Categorieën
Verrassende Blogwandeling

Samen op stap … in Groot-Gelmen

Een zomerse Verrassende Blogwandeling in Egoven en Overbroek, hoe mooi zou dat zijn? Het weer besliste er anders over waardoor ik, twee dagen voor de geplande datum, op zoek moest naar een alternatieve wandelroute. Op zondag 4 juli lieten we de kletsnatte natuurgebieden links liggen en trokken we naar Groot-Gelmen waar we op zoek gingen naar het groot geluk dat daar zomaar voor het rapen ligt.
De foto’s in dit bericht zijn van Britt Gybels, Frederik Maesen, Hans Stockmans, Nena Maesen en mezelf.


Wandelen tussen mergelwanden in Gelinden.

Uitwijken

In de zomer van 2018 plande ik een Verrassende Blogwandeling in Averbode. Door aanhoudende droogte was er een vergroot risico op bos- en heidebranden. Dat maakte dat we last minute uitweken naar het bos van Nieuwenhoven. Niemand die die zomerse zondag stilstond bij wat had kunnen zijn in Averbode want we beleefden een heel gezellige voormiddag in groep. Na de boswandeling genoten we van live folkmuziek aan het kasteel en van een picknick aan het water. Het werd een memorabele dag.

Frappant dat we drie zomers later opnieuw moeten uitwijken naar een ander gebied, nu door aanhoudende natheid. In de week die vooraf ging aan de Verrassende Blogwandeling van 4 juli, gingen de hemelsluizen regelmatig open boven Limburg. Onder meer Sint-Truiden werd zwaar getroffen. De regen bleef maar stromen, er was geen ophouden aan. Onze straat in Wellen leek een tijdlang een snelstromende rivier. Beken en rivieren in onze regio traden uit hun oevers, gebieden kwamen blank te staan.


Ijsvogel

Omdat ik vermoedde dat ook in Egoven, een natuurgebied doorkruist door verschillende beken, het water op de paden zou staan, trok ik erheen op vrijdagochtend. Ik verkende ook Overbroek opnieuw en kwam tot de vaststelling dat het niet verantwoord was om een groep mee te nemen naar deze gebieden. De meeste paden waren glad of modderig. Af en toe moest ik door plasjes water stappen.

Niettegenstaande al dat water én de natte schoenen die het mij opleverde, genoot ik van mijn wandeling. Ik had ook het geluk om van dichtbij een ijsvogel te spotten. Hij kwam rustig aanvliegen en wou net neerstrijken op een lange tak in de beek toen hij mij opmerkte. In een flits was hij weer weg. De glimlach op mijn gezicht bleef wel nog even. 🙂


Sfeerbeeld van de Verrassende Blogwandeling in Groot-Gelmen.

Groot-Gelmen

Als ik mijn hoofd pijnig over alternatieve routes, krijg ik gelukkig hulp van vrienden. Het was Tina die met de tip kwam over de mooie wandelroute in Groot-Gelmen. In dezelfde regio als de initiële wandeling maar de kans dat we hier natte voeten zouden krijgen was heel miniem. En toch had het niet veel gescheeld.

Groot-Gelmen is een van die mooie kerkdorpen in onze achtertuin. We rijden er regelmatig door maar er uitstappen en gaan wandelen doen we nooit. Door tijdsgebrek had ik niet de kans om deze route in te wandelen, zoals Stef en ik standaard doen voor elke Verrassende Blogwandeling. Maar onderweg bleek dat ik grote stukken van de route al verkend had, samen met Tina, toen we vorig jaar in de kerstperiode de doorsteek maakten van Mettekoven naar Gelinden op de Streek-GR Haspengouw.  


Perelaars op het plateau boven Groot-Gelmen.

Groot Geluk

De route die we op 4 juli in groep bewandelden heet ‘Groot genot in Groot-Gelmen’. Omdat het woord ‘genot’ op de print van het wandelplan slecht leesbaar was, was ik ervan overtuigd dat er ‘geluk’ stond. Groot geluk dus!

Het groot geluk dat mij voor vertrek, in de schaduw van de kerk, overspoelde was het weerzien met de andere wandelaars. Sommigen had ik vorige week gezien, anderen enkele maanden geleden voor het laatst. Nog anderen ontmoette ik nu voor het eerst sinds 2020, toen we samen op stap gingen tijdens een van de weinige wandelingen die ik dat jaar kon organiseren.

Het was een hartverwarmend weerzien. Onze blijdschap, omdat we nog eens samen konden wandelen, viel af te lezen van onze gezichten.

Zoveel geluk, en toen moest onze wandeling nog beginnen!


En dat het plezant was onderweg …

Klim

Groot-Gelmen maakt deel uit van het heuvelachtige Borgloon. Onmiddellijk na ons vertrek in het centrum, namen we het smalle pad rechts, dat parallel loopt met de Klein-Gelmenstraat. Het lange gras was nog nat van de nachtelijke buien. Aan weerskanten van het pad bloeiden zomerse akkerbloemen.

We maakten ineens al een flinke klim naar het plateau. Links loofbomen, rechts weides en boomgaarden. Boven op de heuvel wachtte ons een eerste panorama.


Onderweg van Groot-Gelmen naar Klein-Gelmen.

Holle wegen

Die zondagochtend gaf de thermometer 20°C aan bij vertrek. Niet zo warm, zou je denken, maar er was onweer voorspeld en het vele vocht in de lucht droeg bij aan een drukkend warm gevoel. In die omstandigheden vind ik het soms lastig om te wandelen. Elke inspanning voelt dan zwaarder aan dan anders.

Gelukkig telt dit wandelgebied verschillende holle wegen. Dat zijn ’s zomers vaak koele plekken, dus ervaarde ik de duik in de eerste holle weg als heerlijk verfrissend. En ik wist dat er nog enkele zouden volgen want ze stonden allemaal aangeduid op het wandelplan waarop ik onderweg onze voortgang volgde.


Nina en Frederik gingen door de knieën voor de perfecte foto.

Ook Hans gaf zich over aan het fotograferen van klaprozen tussen het graan.

Foto’s van klaprozen, ik krijg er geen genoeg van.

Klein-Gelmen

We wandelden verder naar Klein-Gelmen, een van die mooie, rustige kerkdorpen die Heers rijk is. Onderweg huppelden de konijnen rond tussen de fruitbomen rechts van ons. De moedigsten onder hen staken het pad over, net voordat wij er passeerden, om dan tussen dikke bossen brandnetels te verdwijnen.

Hongerige en dorstige wandelaars kunnen aan de voet van de kerkheuvel in Klein-Gelmen, neerstrijken in fietscafé ’t Catarakske. Wij vervolgden onze weg richting Gelinden, even nog door een woonkern en langs wijndomein Kitsberg, later tussen weilanden door.


We wandelden van kerkdorp naar kerkdorp.

Mergel

Gelinden, deelgemeente van Sint-Truiden, staat bekend om haar voormalige mergelgroeve. De bodem is rijk aan gelig kalksteen waar kalkminnende planten als bosanemonen van houden.  

Zondag wandelden we in het noordelijke deel van Gelinden, tussen twee mergelwanden door. Maar eerst moesten we nog de brede, in de helling gecreëerde trappen bedwingen die ons naar het plateau brachten.


De klim in Gelinden.

Op het plateau, met links kerselaars vol dieprode vruchten.

Kersentijd

Juli is kersentijd in Haspengouw. De takken van de kerselaars langs ons pad waren zwaar van de dikke, rode vruchten. De verleiding was groot om kersen te plukken. Maar ik kon eraan weerstaan.


Het is kersentijd in Haspengouw en daar kan je niet omheen.

Het was daar op de heuvel, te midden van de fruitbomen, dat we het hoorden rommelen. Onweer en hevige buien waren op komst. De pauze aan de picknicktafel werd ingekort en we besloten om ook de laatste kilometer, een rondje door de dorpskern van Groot-Gelmen, te laten vallen.

Onderweg naar het eindpunt passeerden we nog aan het ‘Cleyngelmische tommeke’, een grafheuvel uit de Romeinse of (later) de Frankische tijd.
Een tomme is een graftombe. In het Zuid-Limburgse landschap vind je er nog verschillende terug.


Lunch

Terwijl dreigende wolken boven ons samentroepten, pakten we in en reden we naar Ulbeek. Daar had ik onze lunch gereserveerd in de Bottelarij. Een dik halfuur later, we zaten toen allemaal buiten, fijn overdekt, kletste de regen plots neer. Als we de volledige route bewandeld hadden, dan waren we in dat regengordijn flink nat geworden. Nu hielden we het droog en we hadden niet het gevoel iets gemist te hebben.


Deze twee kersen inspireerden me tot het schrijven van een haiku.

Kortom

De ‘Groot genot (geluk) in Groot-Gelmen’-wandeling is gevarieerd qua landschap.
De vele hoogtemeters maken dat je onderweg ook stevig beweegt en je krijgt er de wijdse vergezichten bij.
Het is rustig op de trage wegen. De vele banken en picknicktafels onderweg nodigen uit tot nog meer rust. Neem de tijd om onderweg stil te staan (en te zitten) bij je omgeving.


Hemelsblauwe cichorei-bloemen vrolijkten menig akkerrand op.

Praktisch

Parking vind je in het dorp, tegenover café Bij Voetje in Groot-Gelmen. Er zijn ook parkeervakken langs de Klein-Gelmenstraat en langs de Helshovenstraat aan de kerk.
Horeca vind je voldoende onderweg. Een groot pluspunt! Op 10 minuten rijden vind je ook de Bottelarij met het mooie terras op de binnenkoer van de voormalige brouwerij.

De route van 6,5 km is goed bewegwijzerd. Volg de oranje bolletjes.
Download hier het wandelplan.

Op 5 minuten rijden ben je in Mettekoven, waar verschillende wandelroutes starten in een prachtig wandelgebied.
Ook vlakbij ligt Helshoven met de oude kapel en, boven op de heuvel en net op Truiers grondgebied, de zwevende kapel (Helsheaven) met het mooie panorama.


Dank aan iedereen die er bij was op 4 juli. Ik heb ervan genoten en vond het fijn om te zien dat jullie dat ook deden. 🙂

De wandeling in Egoven en Overbroek komt opnieuw op de kalender. Houd die in het oog als je mee wilt wandelen.


Het landschap kleurde plaatselijk rood, goudgroen en grijs.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!