het beste van zichzelf geven, of zouden ze de omstandigheden maar niets vinden, en wegkwijnen of zelfs verdwijnen?
De Marketmore 76-komkommer bijvoorbeeld, kende een heel moeizame start, maar nadat tijdens de juni-storm zijn kop afbrak, kreeg de plant zo’n groei-impuls, dat de nieuwe stengels in een mum van tijd meterslang waren. Hij overstelpt ons nu al meer dan een maand met heerlijke komkommers.

Nog zo’n succesnummer zijn de rode zonnebloemen. Ik hou van zonnebloemen (ik kan me niet voorstellen dat iemand die van bloemen houdt, niét van zonnebloemen zou houden…). Hun Italiaanse naam ‘girasole’ vind ik veel beter bij hen passen, omdat in dat woord vervat zit wat ze doen: hun hoofdjes draaien naar de zon. En daar zijn ook ‘risico’s’ aan verbonden… Enkele jaren geleden had ik meer dan 20 zonnebloemen geplant tegen het hek dat de scheiding vormt met de tuin van onze buren. Ze werden stuk voor stuk meer dan 2m hoog en hielden zowat de hele zomer hun hoofden, zo groot als borden, naar de tuin van de buren gericht. Zelf moesten wij genoegen nemen met hun achterkanten…

girasole2

girasole3

Her en der schieten er al eens gele zonnebloemen uit de grond, waarvan ik al eerder foto’s in mijn blog geplaatst heb, maar dé blikvangers dit jaar zijn toch die rode zonnebloemen. Ook hier weer een moeizame start – wekenlang natte voeten, stengels onder druk door heel veel wind – maar daar merk je nu niets meer van. Eerst was er een rode bloem en iets later openden de andere planten hun bloemen in een rijk palet van kleuren en vormen.

Ze hebben iets kunstig, die zonnebloemen. En we vinden ze fotogeniek, ze hebben al heel wat fraaie beelden opgeleverd. De foto’s bij dit bericht werden deze week gemaakt.
Op deze manier kunnen we nog van hen genieten nadat ze al lang uitgebloeid zijn.

girasole1

 

  • 10 September 2016
  • 0

YOU MIGHT ALSO LIKE

Zomerfeest anno 2017
August 29, 2017
With glittering eyes
October 26, 2016
Zwarte katten & afrikaantjes
October 15, 2016
Hoe link(s)er, hoe flinker
August 13, 2016
Sterk
July 29, 2016

0 Comments

Saphira
11 september 2016

Tof! Ik heb zelf ook rode en gele zonnebloemen geplant dit jaar, ik genoot er zo van te zien dat ze het - na ook hier een moeilijke start gehad te hebben - toch gehaald hebben & echt floreren!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.