Categorieën
Iedereen verwonderaar

Iedereen verwonderaar – Hans Stockmans

Hans Stockmans Dans


Het tweede bericht in de reeks ‘Iedereen verwonderaar’ wou ik graag cadeau doen aan Hans Stockmans. Ik ken Hans al een tijdje. In 2016 las ik op zijn website dat hij zichzelf zag als een ‘verwonderaar’. Dat intrigeerde mij. ‘Was ik zelf ook een verwonderaar?’ vroeg ik mij af. De plannen voor deze blog over verwondering bestonden toen al maar ik zou ze pas later dat jaar uitwerken. En toen ik met deze reeks startte, kon ik niet om Hans heen.

Ook al ontmoeten we elkaar regelmatig, als collega-ondernemers en als wandelaars, toch heeft het me weer verrast wat Hans me vertelde op die mistige, gure januari-ochtend in C-mine (ter voorbereiding van dit blogbericht). Zowel tijdens ons bezoek aan de expo van zijn oom Piet Stockmans als tijdens de lichte lunch nadien. En ik ben blij dat ik fragmenten hiervan met jou kan delen. En zeven van Hans’ foto’s.

Verwonderaar en beeldverteller

Hans is een verwonderaar. En een beeldverteller. Hij ziet de wereld op zijn manier en hij kan dat wat hij ziet vereeuwigen op de sensor van zijn fototoestel, zoals de beelden in dit blogbericht. Een gave.
En hij creëert meer dan beelden. Veel meer.

Hans Stockmans Portret

Authentiek portret van Ilse voor haar website https://momentenvanimpact.nl.
Hans Stockmans Portret

Authentiek portret van Ilse voor haar website https://momentenvanimpact.nl.

Hans is niet de man van lange epistels en grote woorden. Hij overdenkt dingen, spreekt ze uit, last een pauze in, gaat rustig verder. Zoals in dit filmpje gemaakt door Nic Askew.Alles start vanuit verwondering

In de studio van Piet Stockmans stonden we die ochtend allebei een tijdlang gefascineerd, sprakeloos, te kijken naar een toren van oude, gipsen mallen, die wel overgoten leek met porselein. Op de vloer errond een ‘plas’ van gehard porselein. Even verder heel recent werk van eind 2018, vernieuwend.

Hans heeft het werk van zijn oom altijd van dichtbij gevolgd en toch verrast deze porseleinkunstenaar hem keer op keer.
“Ik kom graag af en toe hier kijken om te zien: wat heeft hij nu weer verzonnen?” vertelt hij. “’En waar haalt hij zijn inspiratie?’ vraag ik mij af. Uit het doen … De laatste jaren probeer ik ook sneller iets te doen want zolang iets in uw hoofd zit, is het perfect … En ik merk ook dat ge door te doen, op nieuwe ideeën komt.”


Hans over creatie en de natuur.

Hans Stockmans Portret

Sfeerfoto van het creatieproces van beeldend kunstenaar Remko Leeuw in zijn atelier. www.remkoleeuw.nl
Hans Stockmans Portret

Sfeerfoto van het creatieproces van beeldend kunstenaar Remko Leeuw in zijn atelier. www.remkoleeuw.nl
Hans Stockmans Portret
Beeldend kunstenaar Remko Leeuw.

Hans over verwondering en waarde.

#jijmaggezienworden

Waarom doe je wat je doet? Een vraag waarop Hans jarenlang het antwoord zocht. Tijdens de opname van het filmpje, in 2016, kwam het antwoord al aan de oppervlakte borrelen. Maar het was pas in 2018 dat Hans het ontdekte. Iedereen mag gezien worden en hij is blij dat hij dat mee mag uitdragen. Dat hij dat kan tonen aan de persoon zelf en aan de wereld met foto’s die veel meer zijn dan alleen maar mooie plaatjes.

Hans Stockmans Portret

Hans over “jijmaggezienworden.

Wist je trouwens dat je in deze blog nog veel andere foto’s terugvindt die Hans maakte (tijdens de Verrassende Blogwandelingen)? Ook daarin geeft hij uitdrukking aan zijn verwondering voor de natuur, voor de mensen rondom hem. En ik ben altijd heel blij, en vereerd, als ik die foto’s mag publiceren.

Hans stelt tentoon

Toen het idee voor dit blogbericht ontstond, waren de data voor Exposure nog niet gecommuniceerd naar de buitenwereld. Weldra zullen elf kunstenaars een deel van hun werk delen met de bezoekers van deze tentoonstelling. Hans is één van hen. Tijdens de vorige editie van Exposure verraste hij me met zijn bijzondere, gelaagde creaties van beelden, textiel en hout. Elk met zijn eigenheid en kleuren.
Wil je Hans’ nieuwe werk graag ontdekken? Exposure loopt van 9 tot en met 24 maart in CC Muze in Heusden-Zolder. Met een beetje geluk ontmoet je Hans daar en vinden jullie de tijd om een beetje verwondering te delen. 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!