Categorieën
Op stap

Genieten aan de Bretonse kust

Omdat één bericht niet volstond om al mijn lof over Bretagne in uit te strooien, lees je hier het vervolg op De ontdekking van Bretagne.

In mei 2013, toen de Haspengouwse appelboomgaarden weer in bloei stonden, trokken we terug naar het Zuiden. Een trip van meer dan 900 km, met een tussenstop van een paar dagen in Mont-Dol. Waarom in Mont-Dol? Omdat we in 2012 volop genoten hadden van ons korte verblijf bij ‘Château de Mont-Dol‘. De gastvrije en vriendelijke uitbaters van deze charmante chambres d’hôtes hadden ons tijdens onze vorige vakantie elke ochtend verwend met een heerlijk ontbijt en ook ’s avonds genoten we van hun culinaire creaties, waarvoor groenten, fruit en kruiden uit hun eigen moestuin kwamen. Er niet terugkeren was geen optie.

Ons verblijf daar gaf ons ook de kans om nog enkele bezienswaardigheden in de buurt te bezoeken, zoals Dinan, een stad waarin de tijd stil is blijven staan. In de middeleeuwen was Dinan een machtige handelsstad, en de stad straalt nog een beetje van die grandeur van eeuwen geleden uit.

collagedinan

Je kan hier uren dwalen door de pittoreske straten van de oude binnenstad en er valt heel wat te ontdekken. Mocht er in deze setting plots een ridder in vol ornaat voor je opduiken, het zou je waarschijnlijk niet eens verbazen. 🙂

dinan-6

Ten Zuiden van Le Mont-Saint-Michel ligt de kleine gemeente Bazouges la Pérouse, op wiens grondgebied je ‘Les Jardins de la Ballue‘ terugvindt. Deze kasteeltuinen zijn zeker een bezoek waard. Het domein is onderverdeeld in verschillende tuinen, ieder met een eigen aankleding en functie. Zo vind je er o.a. een bosje, een doolhof, een buitenruimte voor concerten en een loofgang. Taxus en buxus in geometrische patronen, en strakgesnoeide hagen, worden in de zomer opgefleurd door weelderige Blauwe regen. Vanop het panoramisch ’terras’ kan je een blik werpen op de lagergelegen akkers en weilanden. Aansluitend kan je iets drinken op het overdekt terras met zicht op de rozentuin (foto rechts).

BallueCollage.jpg

Van het Noorden naar het Westen

Voor het tweede gedeelte van onze reis, hadden we een kamer met zicht op zee geboekt in een klein hotel op Pointe St-Mathieu. Pointe St-Mathieu ligt op een landpunt in de regio Finistère. De skyline van het dorp wordt gedomineerd door 2 vuurtorens en de indrukwekkende ruïne van een 13e-eeuwse abdijkerk.

StMathieu 8.JPG

Finistère is een gebied van ruigtes, kliffen, baaien, bunkers, havens, dolmen en legendes. Het is ook de streek van stevige winden, blauwe luchten en plotse regenvlagen. Metershoge golven beuken tegen de kustlijn.
Grote stukken van deze kustlijn zijn eerder desolaat. Fauna en flora krijgen hier de ruimte. En overal vind je formaties van gladde, soms metershoge, rotsen.

stmathieu-6

Waar je ook gaat langs de Bretonse kust, overal kom je vuurtorens tegen. De vuurtoren op L’Ile Vierge is met z’n meer dan 80 m de hoogste vuurtoren van Frankrijk, en bij uitbreiding ook van Europa. Je kan hem bezoeken. Vanuit Perros kan je de oversteek maken naar het eiland.

lilia-met-zicht-op-vuurtoren-lile-vierge

Lilia met zicht op de vuurtoren op L’Ile Vierge

Je kan de mooiste plekken aan de Bretonse kust bezoeken met de auto, of je kan de GR 34 bewandelen, die de kustlijn volgt. Stevige wandelschoenen, waterdichte kledij én een portie durf zijn onontbeerlijk, want de GR 34 loopt soms over smalle paden naast steile kliffen. We hebben verschillende korte etappes bewandeld en die waren stuk voor stuk indrukwekkend.

GR 34 Pointe de Dinan.jpg

Gespot tijdens onze wandelingen: lepelblad, een Sint-Jansvlinder en een hazelworm (een pootloze hagedis). Op de foto helemaal bovenaan zie je Engels gras (met de roze bloempjes) en de grijze aren van hazenstaart, een grassoort.

collagefenfl

Gespot op het strand: een schelp van gewone zeeoor, mosseltjes en zeewier, véél zeewier.

collageZee.jpg

Elk stukje van de Bretonse kust is de moeite waard om te ontdekken. Buiten de zomermaanden kan je dat in alle rust, zoals hieronder aan de haven van Le Conquet.

Le Conquet bij zonsondergang.JPG

In de regio ten Noorden van Pointe St-Mathieu ontdekten we al vlug dat sanitaire voorzieningen niet geopend zijn buiten het seizoen en dat eetgelegenheden die tijdens de week open zijn, er eerder schaars zijn. Tijdens de zomermaanden kan je ook vuurtorens bezoeken. Buiten het seizoen is dat alleen mogelijk tijdens festiviteiten en feestdagen.

Voor een bezoek aan het schiereiland dat ten Zuiden van havenstad Brest ligt, trek je best een volledige dag of meer uit. Er valt hier veel moois te bekijken, prachtige panorama’s ook. Landévennec, Camaret-sur-Mer, Pointe de Penhir, Cap de la Chèvre, … . Te veel om op te noemen.

Terug naar ons hotel…
Een kamer met zicht op zee. Wat een enorme luxe! Hoe zalig zou het zijn om ’s morgens na het ontwaken vanuit ons bed een blik te kunnen werpen op het zeewater dat glinstert in de ochtendzon.
De eerste nacht bleek al dat er niet voor niets verduisterende overgordijnen voor het raam hingen. Het valt niet mee om de slaap te vatten als het zwaailicht van vuurtorens je wakker houdt. Dus gingen na zonsondergang de overgordijnen stevig dicht. 🙂

zonsondergang-vanuit-hotelkamer-2

Om af te ronden nog een woordje uitleg over ‘A l’Aise Breizh‘.
‘A l’Aise Breizh’ is een woordspeling op ‘a l’aise blaise’ wat zoveel betekent als aangenaam en comfortabel. Breizh is de Bretonse naam voor Bretagne. ‘A l’Aise Breizh’ is de naam van een textielfirma. In zijn gamma vind je ook producten met Bretonse figuurtjes met de typische klederdracht en de ‘bigouden’, het traditionele hoge hoofddeksel voor Bretonse vrouwen.
Als je op een wagen een sticker met zo’n figuurtje aantreft, dan is de chauffeur ervan wellicht fan van Bretagne. 🙂
Hier zie je wat ik bedoel: A l’Aise Breizh.

porspoder-8

Praktisch:
In het Noorden
Crêperie Ahna, 7 Rue de la Poissonnerie, 22100 Dinan
Heerlijke pannenkoeken, zoet en hartig. Ik bestelde een geflambeerde pannenkoek met appel en calvados, en kreeg een pannenkoek met appel die letterlijk zwom in een zee van calvados. ’t Zag er niet uit, maar ’t smaakte overheerlijk.

Meer info over ‘La Ballue – son château et ses jardins‘ vind je hier: La Ballue

Een trip gepland naar le Mont-Saint-Michel? Kijk dan eerst even of je hier een kamer of gîtes kan reserveren: Chambres d’hôtes en Gîtes Château de Mont-Dol, Ruelle Chanoine Descottes, 35120 Mont-Dol  Château de Mont-Dol

In het Westen
Restaurant Amour de Pomme de Terre, 23 Rue des Halles Saint-Louis, 29200 Brest
Amour de Pomme de Terre – Brest

Lekkere gerechten op basis van aardappel, in combinatie met een apart, zij het ietwat druk, interieur.

 

 

 

 

0 reacties op “Genieten aan de Bretonse kust”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!