Tijdens de laatste dagen van februari en de eerste dag van maart, regende het in Middelburg. En nog niet zo’n beetje. Die regen was voorspeld maar toch besloten Stef en ik last minute om een weekendje te boeken in deze Zeeuwse hoofdstad. Genieten van logies in twee statige huizen, ’s avonds uiteten en overdag rondstruinen in de stad en tussendoor even uitwaaien aan de Noordzee, dat alles stond op ons programma. We hadden enkele dagen rust nodig. Weg van drukke agenda’s en zo.
Middelburg verraste, ook al was dit niet ons eerste bezoek.
De foto’s zijn van Stefaan Jossart en mezelf.

Schuilen voor de regen in Le Penseur
Vrijdag 28 februari in de vroege namiddag. Het regent pijpenstelen in Middelburg en forse windstoten maken het gebruik van een paraplu onmogelijk.
We zijn te vroeg om in te checken in onze B&B en hebben geen zin om dit weer te trotseren in het centrum van de stad. Gelukkig is er ‘Le Penseur’ dichtbij ondergrondse parking De Geere.
Lekker warm en gezellig. Een biercafé, zo blijkt al vlug (en B&B).
Bier of geen bier, ik bestel een warme chocomelk. En krijg er eentje met slagroom en versierd met hagelslag. Heerlijk! ?

Boeken en geraniums op de vensterbank, gehaakte kleedjes op de tafel, een gitaar tegen de muur ‘Play me if you can’, lp’s en een oude, bruine radio. Met wat verbeelding stap je hier terug in de tijd.
Fijn om de wereld even de wereld te laten, om warm binnen te zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Om te praten, rond te kijken en telkens weer nieuwe dingen te ontdekken.

De Kaepstander, logeren in de schaduw van de Koorkerk
Het regent nog steeds als we in de vooravond met onze reiskoffer door het verlaten centrum van Middelburg rollen, op zoek naar onze B&B voor de nacht: de Kaepstander.
In 2019 verhuisden Bram en Christine Francke met hun drie studerende kinderen van een nieuwbouwwijk naar dit historische pand in het oude stadsdeel van Middelburg. Centraler kan haast niet. De woning ligt vlakbij de Lange Jan, die met zijn bijna 90 m boven de stad uittorent, en het Zeeuws Museum.

De familie Francke is een muzikale familie. In de hal, aan de voet van de trap, staat hun piano. Een gitaar siert de muur. Verder een rek met boeken en gezelschapsspelletjes.
Eind 2019 openden ze hun B&B. Twee maanden later stellen ze vast dat hun vier kamers nu al vaak volzet zijn. Drie andere worden verbouwd tot gastenkamers.
We zitten tweehoog, in de schaduw van de Koorkerk, waaruit vanavond gezangen opstijgen. De kerkklok slaat elk halfuur maar ik slaap erdoorheen. Om een uur of vier schrik ik even wakker. Buiten op straat roept iemand. Daarna keert de rust weer.

Ontbijten bij Jells, onder de toren
’s Nachts verlaat de regen de regio. We staan op onder een lichtblauwe hemel.
De keuken is gesloten vandaag. De timmerman maakt een bank voor de gasten. Gastheer Bram neemt ons daarom mee naar Jells Lunchcafé en Tuinterras, waar Majella en Bob ons verwachten voor het ontbijt. Jells is drie jaar open en de zaak draait goed, aldus Majella. Ze krijgen veel vaste Middelburgers over de vloer en veel toeristen ook. Het is ook een mooie plek voor partijtjes en feesten.

Jells is een prachtige zaak met authentieke elementen van het voormalige ‘hofje voor ouden van dagen’ zoals een mooi portaaltje. Het is er huiselijk en hip met veel warme kleuren en vooral heel veel groen. Uitbundig qua ontvangst, planten én ontbijt. Zachtgekookte eitjes, croissants, pistolets, yoghurt en granola, fruitsap, koffie en thee, ham, kaas, confituur, sla én komkommerreepjes.
Bij mooi weer geniet je hier op het tuinterras van de rust van het hofje aan de voet van de Lange Jan, ook weer omringd door planten.

Straatpoëzie en bijzondere namen
Na het ontbijt checken we uit in de Kaepstander. Nog even een praatje slaan met gastheer Bram en dan staan we weer buiten.
We waren al eerder in Middelburg. Twee keer, voor een blitzbezoekje. Vandaag hebben we alle tijd.

We dwalen door de steegjes en straten. Ik met een stadsplan in de hand, Stef met zijn fototoestel. Het is winter en dat voelen we. De wind is koud en nog altijd krachtig.
Middelburg staat vol eeuwenoude woningen met prachtige, geklasseerde gevels. De straatpoëzie trekt mijn aandacht. Ik wil alles lezen op deze historische gevels, niets missen onderweg.

De straatpoëzie maakt deel uit van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg. In het kader hiervan kan je elke 1e zondag van de maand, van 13 tot 17 uur, binnenlopen in 31 galerijen, ateliers en musea in de historische binnenstad. Op de website vind je een kalender waarin ook andere activiteiten opgenomen worden. Vraag bij de toeristische dienst (Markt 51) om het stadsplan waarop de 31 locaties vermeld staan.

Ook verweven in de Middelburgse cultuur zijn de namen van de historische panden die hun gevels sieren. Vriendin Tina bezocht Middelburg in de zomer van 2019 en publiceerde een blogbericht over de stad op haar website Solivagant. Daarin geeft ze meer info over die namen. En geeft ze tips over wat je zien en doen kan in de stad. De moeite waard dat bericht, ook voor de mooie foto’s.

Exotische sferen in de binnenstad
Een hevige regenbui drijft ons halfweg onze wandeling de Isabellagang in. Daar schuilen we tot het weer opklaart. We zien mensen voorbijfietsen, doorweekt en verkleumd. Op het overdekte Damplein tegenover ons schuilen andere fietsers voor de bui. De wind heeft er vrij spel.
Aan de rand van de binnenstad ontdekken we iets later Indistrieel, een winkel vol Indiase en industriële artikelen, gaande van frêle lantaarntjes tot kleurrijke, houten kasten. Dit is zo’n plek waar het heerlijk vertoeven is. Je waant je even in warmere oorden. Adres: Lange Geere 26, 4331 LX Middelburg.

Het hart van Middelburg zit vol verrassingen, ook culinaire.
Bij Soep en Sap eten we ’s middags soep. Lekkere, verse soep die ons verwarmt, een snee zuurdesembrood erbij en een appel. Een kleine zaak, knus, hartelijke mensen.
’s Avonds schuiven we aan bij pizzeria Silvy’s voor een pizza uit de houtoven. Het is er warm en er hangt een gemoedelijke, familiale sfeer.
De avond eerder lieten we ons verleiden door exotische sferen en gerechten bij ZanziBar op de Markt.

Overnachten bij De Slapende Leeuw
Op dat ene weekend ontdekken we twee B&B’s.
Zaterdagavond checken we in bij De Slapende Leeuw, een B&B vlakbij de Oostkerk en de Buitenhaven.
Onze kamer voor één nacht ligt tweehoog aan de voorzijde van dit historische pand en kijkt uit op de straat waarop ook die avond de regen weer neervalt.
De kamer is gezellig ingericht, met veel landelijke details en zachte kleuren. Het bed is zalig en de badkamer verrassend ruim.

De volgende morgen brengt gastvrouw Ellen het ontbijt naar boven. Stef en ik installeren ons aan de hoge tafel voor twee, in de kamer, en genieten van croissants en pistolets, op zondagochtend.
Datzelfde weekend bezochten we ook de nabijgelegen stadjes Zoutelande en Veere. Daarover vertel ik je graag meer in een volgend blogbericht.

Praktisch
Iets eten en drinken
Café (en B&B) Le Penseur, Varkensmarkt 15, 4331 LA Middelburg
Soep en Sap, Markt 35, 4331 LJ Middelburg
Silvy’s pizzeria, Lange Noordstraat 6, 4331 CD Middelburg
ZanziBar, Markt 79, 4331 LL Middelburg
Logeren
B&B De Kaepstander, Koorkerkhof 10, 4331 BB Middelburg, info@kaepstander.nl
B&B De Slapende Leeuw, Brakstraat 43, 4331 TM Middelburg
Heen en terug
Parkeren in Middelburg kan je op sommige plaatsen (tijdelijk) gratis. In Parking De Geere (aan de rand van het centrum) staat je wagen droog en veilig. Meer info: Parkeren in Middelbrug.
Naar Middelburg kan je ook met de trein. Meer info vind je op de website van de NS.

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.