Categorieën
Natuur

Verleiding in bedden en borders

Een week geleden schreef ik over het nieuwe weilandje in onze achtertuin en de bloemen die daarin tot bloei kwamen. Vandaag neem ik je mee naar de bedden en borders waar bloemen alles in de strijd gooien om de juiste insecten aan te trekken. Foto’s gemaakt met de macrolens fleuren het geheel op.


Bij op knikkend nagelkruid.

Verleiding

In bedden en borders kwam drie weken geleden het leven goed op gang. Geraniums ontvouwden hun blauwe en witte bloempjes en kregen al vlug bijen op bezoek. Klaprozen klapten hun bloemblaadjes open voor hongerige hommels en witte allium-bollen barstten uit hun voegen.

Zoveel bloemen, van minuscuul klein en onopvallend (voor ons mensen) tot bijna een hand groot en prominent aanwezig. Zoveel kleuren en subtiele geuren, zoveel verleiding voor het insectenvolk.


Een hommeltje.

Een schone tijd

In deze tijd van het jaar raak ik niet uitgekeken op onze tuin.

Elke dag ontdek ik nieuwe bloemen. Gisteren nog een felroze roos in een struik die tot nu alleen maar witte rozen gaf. De juffertjes-in-het-groen stonden dagenlang in de knop. Gisteren kon ik hun eerste blauwe bloemen bewonderen.

Het groeizame weer liet het zaad ontkiemen dat ik tien dagen gelden zaaide in de bedden. De radijzen en courgettes zijn al twee blaadjes groot, de boontjes duwen de compost opzij en ontvouwen hun blaadjes.

Het is een schone tijd, zowel voor de tuinier als voor het vele leven dat zich onder zijn ogen en buiten zijn gezichtsveld afspeelt.


Een klein geaderd witje op een geraniumbloempje.

De margrieten van de buren zaaiden zich vrolijk uit naar onze tuin. De bijen zijn er blij mee.

Nectarplanten

Ik hou ervan om een tuin te hebben waarin bloemen een hoofdrol spelen. Ik vind het heerlijk om tussen die bloemen aan het werk te zijn, te midden van bijen, vlinders, zweefvliegen, enz.


De sieruien worden druk bezocht door het bijenvolk.

Deze planten zijn echte bijenmagneten in onze tuin.

Vaste planten:

  • Longkruid (met de blauwe bloempjes) levert nectar in het vroege voorjaar.
  • Geranium (witte, roze, blauwe en alles ertussenin) is ook geliefd bij vlinders.
  • Vingerhoedskruid is erg in trek bij hommels.
  • Zonnehoed (Echinaceae),
  • Lavendel,
  • Sierui (Allium-soorten),
  • Margriet,
  • Klaproos.

Zoveel schoonheid, verborgen in de bloemkelk van het knikkend nagelkruid.

In de moes- en kruidentuin:

  • Schermbloemigen zoals venkel, dille en lavas (maggiplant) worden ook druk bezocht door zweefvliegen;
  • Tijm,
  • Rozemarijn,
  • Wilde marjolein (oregano).

Een honingbij op zoek naar nectar in een frambozenbloempje.

Tijdens de voorbije weken viel me op dat planten waar ik nooit eerder een bij op gespot had, nu wel gonsden van de bijen en hommels. Zo bloeiden de viburnums twee weken lang met schermen die wel buffetten leken voor o.a. honingbijen en kevertjes.


Viburnums vormen grote buffetten voor bijen en andere insecten.

Dave Goulson (mijn favoriete entomoloog!) bracht eerder dit jaar ‘De tuinjungle’ uit, waarin hij vertelt hoe je jouw tuin diervriendelijker kunt maken. Ik heb het boek nog niet gekocht maar ik leerde veel bij tijdens een live webinar dat de auteur eerder dit voorjaar gaf. Meer info over het boek vind je in dit recente interview van Dave Goulson met Knack.


Tussen alle rode klaprozen bloeit af en toe een roze.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!