Categorieën
Op stap

Zes verrassende wandelroutes in Belgisch Luxemburg – Wellin

Vorige week publiceerde ik het eerste blogbericht in deze reeks met verrassende wandelroutes in de provincie Luxemburg.
‘Le Sentier des Fées’ in Croix-Rouge wordt opgevolgd door het ‘Parcours santé’ in Wellin. Dit gezondheidsparcours start aan de Lesse en maakt een lange lus door een eeuwenoud bos, waar evers zich overduidelijk thuis voelen.


De GR 17 en de GR 129 lopen door dit bos.

‘Parcours santé’ in het subnatuurlijke bos

Het ‘Parcours santé’ wordt door de gemeente Wellin omschreven als een “verbazingwekkend rustig parkoers”. Die rust slaat volgens mij op de stilte die we ervaarden in dit bos. We hoorden er alleen vogels, af en toe wat geritsel in het struikgewas en onze voetstappen.

Verder was ons geen rust gegund want dit is een pittig parcours: 190 hoogtemeters op 4,5 km, dat voel je in je benen. Wie onderweg nog andere spiergroepen wil trainen, kan zich uitleven op de fit-o-meter in het begin van deze route.


Allee hop met die armen! De instructies van de fit-o-meter krijg je niet mee in het Nederlands maar de tekeningen spreken voor zich.

Het subnatuurlijke bos in Wellin is een loofbos van meer dan 250 jaar oud met vooral zomer- en wintereiken, beuken en gewone esdoorns. De vele holle bomen bieden onderdak aan holenbroeders als de middelste bonte specht en de bosuil. In het voorjaar bloeien hier bosanemonen, wilde narcissen en meiklokjes. Midden juni bestond de onderbegroeiing vooral uit varens en bosbessenstruiken.


We wandelden onder een felgroen dak.

Sporen van everzwijnen

Dit parcours is niet toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

De plaatselijk omgewroete paden bemoeilijken het stappen ook voor anderen. Nooit eerder zag ik in een bos zoveel wroetsporen en (verse) pootafdrukken van everzwijnen. Ik was ervan overtuigd dat we op zeker moment oog in oog zouden staan met een ever. Ik was er niet gerust in want wat moesten we dan weeral doen en wat vooral níet? Ik was het vergeten. Dus heb ik het vandaag opnieuw opgezocht op de website van Natuurpunt.

Kort samengevat:

Houd altijd afstand van het dier, blijf rustig en wandel weg terwijl je ervoor zorgt dat het dier je kan zien en/of horen.

Mocht een everzwijn (heel uitzonderlijk) aanstalten maken om je aan te vallen, loop dan niet weg maar zoek de hoogte op (bijvoorbeeld in een boom of op de hoogzitters die je her en der vindt in de Ardennen) want everzwijnen kunnen niet klimmen. Optie 2: klap in je handen om het dier te verjagen terwijl je wegwandelt. Optie 3: zoek dekking (achter een boom of zo) zodat de ever je niet meer kan zien.


Everzwijnen kunnen zich in dit bos goed verstoppen voor de mens.

Didactisch pad

Het ‘Parcours santé’ is ook een didactisch pad. Onderweg vind je borden met foto’s en korte teksten, in het Frans en vlot Nederlands, die je inwijden in o.a. de bewoners van dit bos.


Het vliegend hert, een zeldzame, grote keversoort, vliegt rond in deze regio.

Ook de bonte vliegenvanger voelt zich thuis in Wellin.

Praktisch

De route is goed bewegwijzerd. Op één punt na (waar de route afsplitst van de GR’s) vonden we vlot de weg.
Er is een ruime parking aan het startpunt.
Aan de overzijde van de straat vind je een mooie picknickplek aan het water.
De loopbrug over de Lesse, ‘la Passerelle Maria’, is een bezienswaardigheid. Hij maakt deel uit van een voormalige tramlijn.

De GR 129 en GR 17 passeren hier en overlappen met het ‘Parcours santé’.
De GR 129 brengt je van het hart van Brugge naar de bron van de Semois in Arlon, 573 km dwars door België.
De GR 17 is een 161 km lange route die je leidt door de valleien van de Lesse en de Lomme. Deze GR werd gefinaliseerd in april 2021.

Het startpunt van deze wandelroute in Wellin (postcode 6922) ligt ongeveer 36 km boven Bouillon.


In Daverdisse stroomt de Lesse onder de ‘Pont des Barbouillons’ door.

In de buurt

Onderweg naar het centrum van Daverdisse rijd je over de ‘Pont des Barbouillons’. Hier mondt de Almache uit in de Lesse. Dit is een mooie verpoosplek, in het bos en aan het water. Er is een kleine parking vlak voor de brug aan de linkerkant.


Het is hier fijn vertoeven aan de Lesse, bij de ‘Pont des Barbouillons’.

Op het grondgebied van Maissin vind je drie ‘primitieve’ militaire begraafplaatsen met witte, houten kruisen. Ze herinneren aan de gevechten tussen Franse en Duitse troepen in augustus 1914 waarbij aan weerszijden slachtoffers vielen.


Een van de ‘primitieve’ militaire begraafplaatsen in Maissin. Opdat we het nooit zouden vergeten.

Ontdek in deze reeks ook: Le Sentier des Fées.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!