Categorieën
Op stap

In m’n schik, in Het Wik

Varens in Het Wik.
Frisgroene varens in Het Wik.

De 5e Verrassende Blogwandeling komt eraan! En het wordt een ‘specialleke’. Deze keer neem niet ík jou mee op sleeptouw, maar wel natuurgids Marc van Natuurprikkels. Hij is één van de conservatoren van Het Wik en heeft de bevoegdheid om er rondleidingen te geven.
Het Wik is een natuurgebied dat deel uitmaakt van het Provinciaal Domein Bokrijk. Je kan er enkel en alleen rondwandelen onder begeleiding van Marc of van zijn collega. Elke tweede zondag van de maand organiseert Natuurpunt Genk een natuurwandeling in Het Wik. Op zondag 8 juli gaan we mee, met Marc en met andere natuurliefhebbers. 

Net zoals bij de vorige Verrassende Blogwandeling
– zal je toffe mensen ontmoeten
– zal je zeker verrast worden
– gaan we na de wandeling samen iets eten en/of drinken
– deel ik jouw foto’s en ervaringen graag in mijn blog.
Maar deze wandeling werd niet door mij uitgestippeld. We volgen de gids en laten ons leiden en verrassen. Zeker weten dat je met heel wat natuurweetjes terug naar huis gaat, en met mooie natuurfoto’s. Tip voor de fotografen: hou je macrolens bij de hand.

Deze (gratis) wandeling wordt georganiseerd door Natuurpunt Genk en begeleid door Natuurprikkels.
Wil jij graag mee? Stuur dan een mail naar Verwonderhoekje vóór zondag 1 juli. Onderaan in dit bericht vind je nog een reeks praktische tips.

Rietstengels in Het Wik.

 

Eén van de landschappen in Het Wik.

Vorige zondag ging ik mee op pad in Het Wik. Tijdens een eerdere natuurwandeling in het najaar, waren het vooral de zwammen die indruk op me maakten. Zoveel soorten, verschijningsvormen en kleuren. Het werd een verrassende ontdekkingstocht. En het was heel leerrijk dankzij de twee paddenstoelenkenners in ons midden.

Het is nu bijna zomer en Het Wik is groen. Het bruist van groot en klein leven rond de vele vijvers. 36 soorten libellen kan je hier vinden. Tel daarbij vele soorten sprinkhanen, vlinders, vogels, amfibieën, reeën en andere Wik-bewoners.

Een minuscuul padje.
Een minuscuul padje.

Tijdens de wandeling hoorden we het gezang van de kleine karekiet, één van de gastheren van de koekoeksjongen. Ook de waterral liet zich horen.
Kleine, kruipende padjes op ons pad, haast onzichtbaar. Even verderop: twee reeën. Tientallen zwarte, behaarde rupsen van de kleine vos. Twee visarenden cirkelden rond in de lucht.

Ik maakte die ochtend veel foto’s met mijn camera maar ondervond problemen met het scherpstellen. Ik moet nog veel leren …

geelsprietdikkopje
Een geelsprietdikkopje.

huisjesslak

 

groenkleurig kever

Deze sprinkhanen waren amper waarneembaar op de achtergrond van het hoge gras. Een lichte filter op de foto’s liet hen er meer uitspringen.

sprinkhaan

 

sprinkhaan

Ook naar flora toe heeft Het Wik een grote natuurwaarde.
In een lagergelegen stuk van dit reservaat, dat manueel geplagd en onderhouden werd (plaggen is het verwijderen van de toplaag), ontstond een vegetatie van o.a. zonnedauw, veenpluis en dopheide. Zonnedauw en veenpluis associeer je gemakkelijk met de Hoge Venen maar je vind ze dus ook in Genk terug. Ik schreef er eerder over in Spa, meer dan water….

distel

 

Geel bloempje

Na vele jaren van gesnotter tijdens de bloeiperiode van grassen, kan ik me eindelijk weer tussen de bloeiende aren begeven en ze van dichtbij bewonderen. Omdat ik altijd op een veilige afstand bleef (zo ver mogelijk ervandaan) had ik nooit eerder oog voor hun schoonheid. Daarom geniet ik er dit jaar zo veel mogelijk van. En leg ik al eens iets vast op de lens van mijn camera. 🙂

Mooie grashalmen

 

Gagel, een struik met een aparte geur. In februari draagt hij goudgele bloemen.
Gagel, een struik met een aparte geur. In februari draagt hij goudgele bloemen.

Voor wie graag mee wil wandelen op zondag 8 juli, heb ik hieronder enkele praktische tips gebundeld.

Praktisch:

  • We vertrekken om 9 uur
  • Adres: Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86, 3600 Genk. Als je van Hasselt naar Bokrijk rijdt, rij je aan de 2e rotonde (waar je links richting kasteel zou rijden) naar rechts richting Boxberg. Iets verder aan de linkerkant ligt het Provinciaal Natuurcentrum.
  • De wandeling duurt ongeveer 3 uren. Aansluitend gaan we iets eten en/of drinken in de buurt. Voor de praktische organisatie vraag ik wel dat je je inschrijft vóór  zondag 1 juli. 
  • Trek zeker stevige wandelschoenen of laarzen aan. Het is een waterrijk gebied.
  • Honden zijn niet toegelaten in dit natuurgebied.
  • Marc zal het voor en tijdens de wandeling zeker nog beklemtonen: controleer jezelf grondig op teken. En laat de kans op een tekenbeet je er zeker niet van weerhouden om volop van de natuur te genieten.

Het Wik

Één reactie op “In m’n schik, in Het Wik”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!