Categorieën
Op stap

Samen op stap… in en rond Kerniel (nog een extraatje)

sneeuwklokjes

Gisteren maakte ik samen met vriendin Sarah een wandeling in natuurgebied Nietelbroeken in Diepenbeek. De voorjaarsbloeiers stonden in blad, hier en daar was zelfs een frêle bloempje ontloken. Over enkele weken zal dit Verborgen Moois wit en roze kleuren van de lentebloemen. Dan keer ik zeker terug. En weer met mijn rubberen winterlaarzen aan. Het gebied is héél modderig en op sommige plekken lijkt het pad meer op een beekje. Laarzen zijn geen overbodige luxe in deze omstandigheden.

Maar twee weken geleden was er de wintereditie van de Verrassende Blogwandeling en ik had je nog een vervolg beloofd. Je ontdekt hier:
– hoe mijn medewandelaars deze wandeling beleefden
– waarom je deze wandeling zeker ook eens moet maken
– de route
– wat je moet doen als je mee wil gaan wandelen op 6 mei.

Hoe mijn medewandelaars deze wandeling beleefden

In Samen op stap… in en rond Kerniel kon je al de ‘evaluatie’ van Renée lezen. Hieronder vind je nog enkele reacties terug.
Violetta schreef zich elke keer weer in maar kon er in Kanne en Mettekoven niet bij zijn. In Kerniel sloot ze zich wel bij ons wandelgezelschap aan en ze genoot ervan. “Prachtig weer, fijne mensen en afwisselende wandeling. Heel leuk!” schreef ze achteraf.
Ook Tina was er de allereerste keer bij. Zij vond het “leuk om iedereen te leren kennen. Voor herhaling vatbaar.” En nadien schreef ze ook nog over de wandeling op haar blog Solivagant.

Zicht op de abdij van Kerniel.
Zicht op de abdij van Kerniel.

Frederik postte vorige week ook een mooi bericht over de wandeling op zijn website, met prachtige foto’s van Abdij Mariënhof. Dank je wel, Frederik.
Mieke en Patrick wandelden voor het eerst mee. Ze waren onder de indruk van de “boeiende gesprekken en het heerlijke eten achteraf.”
Cindy stuurde nadien nog een berichtje waarin ze schreef dat ze er “echt van genoten” hadden, zij en Marc.
Tijdens de wandeling werden ook plannen gesmeed voor een mooie samenwerking tussen twee dames. 🙂 Ik hoop dat ik binnenkort hier meer over kan vertellen.

Maretak in Jesseren
Bomen met maretak in Jesseren.

Waarom je deze wandeling zeker ook eens moet maken

Verwacht je aan:
– mooie vergezichten, vooral tijdens de koude maanden. In de zomer kunnen hoge gewassen op de akkers het panorama verstoren.
– veel afwisseling: holle wegen, landwegen, akkers, velden, boomgaarden, de hoge bedding van het fruitspoor, kerkdorpen, …
– mooie bomen onderweg. Neem de tijd om er even bij stil te staan.
– voor de liefhebbers: geocaches!
– cultuur en natuur
– het kunstwerk ‘Untitled #158’ van Aeneas Wilder

Knoestige boom

Gele bloem

Op de site van Abdij Mariënhof kan je het Fruitstreekmuseum bezoeken.
Iets drinken en/of eten kan je op het terras van De Vallei van Colen met zicht op de vallei en het dorp aan de overkant. Op deze wandeling passeer je in Kerniel ook ’t Terraske, een mooie en authentieke plek voor een zomers terras.

't Terraske in Kerniel
Detail van ’t Terraske in Kerniel.
Wegwijzers in Kerniel
Wegwijzers in Kerniel.

De route

Ik hoop dat ik binnenkort de route kan opladen. Nu geef ik je de route alvast in tekst mee. Het is werkelijk heel eenvoudig en verloren lopen kan (bijna) niet. De wandeling is een achttal km lang.

Je start op de parking van Abdij Mariënhof in Kerniel. Sla rechts af en loop, altijd rechtdoor, een stukje terug in de richting van de hoofdweg. Houd rechts aan de splitsing.
Steek de hoofdweg over en neem onmiddellijk het straatje links. Je passeert paarden en emoes. Vervolg je weg over het onverharde pad en ga rechts aan de splitsing. Blijf deze bochtige weg volgen tot je midden tussen de akkers aan een T komt die links naar Jesseren afbuigt. Daar sla je rechts af.

Op het plateau van Kerniel

Je loopt door de holle weg. Aan het kruispunt loop je links de weg op (Boeshoven) en houd je links aan. Je passeert enkele hoeves en loopt vervolgens tussen boomgaarden. Ga links aan de T. Je loopt nu tussen boomgaarden en akkers op een plateau. De kerk van Jesseren komt weldra in beeld. Op het hoogste punt kan je misschien de basiliek van Tongeren ontwaren.

Zicht op de kerk van Jesseren.
Zicht op de kerk van Jesseren.

Sla linksaf aan de T. Volg de weg (bocht naar rechts) en loop zo Jesseren binnen. Sla rechts af, naar het centrum. Neem de eeste straat links. Je passeert nu luidruchtige ganzen en kakelende kippen.

Luidruchtige ganzen
Een stelletje luidruchtige ganzen.

Vervolg de weg tot aan het oude fruitspoor. Links van de oude spoorwegbrug neem je het pad naar boven.

Vergeten kerstdecoratie

sneeuw en ijs op het oude fruitspoor
Sneeuw en ijs op het oude fruitspoor.

Vervolgens blijf je het fruitspoor volgen tot je in Kerniel aankomt. Na de brug, aan de paal met wegwijzers, neem je de eerste straat rechts. Loop het dorp in en sla voor de kerk links af. De weg daalt hier. Abdij Mariënhof komt terug in beeld.

Werktuigen in weide in Kerniel

Loop tot aan de grote wilg en ga hier weer naar links. Je zit nu op de laatste rechte lijn naar de finish.

brug naar Kerniel

Dit moet je doen als je mee wil gaan wandelen op zondag 6 mei

Op 6 mei trekken we voor de lente-editie van de Verrassende Blogwandeling naar de Maaskant. Eén van mijn eerste blogberichten schreef ik over het natuurgebied dat deel uitmaakt van die wandeling: 5 redenen om Negenoord-Kerkeweerd te bezoeken. Ik gebruikte dit bericht én enkele foto’s zelfs ooit in een originele sollicitatiebrief.

Uitzonderlijk starten we een halfuur vroeger deze keer, om half 10. En we gaan zo veel mogelijk carpoolen vanuit Midden- en Zuid-Limburg. Deze keer brengt iedereen iets mee voor onderweg want we houden een lentepicknick.

Wil jij er bij zijn op 6 mei? Schrijf je dan in op Verwonderhoekje.
Ken je anderen die mogelijk interesse hebben in deze Verrassende Blogwandeling? Nodig hen dan zeker uit. Als je inschrijft, krijg je binnenkort meer details toegestuurd per mail. Inschrijven kan tot en met 28 april.

Ook in de zomer gaan we weer blogwandelen

De zomereditie van de Verrassende Blogwandeling vindt plaats op zondag 5 augustus. Prik die datum alvast in je agenda. De locatie is nog een verrassing. 🙂

Wandelen in de zon in Jesseren

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!