Categorieën
Op stap

Tussen bomen en water

bokrijk6

Elk excuus is goed om te gaan wandelen in het vijvergebied tussen Kiewit en Bokrijk. En een wandeling daar verveelt nooit!

Ik wil graag starten met een najaarstip.
Aan de Kinderboerderij in Kiewit, staan nog tot 30 oktober, 40 panelen met beelden die ingestuurd werden voor de ARGUS-Natuurpunt fotowedstrijd. Deze beelden hebben met reden een finaleplaats gehaald. Ze nodigen je uit om even stil te staan en hen te bewonderen. De uitvergrotingen van planten en dieren brengen minieme details aan het licht die je anders niet zou opmerken: de kleurschakeringen in het verenkleed van een ijsvogel, de opmerkelijke tinten van een cicade, …
En als je er niet genoeg van kan krijgen, dan kan je de Natuurpunt-kalender 2017 aanschaffen. Daarop vind je een selectie van 13 van deze prachtige beelden terug.

Het vijvergebied dan… Grenzen vervagen hier, want je loopt van Hasselt naar Genk, en niets duidt erop dat je een gemeentegrens overschrijdt. Alles is rust en stilte. Hoewel… alles? De vele vogels die een (tijdelijke) thuis vinden op en rond de vijvers, doorbreken de stilte al eens. Rond deze tijd van het jaar kan je de aalscholvers spotten die meestal, op een kluitje, op een tak in het water zitten. Ze vergezellen de vele eenden en meerkoetjes die de vijvers bevolken. Ook aan zwanen is er geen gebrek. Nu kan je ook nog jonge zwanen spotten die hun grijze verenkleed nog niet verruild hebben voor een wit.

De vijver op de eerste foto werd drooggelegd. Het landschap dat zich nu toont, is fascinerend. Wat een kleurenspel! De kleuren lijken wel terug te komen in de bomen op de achtergrond. En één smal stroompje water splitst de oppervlakte en zorgt voor dynamiek.

bokrijk7

De tweede foto is er eentje van na de heraanleg van een andere vijver. Het gebied er rond wordt nu begraasd door schapen. De dode bomen die hier zijn blijven staan, zijn echte blikvangers. Ze staan daar heel stil en onbewogen maar binnenin bruist het waarschijnlijk van allerlei leven.

In Bokrijk kan je sinds een half jaar ook ‘Fietsen door het water’. Op het Fietsroutenetwerk heeft men een fietspad aangelegd, dwars door een grote vijver. En natuurlijk is het ook voor wandelaars een leuke belevenis om het vijveroppervlak op ooghoogte te kunnen aanschouwen, en de watervogels van heel dichtbij te kunnen observeren.
Tip: passeer er eens als het regent, en neem de tijd om, vanonder je paraplu, te staren naar de regendruppels die het wateroppervlak raken. Misschien kan je dit ook vastleggen in wat mooie beelden.

bokrijk5

Eentje om af te sluiten: dichtbij Hangar 58 in Bokrijk, wandel je onder deze loofgang van hoge bomen. Eronder ligt al een dun tapijt van bruine blaadjes. Dit is één van die vele zalige plekken in Bokrijk.

Praktisch:
Hieronder vind je enkele links voor als je meer info wil.
Natuurpunt_Domein Kiewit
Bokrijk_Fietsen door het water

collage-bokrijk

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties op “Tussen bomen en water”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!