Categorieën
Natuur Op stap

Vrijheid en blijheid in de natuur

Aan het eind van de dag mijn wandelschoenen aantrekken en de rust van weides en holle wegen opzoeken, nooit heb ik daar meer van genoten dan tijdens de voorbije maanden.

Toen mijn wereld in maart verkleinde, gaven die wandelingen, dat kijken naar zonsondergangen vanop de top van de heuvel, mij een gevoel van vrijheid. Van dankbaarheid ook, omdat het zomaar kon.


Zonsondergang boven Borgloon.

Natuuronderzoek

Zochten anderen de natuur ook (meer) op tijdens de coronatijd? En welk effect had dat op hun algemene gezondheid en welbevinden? De Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van Universiteit Antwerpen peilde ernaar in een enquête, die ook ik invulde midden april.

Omdat ik graag wilde weten of anderen mijn ervaringen deelden of niet, dook ik in de resultaten van het Corona natuuronderzoek.

Ik licht er dit cijfer uit.
De overgrote meerderheid (85 à 90%) van de 11.352 respondenten voelde zich na een bezoek aan de natuur: fitter, positiever, ontspannen, energieker, blijer of gelukkiger, minder angstig en minder kwetsbaar. En ervaarde minder stress.

Herkenbaar.

Uit de vertraging

Vorige maand verklaarde ik dat ik het wilde blijven doen, dat wandelen ’s avonds. Maar ik merk nu dat ik uit de vertraging gekomen ben. Dat allerlei meer dringende bezigheden, professioneel en in huis, mijn aandacht trekken. Dat ik die wandeling gemakkelijk weer een dag uitstel.
Daarom begin ik er morgen weer aan. Vanavond zoek ik mijn rust in de kleine natuur van onze tuin.

Ik hoop dat iedereen die in de enquête aangaf zich beter te voelen na een bezoek aan de natuur, blijft wandelen of fietsen. Want net wanneer het leven drukker wordt, biedt de natuur een rustpunt, een plek om op te laden.


Zonsondergang boven Borgloon

Plannen

Van zodra het kan, zet ik weer nieuwe Verrassende Blogwandelingen op de agenda. Ik kijk ernaar uit om samen met anderen opnieuw de natuur in te trekken. Om onderweg verrast te worden en te genieten van het landschap, het wandelen en elkaars gezelschap.

Tot dan kan ik alleen schrijven over de natuur. Omdat ik zelf zoveel vertellen wil en ook in opdracht van anderen die graag hun verhalen over de natuur willen delen.

En dan is er nog mijn Virtuele Verrassende Blogwandeling. Zondag organiseer ik de eerste. Om 10 uur. 🙂
Het is wat onwennig. Maar als ik hiermee enkele mensen blij kan maken en we weer even die verbinding kunnen voelen, zij het op afstand, dan is mijn doel bereikt. 🙂

Wil je mij virtueel volgen zondag? Geef me dan een seintje.


Holle weg in Wellen.
Holle weg in Berlingen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!