Categorieën
Op stap

Lente in Borgloon

Vorige week schreef ik een inleiding voor dit blogbericht.
Die schrapte ik weer.

Ik twijfelde ook enkele dagen of ik dit bericht wel zou publiceren.

En vandaag besloot ik dat het perfect past binnen de ontdekking van je eigen streek (mocht je in Borgloon wonen). Plus: de schoonheid van de lente kan niet genoeg getoond worden. ?


Witte bosanemoon
Witte bosanemoon.

Verborgen Moois Mariënlof

De lente staat elk jaar weer garant voor een zee van bloesems in Haspengouw.

Als de boomgaarden kleuren, zou ik het liefst van al hele dagen met mijn neus in de bloesems zitten. Tussen de wit-roze appelbloesem, mijn favoriet! ?

In eigen tuin toont de schijnhazelaar nu zijn geelgroene bellen en zorgen felgele narcissen en de zalmroze bloemen van de dwergkwee voor opvallende kleuraccenten.

De eerste witte bloempjes verschenen gisteren aan de daslook en de eerste roodgroene knopjes zijn zichtbaar in de nog gedrongen papavers.

Het is een tijd van snoeien, wieden en verplanten. Maar toch moeten tuinwerkzaamheden soms plaats ruimen voor wandelingen in het groen. Zoals in de Borgloonse deelgemeente Kerniel, waar anderhalf jaar geleden de nieuwe route Verborgen Moois Mariënlof officieel geopend werd.


wit veertje
Een wit veertje tegen een achtergrond van witte bloesem.

Het oude fruitspoor, pracht van een wandelpad

Voordat deze route aangelegd werd, trokken we voor een Verrassende Blogwandeling al eens naar Kerniel. Dat was begin maart 2018. We wandelden toen van Kerniel naar Jesseren en terug.

De Verborgen Moois-route (+/- 6 km, aangeduid met rode pijltjes) leidt je van Kerniel naar het centrum van Borgloon en weer terug.


speenkruid
Lentegeluk: een zee van speenkruid met een toefje ereprijs.

Er is overlap want beide routes volgen een stukje van het oude fruitspoor tussen de imposante, witte Abdij Mariënlof (ook wel bekend als het Klooster van Colen) en het kleine centrum van Kerniel.

Ik vind dat oude spoor een heerlijke plek.
Tussen Borgloon en Kerniel ligt het verzonken in een holle weg tussen hoger gelegen weilanden en boomgaarden. Tussen Kerniel en Jesseren (nog een deelgemeente van Borgloon) loopt het pad grotendeels boven het omringende landschap. Het is er smaller en onverhard. Je wandelt er tussen de bomen.


Limburg Fietsparadijs
Limburg fiets- én wandelparadijs.

Als je de routes van het Verborgen Moois combineert met die van de Verrassende Blogwandeling, dan kan je het fruitspoor volgen helemaal van in Borgloon tot in Jesseren.

En ben je wel eens in Greenspot Rullingen of Greenspot Zammelen geweest? Dan is de kans groot dat je ook andere stukken van datzelfde spoor bewandeld hebt.

Tijdens onze wandeling twee jaar geleden was het fruitspoor in Kerniel nog bedekt met een dunne laag sneeuw. Vorige week kleurden de bermen en de hellingen van deze holle weg voorzichtig geel en blauw, dankzij tapijten van speenkruid en maagdenpalm. Hier en daar reikte ook een enkele bloem van de bosanemoon naar het zonlicht.

Een stukje verderop spotten we ook een tapijt van witte, maartse viooltjes.


Maagdenpalm
Een blauw-paars bloempje van de maagdenpalm.

Startpunt

Je kan de wandeling starten

  • op de parking aan Abdij Mariënlof
  • op de grote parking achter de Stroopfabriek. Daar vind je ook de Smaakfabriek, het toeristisch infopunt van Borgloon, het Fruitbelevingscentrum en toiletten.

De oude Stroopfabriek in Borgloon.
De oude Stroopfabriek in Borgloon.

Deze Verborgen Moois-route staat niet aangegeven aan de Stroopfabriek. Wij hebben er tevergeefs naar gezocht.

Daarom deze tip: sta je met je rug naar het infopunt, dan zie je aan de overzijde van de parking een pad dat rechts naar beneden loopt. Neem dat pad. Dit is het fruitspoor. Iets verder op dit pad vind je de paaltjes met de rode pijlen terug. Kies hier om rechtdoor te wandelen, richting de abdij, of neem het tweede pad rechts.


Maagdenpalm
Maagdenpalm op een helling van het oude fruitspoor in Kerniel.

Omdat Stef en ik al eens afwijken van uitgestippelde routes namen wij op het fruitspoor het eerste pad rechts, een semi-verhard pad langs boomgaarden. Het bood ons een mooi zicht op Borgloon. Eén nadeel wel: aan dit onverharde pad kwam abrupt een eind waardoor we een stuk langs de steenweg moesten lopen. Gelukkig liep er een klein beetje verder links een parallelweg en konden we ook over de parking en oprit van veiling BelOrta onze weg vervolgen.


Zicht op Abdij Mariënlof
Zicht op Abdij Mariënlof (helemaal achteraan rechts).

Nog meer wandelen?

Een stuk van de Verborgen Moois-route loopt over een doorsteek van de Streek-GR Haspengouw, een lus van 130 km.

Wil je graag meer moois ontdekken in Borgloon? Kies dan voor één van de wandelroutes van Greenspot Grootloon. Een prachtlocatie, ongeacht het tijdstip van het jaar. Mét het beroemde fotogenieke doorkijkkerkje en de iets minder beroemde Twijfelgrens.

Over deze Greenspot schreef ik in de zomer van 2019 in Samen op stap … in Grootloon en in de herfst van 2016 in Kleurrijke vergezichten in Borgloon.

Eten en drinken

’t Terraske in Kerniel, vlak naast het oude fruitspoor.


Detail van 't Terraske in Kerniel.
Detail van ’t Terraske in Kerniel.

De Smaakfabriek aan de Stroopfabriek in Borgloon inclusief terrace with a view.

In het centrum van Borgloon vind je nog andere horecazaken.

Een Carrefour ligt op wandelafstand van de Stroopfabriek (Sittardstraat 10), mocht je onderweg willen picknicken.

Op 6 km van de Stroopfabriek vind je De Pastorie. Niks dan lof over dit fietscafé (en B&B) in Gors-Opleeuw. Het is perfect als uitvalsbasis voor een wandeling naar Zammelen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!