Een boon voor soja


Sinds we een moestuin hebben, koop ik jaarlijks zaaigoed bij ‘de nieuwe tuin’, op plantenbeurzen of in de webshop. Ik vind het heerlijk om door de online catalogus te bladeren op de nieuwe tuin. Het aanbod aan groenten en eetbare bloemen is groot én apart. ‘t Is altijd weer moeilijk om een doordachte keuze te maken, en me niet te laten verleiden door zaaigoed van planten waarvoor ik geen ruimte heb.

Bij ‘de nieuwe tuin’ ontdekte ik edamame oftewel verse sojabonen. Een sojascheutje, dat kende ik wel, maar een sojaboon, daar kon ik mij niets bij voorstellen, dus werd er plaats vrijgehouden in de moestuin voor de eerste teelt. Eind mei mochten de zaadjes (boontjes) de grond in. En dan was het wachten op de eerste blaadjes.

soja1

Edamame-planten vragen geen speciale zorgen. Als je zaait in goed waterdoorlatende grond, en het zaaibed van wat compost voorziet en het verder onkruidvrij houdt, dan kweek je al tevreden planten. Kies je een soort die laag blijft,  zoals ‘Envy’, dan moet je ook geen steun voorzien. Ziektes heb ik in de 4 jaar dat ik edamame kweek nooit waargenomen, vraatzuchtige beestjes ook niet.
Dit jaar was de lange droge periode van augustus/september wel een beetje een spelbreker. De bonen werden minder dik en de peulen kregen vroeger dan in andere jaren hun herfstkleuren, een teken dat ze plukrijp waren. Een paar keer flink bevloeien tijdens de droogte, had dit natuurlijk proces wellicht kunnen vertragen.

Het grappige aan deze planten is dat ze tijdens de herfst in stukjes uit elkaar vallen. Eerst worden de blaadjes afgestoten en dan volgen de takjes één voor één, totdat alleen de stengel nog overeind staat. Ik laat de planten ongemoeid na de pluk. Ze kunnen stikstof uit de lucht opnemen en omzetten in opneembare stikstof. Als de planten afsterven, komt deze stikstof vrij voor andere planten.

soja2

De peulen van edamame zijn niet eetbaar. Kook of stoom ze, zo’n 8-tal minuten. Spoel ze daarna af onder koud water (om ze te schrikken).
Als je de bonen als (aperitief)hapje wil eten, bestrooi je de peulen met zout, en laat je elke gast zelf ‘zijn boontjes doppen’ door ze voorzichtig uit de peulen te duwen.
Je kan de bonen ook verwerken. Je kan ze bijvoorbeeld wokken, of er een humus mee bereiden.
Heb je te veel oogst, dan kan je de (geblancheerde) peulen invriezen.

Heb je geen groene vingers? Zelfs dan lijkt me dit een haalbare teelt. Probeer het volgend jaar eens, en deel gerust je ervaringen.
Nóg niet overtuigd? Edamame is niet alleen lekker, maar ook heel voedzaam én goed voor je gezondheid.

Wil je graag meer info of tips, drop dan je vraag in het reactievakje. 

  • 22 September 2016
  • 0

YOU MIGHT ALSO LIKE

Zwarte katten & afrikaantjes
October 15, 2016

0 Comments

Saphira
25 september 2016

Hé Bernadet! Leuk verslagje! De Nieuwe Tuin, die kende ik nog niet! Heel erg bedankt voor deze tip! Ik denk dat ik in het voorjaar eens een bestelling ga doen om een poging te wagen in mijn vierkantemeterbak (alleen maar kruiden gaat vervelen na een tijd) ;-)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.