Categorieën
Streek-GR Haspengouw

Lisa en Filip op de Streek-GR Haspengouw

2021 was het jaar waarin Tina Sauwens en ikzelf een boek zouden uitbrengen over de Streek-GR Haspengouw. We waren heel enthousiast gestart, leerden gretig en al doende, en ook aan de steun van onder meer onze proeflezers ontbrak het ons niet.

Ons boek komt er niet, maar toch wilden we het interview met Lisa en Filip, dat we erin zouden opnemen, niet verloren laten gaan. Het is te mooi en bevat te veel waardevolle wandeltips om niet met jou te delen.

Tijdens de fotoshoot met Tina Sauwens in Nieuwenhoven

Lisa Mottie en Filip Meys wonen in het Brabantse Hageland. In mei 2021 bewandelden ze de Streek-GR Haspengouw (in tegenwijzerzin) in zeven dagetappes met overnachting. Drie maanden later vertelden ze ons met veel enthousiasme over hun belevenissen onderweg, op de plek waar hun wandelavontuur begon: Provinciedomein Nieuwenhoven in Sint-Truiden.

De foto’s in dit blogbericht werden gemaakt door Tina Sauwens, Lisa Mottie en Filip Meys.

Klik op de audio voor het volledige interview of lees hieronder de iets ingekorte versie.

Interview met GR-wandelaars Filip Meys en Lisa Mottie

Waarom kozen jullie voor de Streek-GR Haspengouw?

Lisa (lacht): “Heel eerlijk? Omdat die vlakker is dan de Streek-GR Hageland. We wilden dicht bij huis blijven en twijfelden tussen beide GR’s, maar omdat ik niet goed bergop kan wandelen, kozen we voor Haspengouw.”

Filip: “Deze GR was ons ook aangeraden door een kennis en Haspengouw is een mooie streek, die we nog niet goed kenden.”

Wat ondernamen jullie ter voorbereiding van jullie tocht?

Filip: “We gingen op zoek naar trekrugzakken en hebben een paar dagen getest hoe het wandelen daarmee verliep. Twee weken op voorhand waren we in de winkel voor loopschoenen. Daar lieten we onze wandelschoenen testen en toen bleek dat ze niet geschikt waren voor onze tocht. Daarom kochten we er nieuwe waarmee we zoveel beter konden stappen. Toen beslisten we ook om de GR af te leggen op zeven dagen en planden we het aantal kilometers per dag in. Niet teveel zodat we voldoende wandeltijd hadden en ons ’s avonds niet moesten haasten om tijdig in te checken. En daarna zochten we naar overnachtingsmogelijkheden.”

Lisa: “Het zoeken naar B&B’s dicht bij de route, nam de meeste voorbereidingstijd in beslag. En een tent was geen optie. (lacht) Ik ben absoluut geen kampeerder! Een goed bed heb je nodig als je deze tocht in één keer wilt afleggen én een goed ontbijt. Door de covid-19-maatregelen werd ons ontbijt elke dag op de kamer geserveerd. De restjes namen we dan mee en daarmee bespaarden we tijd omdat we onderweg niet op zoek moesten naar een bakker voor ons lunchpakket.”

Filip: “Uit voorzorg hadden we daarom op voorhand aan vrienden en aan Lisa’s ouders gevraagd om ons onderweg te helpen met de bevoorrading.”

Elke dag was er wel iets dat ons verraste.

Lisa

Hoe ervaarden jullie die zeven stapdagen?

Lisa: “Veel beter dan verwacht! Ik had op voorhand schrik dat we het einde van de 130 km niet zouden halen maar we hebben de voor ons haalbare dagafstanden goed ingeschat tijdens de voorbereiding.”

Filip: “De start verliep moeizaam omdat Lisa last had van haar enkel. Na dag vier zat de cadans er goed in en ging het wandelen zó vlot dat we soms zelfs te vroeg aan de volgende B&B waren. We hadden ook voldoende tijd om rustpauzes in te lassen.”

Lisa: “En om onderweg even te stoppen en te genieten als we dachten: Hier is het mooi!”

Op doortocht in Alden-Biesen

Welke plek op de Streek-GR Haspengouw heeft jullie verrast?

Lisa: “Elke dag was er wel iets dat ons verraste. Ik denk dat de bankjes onderweg strategisch geplaatst waren, op mooie plekken met mooie uitzichten.”

Filip: “Mij bleven verschillende plekken bij, zoals de trap op de steile helling juist na Gelinden, het bos van Egoven (tussen Gelinden en Mechelen-Bovelingen), natuurgebied Nietelbroeken en de route voor en na Alden-Biesen. De vele holle wegen en boswegen, dat is ook mijn ding!”

Lisa: “Vooral de kleine dingen verrasten ons onderweg, zoals in een weide wandelen, letterlijk tussen de koeien. (lacht) Dat was heel tof!”

Filip: “Dat was in Nietelbroeken. Het was ook daar, op een kruising, dat we niet wisten welke richting we moesten volgen omdat we afgeleid waren door het geluid van een koekoek.”

Lisa: “Maar we zijn nooit verkeerd gelopen op de Streek-GR!”

Filip: “Behalve die ene keer, toen ik iets te laat het kruisje van de GR-markering zag. We weken toen even van de route af. Uit voorzorg had ik de geprinte route mee en nam ik de etappes ‘s morgens door. Verder volgden we de route alleen aan de hand van de GR-markeringen onderweg. Soms moesten we wat langer nadenken aan kruispunten over de te volgen richting, maar voor de rest vonden we heel vlot onze weg. Daar was ik heel blij mee! (lacht)”

We hebben het gehaald en het is goed gegaan.

Filip

Waaraan bewaren jullie de mooiste herinnering?

Lisa: “Voor mij is dat de finish omdat dat het een persoonlijke overwinning was. Ik twijfelde op voorhand of ik dat zou aankunnen, zeven dagen wandelen. Halfweg moest ik, door pijn, een halve wandelnamiddag overslaan. Toen we vier dagen later toch aan het startpunt in Nieuwenhoven eindigden, dacht ik: Oh yes, ik heb het gehaald!”

Filip: “Voor mij is dat die laatste wandeldag. Dat was mijn verjaardag. Ik kreeg toen bij de finish een lekkere donut als verjaardagstaartje. Dat was voor mij het hoogtepunt. En ook weten: we hebben het gehaald en het is goed gegaan.”

Lisa: “We hebben ons enorm hard geamuseerd onderweg. Op voorhand hadden we schrik dat we ons zouden vervelen, want het is maar gewoon wandelen en we waren ook maar met z’n tweeën. Maar we hebben veel plezier gehad.”

Filip: “Het was echt genieten en er ondertussen over waken dat we niet te fel in overdrive gingen. We waren blij dat we daar waren!” 

Lisa Mottie op de Streek-GR Haspengouw in Nietelbroeken.

Er waren dus ook mindere momenten. Als je bijvoorbeeld wilt wandelen en het lukt niet.

Lisa: “Inderdaad. Ik ben aan de GR gestart met pijn aan mijn enkel en heb toch maar doorgebeten, maar na Tongeren heb ik beslist om te stoppen. Ik heb toen gehuild omdat ik dacht dat dit voor mij het eindpunt was.”

Filip: “Lisa’s papa haalde haar op en bracht haar naar onze logeerplek in Alden-Biesen. Ik wandelde alleen verder tot daar. Het was een heel moeilijke beslissing, maar wel de juiste.”

Lisa (lacht): “De liefste receptionisten ooit, gaven me toegang tot het zwembad en de sauna. Dat heeft veel losgemaakt in mijn lichaam waardoor ik de volgende dag opnieuw kon wandelen.”

Filip: “Als het moeilijk was onderweg, dan sloegen we ons erdoor. We zijn een sterk team!”

Bewandel de Streek-GR Haspengouw voor de ervaring en de uitdaging.

Filip

Waarom moeten anderen de Streek-GR Haspengouw bewandelen volgens jullie?

Filip: “Voor de ervaring en de uitdaging. Je komt zoveel mooie dingen tegen. Vooral de streek rond Tongeren vond ik heel mooi. Neem zeker je tijd voor de GR, zoals wij deden. Daag jezelf uit en geniet.

Lisa: “In vergelijking met andere GR-routes is deze route misschien gemakkelijker omdat ze redelijk vlak is. Als je de Streek-GR Haspengouw in etappes kunt afleggen en je zelf je dagmaximum kunt bepalen, dan kan bijna iedereen het eindpunt bereiken, volgens mij.”

Filip: “Er zijn ook heel veel B&B’s in de buurt. Campings zagen we ook.”

Lisa: “Als je op tijd je logeerplek boekt, heb je veel keuze en kan je gemakkelijk afwisselen tussen korte en lange etappes.”

Plan niet te veel kilometers per dag, zodat je onderweg echt kunt genieten.

Lisa

Wat mag volgens jullie niet ontbreken in je rugzak?

Lisa: Compeed, zeker als je zeven dagen wandelt. Een paraplu, want je vindt niet altijd bomen om onder te schuilen op de GR. En eten, uiteraard! (lacht)

Lisa Mottie en Filip Meys, onderweg op de Streek-GR in Diepenbeek.

Wat zouden jullie anders doen tijdens een volgend lang traject?

Lisa: “Misschien een extra dag inplannen halverwege. Niet om te wandelen maar om uit te rusten. Op dag 3 verbleven we in een heel toffe B&B met wellness. Daar waren we graag een extra dag gebleven. Op voorhand kan je wel moeilijk inschatten wanneer je die rustdag nodig hebt.”

Lisa: “We zouden de B&B’s ook vroeger boeken. Veel leuke logeeradressen op de GR waren al volzet toen wij onze zoektocht startten. Daarom moesten we soms verder afwijken van de route of ons tevreden stellen met onze tweede keuze.

Achter de bocht is er altijd wel een bankje.

Lisa

Welke tips willen jullie verder nog delen?

Lisa: “Voorzie goede rugzakken en wandelschoenen. En plan niet te veel kilometers per dag, zodat je onderweg echt kunt genieten, als je een bankje vindt op een mooie plek bijvoorbeeld.”

Filip: “En als je wilt rusten en daar geen bankje vindt, wandel dan 100m verder.”

Lisa: “Ja! Want achter de bocht is er altijd wel een bankje. Er zijn meer dan genoeg bankjes op de route!”

Staan er andere GR-uitdagingen op jullie planning?

Lisa: “Ondertussen hebben we toch ook twee etappes van de Streek-GR Hageland bewandeld. De Kustroute willen we ook heel graag afleggen.”

Filip: “En een doorsteek van de Streek-GR Haspengouw, van Kortessem naar Gelinden. Die loopt door Borgloon. Dat is ook een heel mooi gebied, met het beroemde doorkijkkerkje. Ik wil ook graag een GR met meer uitdaging doen, in de Ardennen. Zonder Lisa dan.”

Lisa: “We hebben de smaak te pakken!”

Dank jullie wel, Filip en Lisa, omdat jullie de tijd namen om jullie verhaal met Tina en mezelf te delen. Dank ook voor de fotoshoot met Tina, waar ik als toeschouwer in stilte van genoot.

Dit bericht stuurde Lisa de wereld in op 20 mei 2021:

Facebookbericht van Lisa op 20 mei 2021.

Wil jij de Streek-GR Haspengouw ook graag bewandelen? Laat dan de wandelkaart een extra duwtje in je rug zijn om van wens naar actie te gaan. Je vindt hem in de webshop van Grote Routepaden vzw.

Meer blogberichten (met meer praktische tips) over de Streek-GR Haspengouw vind je in mijn reeks
In het spoor van de GR.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!