Categorieën
Op reis

Vakwerk en verwondering in de Voerstreek – deel II

Omdat een weekend in de prachtige Voerstreek niet in een bericht te vatten is, is er dit tweede bericht. Met een nieuwe reeks foto’s en veel praktische informatie.


Panorama Voerstreek.
Schitterende panorama’s liggen voor het rapen in Voeren.

Terug in de tijd

Midden november verbleven we een lang weekend in Schophem. In een vakwerkhuis dat deel uitmaakt van een groep aaneengeschakelde huizen. Bric-à-brac noemen ze deze bouwstijl. Je ziet niet waar het ene huis eindigt en het andere begint.

Samen vormen ze Laugs Vakantiewoningen en het Wentelhuis was drie dagen ons huisje. Een charmante woning met een mooie mix van oude en nieuwe materialen. Ruim genoeg voor ons gezelschap van vijf. En gezellig.

Hier stapte ik terug in de tijd.
We leefden er op een ander ritme. Het ritme dat het huis aangaf. Slow living.
Hier merkte ik op hoe gehaast ik was, ook al leek ik rustig. Ik had twee dagen nodig om te wennen aan traagheid, om zelf te vertragen. En toen ik helemaal mee was, was het weekend weer voorbij.

Ik vond dit een bijzondere plek om te verblijven. ’s Avonds zaten we in de keuken bij de kachel, net zoals we vroeger deden bij mijn grootmoeder thuis.


Detail Vakantiewoningen Laugs.
Detail Vakantiewoningen Laugs.

De wenteltrap in het huis vind ik prachtig. En al die treden zijn goed voor de conditie. Ik heb menig keer de trap op en af gelopen omdat ik iets vergeten was, beneden in de keuken, of twee verdiepingen hoger in de slaapkamer.

Het is er rustig. Wij hoorden ’s nachts de uilen roepen en als we onze oren spitsten ook de vrachttreinen op de spoorwegbrug vlakbij.

De centrale ligging in Sint-Martens-Voeren is ook een pluspunt.


Vakantiewoningen Laugs Schophem
Nena, Nina en Frederik bij ons vertrek maandagochtend.

Op pad

De Voerstreek kan je perfect te voet verkennen. Dankzij het knooppuntennetwerk kan je zelf wandelingen uitstippelen.

Of volg een van de voorgestelde routes die je her en der vindt online. Op twee dagen kan je lang niet alles ontdekken in de Voerstreek maar je krijgt al veel moois voorgeschoteld tijdens deze twee wandelingen.

Van Sint-Martens-Voeren naar Sint-Pieters-Voeren (en terug)
Deze ‘bronnenwandeling’ start in het centrum van Sint-Martens-Voeren (vlakbij de vakantiewoning). Je wandelt door bossen, door valleien en langs rivieren.

Je passeert langs het winkeltje van Jetteke (Veurs 29) waar je het typische Voerdrupke (jenever van sleedoorn) kopen kan. Bij onze doortocht was de winkel gesloten, helaas.
Bij mooi weer kan je iets drinken op het terras van B&B De Veurzerbron

In Veurs kan je ook de vele mooie, gerenoveerde vakwerkhuizen bewonderen, zoals ‘ut witte huuske’.

Voor de bronnenwandeling volg je deze knooppunten:
54 – 67 – 66 – 65 – 64 – 63 – 62 – 60 – 55 – 47 – 91 – 48 – 54


Sint-Martens-Voeren
Zicht op Sint-Martens-Voeren met links de 23m hoge spoorwegbrug.

Van Remersdaal naar Teuven (en terug)
Je start tegenover de kerk van Remersdaal en wandelt via deze knooppunten:
76 – 75 – 74 – 73 – 86 – 85 – 84 – 83 – 82 80 – 79 – 77 – 76

De routes raken elkaar aan knooppunt 65, ook al staat dit knooppunt niet in de 2e reeks.

In Remersdaal wandel je voorbij Slakkenkwekerij Sint-Heribertus (te bezoeken van 1 mei tot midden oktober).
Deze route leidt je langs akkers, door en langs bossen, richting Teuven. Verwacht je aan veel variatie en een pittige klim.

En deze wandeling staat nog op ons verlanglijstje: Van de bronnenwandeling naar Altenbroek.

Pleisterplaatsen

Een mooie plek om even uit te rusten tijdens de eerste wandeling is Kijkhof Crindael (Crindael 4, Sint-Martens-Voeren). In deze particuliere tuin zijn wandelaars en toeristen ook welkom. Stap door het poortje en ontdek de vele hoekjes waarin met knikkers, autootjes en andere voorwerpen, taferelen gecreëerd werden die je zullen verrassen. Kunst in de tuin voor wie het ontdekken wil. ?


Detail Kijkhof Crindael.
Detail Kijkhof Crindael.

Wie zich afvraagt waar we stonden te watertanden ‘s morgensvroeg (zie vorig bericht) krijgt hier het antwoord.
In de buurtsuper van Slenaken: Bakkerij Vermeeren. ‘Limburg op z’n lekkerst’ lees ik op hun website. En er is keuze genoeg.

Tijdens ons verblijf lag ’s Gravenvoeren open door wegenwerken. Voor boodschappen reden we daarom naar Aubel op zaterdagavond. In de Carrefour daar vind je al wat je nodig hebt voor een lekkere maaltijd. Ook veel streekproducten. Dat is mooi meegenomen, toch?

In Teuven kan je de innerlijke mens versterken bij verschillende horecazaken. Eerder schreef ik al over Herberg Moeder de Gans. In november proefden we van Voerense forel in Hotel-Restaurant The Kings Head Inn.

Die forellen kweken ze in Sint-Pieters-Voeren. In de forellenkwekerij van de Commanderie (het kasteel). Je vindt er ook een winkeltje en een restaurant.

Apotheose

Aan de achterkant van de Commanderie staat ons nog een verrassing te wachten. We waren wel getipt door Michael Habets, die in deze streek getogen is, maar toch is het even zoeken en aarzelen. Dit is een boerderij … Zijn we wel op de juiste plek beland?

Toch wel, volgens de boer die de binnenkoer van zijn hoeve staat te borstelen. Hij wijst ons het padje tussen de koeienstal en de slotgracht. En ja, daar iets verderop voorbij de bocht, staat een gebouw achter een grote wilgenboom. Hier huist Stroopstokerij Wiertz-Robijns.


Stroopstokerij Voeren
Imposante wilg aan de Stroopstokerij in Sint-Martens-Voeren. Links de koeienstal.

Het bezoek aan deze stroopstokerij is de apotheose van ons weekend. De zoete geuren die uit de reuzegrote koperen ketel opstijgen. Heerlijk! De vrouw deze huizes toont hoe van fruit stroop gestookt wordt. Nena mag zelfs door de pruttelende stroop-in-wording roeren. Ze staat te glunderen achter de warme wolk van stoom.

Hier vind je de echte Voerense stroop, gemaakt van peren en appels. Het pure product. Bier met stroop verkopen ze ook.
De vrouw wijst ons de verschillende soorten stroop aan en laat ons proeven. Eigenlijk is ze van de “kinderen, koeien en kalveren”, wat ze al lachend “K3-werk” noemt. Haar zoon is de échte stroopstoker.


Atelier Stroopstokerij Wiertz_Robijns Sint-Martens-Voeren
Hier wordt stroop gestookt.

Stroopketel in Stroopstokerij Voeren
Nena roert door de stroop-in-wording., in opperste concentratie.

Tijdens ons bezoek zakt de zon weg achter de heuvel. Beladen met potjes stroop wandelen we nadien terug naar ‘huis’, door een afgekoeld landschap dat langzaamaan in duisternis gehuld wordt. Dit gaan we ons nog heel lang heugen. ?

Wil je zelf op bezoek bij de stroopstoker? Dat kan van eind september tot half december. Je zal dus nog even geduld moeten oefenen.

Meer info over Voeren vind je op de website van de Voerstreek.
In de toeristische infopunten en bij handelaars in de streek vind je de gids ‘De Voerstreek – puur en ongerept’, waarin beleven en proeven centraal staan.


Remersdaal bij valavond.
Remersdaal bij valavond.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!