Categorieën
Natuur

Zes verrassende wandelroutes in Belgisch Luxemburg – Arboretum Gedinne

In het derde deel van deze reeks met verrassende wandelroutes in de provincie Luxemburg, neem ik je mee naar Gedinne. Daar ontdekten we, tot mijn grote blijdschap, een arboretum. En dat moesten we bezoeken, ook al snakten we op dat moment naar een lekkere maaltijd.

Foto’s in dit bericht zijn van Stef en mezelf.


Het lijkt wel een vogel in de vlucht, dit blad van een Liriodendron.

Namen

Eigenlijk hoort deze wandeling niet thuis in mijn reeks want de gemeente Gedinne ligt in de provincie Namen.

Maar omdat je aan niets merkt dat je hier niet in de provincie Luxemburg bent en omdat je op amper een kwartier rijden van de provinciegrens bent, neem ik deze wandelroute toch op in deze reeks.


Licht en donker wisselen elkaar af.

Arboretum

Het arboretum van Gedinne ontdekten we toevallig dankzij een houten wegwijzertje in de wegberm. Dit bomenpark gaat op in het bos van Gedinne en de ingang is geheel onopvallend. Daarom geef ik de locatie onderaan in dit bericht mee.

Het park is tien hectare groot. Je bent er dus zo door. Maar het loont de moeite om je tijd te nemen, alle begaanbare paden te bewandelen en stil te staan bij de vele bijzondere bomen die dit arboretum rijk is.


Sfeerbeeld van het arboretum.

Loof- en naaldbomen wisselen elkaar af.

Plan

Aan de ingang vind je naast een infobord ook een plan van het arboretum met daarop:

  • alle wandelpaden,
  • alle rustplekken (houten banken met bijhorende houten vuilnisbakken),
  • een picknickplek,
  • 143 genummerde percelen met in totaal 92 plantensoorten (waaronder een collectie van 50 conifeersoorten).

Dicht, kniehoog gras bedekte enkele kleine wandelpaden tijdens ons bezoek. Omdat ze moeilijker begaanbaar waren, lieten we ze links liggen. De andere bospaden waren vlot begaanbaar.

Je kunt de blauwe wegwijzers volgen, zelf een route uitstippelen aan de hand van het plan of over de bospaden dwalen op zoek naar dingen die verwondering bij je opwekken.


Volg de wegwijzers in het Arboretum of stippel zelf een route uit.

Langs het pad ontdekten we deze mooie paddenstoel.

Eeuwelingen

Dit arboretum is een van de 14 arboretums in Wallonië. Op het arboretum in Saint-Michel na (1899) werden ze allemaal geïnstalleerd in het begin van de 20e eeuw. Op het bord met het wandelplan las ik dat in elk van deze arboretums exotische boomsoorten aangeplant werden opdat men kon onderzoeken welke geschikt waren voor de productie van hout.

Gedinne kreeg zijn arboretum in 1903. Je vindt er veel eeuwelingen terug, zoals de prachtige Sapin de Vancouver oftewel Reuzenzilverspar (Abies grandis) die in het Noord-Westen van Amerika tot 60 meter wordt. In België haalt hij die lengte niet, maar de exemplaren in Gedinne zijn niettemin indrukwekkend hoog.

Veertig meter kunnen ook de Reuzenlevensbomen (Thuja plicata), met hun kaarsrechte stammen, bereiken. Sinds 1923 groeien deze bomen op perceel 123.


Clematis reikt naar ankerpunten.

Witte bloempjes in het bos.

Tulpenboom

Als tiener had ik twee favoriete bomen: de amberboom en de tulpenboom. Twee jaar later, tijdens de cursus plantkunde, ontdekte ik hun Latijnse namen: Liquidambar styraciflua en Liriodendron tulipifera.

Zoveel jaren later val ik nog regelmatig voor de pracht van deze bomen. Vooral de oudere, metershoge bomen, waarnaast ik mij heel klein voel. Een amberboom in herfstkleuren vind ik overweldigend, de bloemen van de tulpenboom wonderbaarlijk.

Kan je je voorstellen hoe ik mij voelde toen ik in Gedinne meer dan twintig tulpenbomen bij elkaar zag staan?


Liriodendron-pracht in Gedinne.

Zesentwintig bomen telde ik in het hart van het arboretum, op perceel 116. Het waren vrij jonge, laagvertakte exemplaren. Voor het eerst kon ik de bladeren van een tulpenboom aanraken en van dichtbij fotograferen. Wat een unieke ervaring! Ik stond aan de rand van dat perceel met Liriodendrons en toch voelde ik mij door de bomen omringd dankzij hun overhangende takken met die fascinerende bladeren.

In het arboretum van Gedinne heb ik die dag echt mijn hart opgehaald. 😊


Een stukje van het perceel met Liriodendrons in het arboretum van Gedinne.

Praktisch

Arboretum de Gedinne, Station 39-45, 5575 Gedinne.
Aan de ingang is een kleine parking.

In de buurt

Om een twintigtal kilometer ligt Redu, het Waalse boekendorp waar je ook Nederlandstalige boeken kunt kopen. Horeca vind je er ook én een leuke supermarkt aan de voet van de kerk: Supérette chez Georgette, waar de behoeftige wandelaar van alles en nog wat vindt.

Ontdek in deze reeks ook: Le Sentier des Fées en Parcours Santé in Wellin.


Sfeerbeeld van het Arboretum van Gedinne: jong blad van Liriodendron
Jong blad van een Liriodendron.

Kijk hoe mooi het licht valt op dit blad.Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!