Categorieën
Natuur

Leve de lente … in eigen tuin

bloem van de hondstand
Die parapluutjes van de hondstand, instant happiness.

De lente is in ’t land. EINDELIJK! Hoe hevig heb ik toch verlangd naar de zon, naar die felle voorjaarskleuren en dat prille groen.
Waar vond je mij dus tijdens het weekend? Buiten natuurlijk!
Zaterdag in eigen tuin, zondag in het grensgebied met Nederland.
En dat deed deugd, héél veel deugd.

Narcissen uit eigen tuin

Omdat de lente wat op zich liet wachten, was mijn motivatie om te tuinieren de voorbije weken maar zwakjes. Tot zaterdag want toen moest er opgeruimd, gesnoeid en gewied worden en wel volop. Toen begon ook het smeden van plannen voor een nieuwe tuin. Nu ja, nieuw … een stukje van de oude krijgt een frisser kleedje.
‘De tuin gaat op de schop’, dat vind ik toch zo’n mooie uitdrukking. 🙂

De energie was er weer om dingen aan te pakken, om nieuwe projecten te bedenken en tussendoor te dromen over feestjes in dat nieuwe, groene kader. Heerlijke vooruitzichten!

De dwergkwee, een struik vol met vervaarlijke stekels en zachtaardige bloempjes.
De dwergkwee, een struik vol met vervaarlijke stekels en zachtaardige bloempjes.

Regelmatig foto’s maken van de planten in onze tuin, dat hoort er nu ook weer bij. Zoals afgelopen zaterdag. Een beetje spelen met licht en donker en met scherptediepte. Op de eerste foto valt het zonlicht zo mooi op de brede bladeren van de hondstand. Pas toen ik de foto op mijn computer opriep, viel me dat op. En ook dat fijne draadje aan het rechtse bloemblaadje … Verwondering alom.

’s Avonds buiten eten (frietjes) in onze stoffige tuinkledij, aan de grote picknicktafel, in het licht van de zakkende zon. De tuinlaarzen uit. Heerlijk, weer die blote voeten in mijn sandalen. En na het eten de tafel afruimen en ontdekken dat het binnen frisser aanvoelt dan buiten. Dat is weer even wennen.

Wildemanskruid

Een van mijn favoriete voorjaarsbloeiers: het wildemanskruid. De haartjes op blad en bloemblad zijn zo mooi. En vorig jaar trakteerde deze plant ons op zaailingen.

Dit is zo'n wildemanskruid-jonkie. Eerstdaags zal hij zijn eerste bloempje openen.
Dit is zo’n wildemanskruid-jonkie. Eerstdaags zal hij zijn eerste bloempje openen.

Op 6 mei gaan we weer blogwandelen dus togen Stef en ik zondag naar Stokkem alwaar we de Verrassende Blogwandeling inwandelden, onder een stralende zon.
Het doel van de wandeling was duidelijk: de route bepalen die we over 4 weken zouden afleggen met bekende en misschien ook met nieuwe medewandelaars. Om dan ’s avonds tot de ontdekking te komen dat we niet bewust op zoek gegaan waren naar voorjaarsbloeiers maar dat we er langsheen de route wel heel veel ontdekt hadden.

En daarover lees en zie je meer in een volgend bericht.

Nóg eentje van het wildemanskruid ... omdat ik niet kon kiezen.
Nóg eentje van het wildemanskruid … omdat ik niet kon kiezen.

Één reactie op “Leve de lente … in eigen tuin”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!