Categorieën
Natuur

2 weken uit het leven…

rups1.jpg

van een rups van de koninginnenpage.

Op 21 september kon je in mijn bericht Hoog bezoek in de tuin lezen over de rupsen van de koninginnenpage. Tussen 27 september en 12 oktober heb ik regelmatig foto’s gemaakt van dezelfde grote rups. Op andere planten zaten nog 3 kleinere rupsen. Eergisteren waren ze allemaal verdwenen. Waarschijnlijk hebben ze een goede plek opgezocht om over te gaan naar het popstadium, op de grond tussen de bladeren of vastgehecht aan een stengel. De hele winter brengen de rupsen in dit popstadium door en pas ten vroegste eind april breekt een volgroeide vlinder uit de pop. In zomermaanden brengt de koninginnenpage ongeveer 18 dagen in dit popstadium door.

Een koninginnenpage heeft zo’n 18 dagen de tijd om rond te fladderen en voor nageslacht te zorgen. Dat is een heel korte periode, als je weet dat het ongeveer 7 dagen duurt totdat een rups uit het ei kruipt, de rups daarna ongeveer 30 dagen rondkruipt en zich vol eet (ze daardoor letterlijk uit haar huid barst dus ondertussen 4 keer moet vervellen), en er 18 dagen tot een half jaar zitten tussen het inspinnen van de pop en het verschijnen van de (volwassen) vlinder.

collage2.jpg

De foto links in de eerste collage, toont de rups in haar nieuwe jasje. Het oude hangt iets lager op de stengel.

Wordt hopelijk vervolgd over een 6-tal maanden…

collage3

0 reacties op “2 weken uit het leven…”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!