Categorieën
Op reis

Van bloemen en baaien – De ziel van Bretagne

Sinds vrijdag zijn we terug thuis, na een rondreis van twee weken. Op die reis ontdekten we een stukje Normandië, herontdekten we een beetje Picardië en lieten we ons weeral verrassen door Bretagne.


Paarse roos.
Wat een kleur. En let eens op die kunstige meeldraden.

Nieuwe plannen

Het was niet gepland dat we na tien maanden zouden terugkeren naar Bretagne. Dit jaar zouden we zelfs helemaal geen grote reis maken, tot we het plan opvatten om naar Italië te gaan (low budget). Maar dat plan werd na enkele maanden afgevoerd en toen moesten we op zoek naar een plan B. Dat werd ‘plan Bretagne’. ?

Halsoverkop boekten we vijf logies. Er werd een heel klein beetje voorbereid (het strikte minimum) en op 30 mei vertrokken we, op het gemak, rond het middaguur. Gevolg: een uur later moesten we noodgedwongen picknicken op een parking langs de snelweg. Niet de beste plek met al die voorbijrazende auto’s, maar hé, de vakantie was begonnen. ?


Kornoelje met roze schutbladen.
Deze kornoelje met roze schutbladeren willen wij ook wel in onze tuin.

Hoe het ooit begon

Hoe zijn we toch ooit in Bretagne verzeild geraakt? Wat gaf de aanzet?
Mogelijk was dat de roman ‘Stranddieven’ van Joanne Harris (schrijfster van ‘Chocolat’). Het verhaal speelt zich af op een Bretons eiland en de sfeer in dat boek is me altijd bijgebleven. En ergens rond die tijd ontstond het verlangen om zelf op ontdekking te gaan in Bretagne. Het duurde wel nog tot 2012 voor we voet op Bretonse bodem zetten.
En de rest is geschiedenis.


Barokke bloem.
Barok in bloemvorm.

Zoveel verhalen

Onze vijfde reis weeral. Een atypische reis in vergelijking met de vorige. En net als wij ging het weer alle kanten op.


Witte bloempjes.
Prachtig in al zijn eenvoud.

Kan je na vijf reizen de ziel van een regio vatten?
Moeilijk, want een regio die bijna zo groot is als Nederland kan je niet in enkele woorden omschrijven. Er is zoveel diversiteit in Bretagne, zoveel landschappen, karakteristieken en dialecten. Er zijn zoveel tradities en gewoontes. En zoveel verhalen.
Maar er is iets dat maakt dat Bretagne beroert en beklijft. Het is wellicht de bundeling van dit alles, die unieke mix.

Bij elk afscheid laat ik weer een stukje van mezelf achter. En elke keer neem ik een pak mooie herinneringen mee naar huis. En verhalen, die ik hier graag met jou deel.


Gevallen roos op een bankje.
Deze roze roos lag op een bankje in het park.

Wat mag je verwachten?

Alle berichten over deze reis bundel ik in ‘Van bloemen en baaien’ omdat beide rode draden zijn in deze reeks waarin ik je o.a. meeneem naar:

  • Een gezellig ‘chateau’ in Normandië,
  • een bloemrijk stadje aan de Somme,
  • twee imposante ‘poorten’ van Bretagne,
  • een van de mooiste baaien van de wereld,
  • en een stukje Noord-Bretagne dat de Fransen omschrijven als ‘Tres joli ?.’

Slanke kelkvormige bloemen.
Prachtige bloemen, met bladluizen.

Omdat ik nog niet alle verhalen van onze vorige reis in mijn blog gegoten heb, zal ik hier en daar ook even iets verder teruggaan in de tijd.

Ik ga de komende maanden zeker niet alleen over die reizen schrijven want er is nog veel meer dat ik graag wil delen. En er zijn nog die 600 foto’s die ik moet triëren en waar nodig bewerken. En dan heb ik die van Stef nog niet eens meegeteld.

Alles op zijn tijd dus. ‘A l’Aise Breizh.’ ?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!