Categorieën
Op reis in Bretagne

Mijn 5 favoriete logeeradressen in Bretagne

Ik hou niet van titels die een lijst aankondigen maar voor een keer ga ik er toch zelf mee uitpakken.

Stel: je hebt zowat al mijn blogberichten over Bretagne gelezen en je denkt er over om dit jaar de proef op de som te nemen. Je wilt zelf op ontdekking in Bretagne. Want is het daar wel zo mooi en rustig als Bernadet beweert? En zijn de crêpes daar wel zo lekker?

Niet langer denken, gewoon doen, is mijn advies.
En als je een ervaringsdeskundige gids zoekt, zoek niet verder. Ik ben kandidaat. ?

Door de jaren heen hebben Stef en ik in verschillende B&B’s, hotels en enkele Airbnb’s gelogeerd. De lijst met adressen wil ik je gerust tonen als je daarom vraagt. Vijf adressen staan bovenaan die lijst. Ik keer er graag terug. Bij twee ervan hebben we dat ook al gedaan. Twee adressen ontdekten we pas tijdens onze reis vorig jaar.

Dit zijn die vijf toppers, in de vier windstreken:
(klik op de naam van het logeeradres als je de website wilt bezoeken)

Château de Mont-Dol

Onze allereerste nacht in Bretagne (in mei 2012) brachten we hier door. Toen verbleven gasten nog allemaal in het château zelf.
Waarom reserveerden wij opnieuw een kamer op dit domein in 2013? Wel hierom.

 • De prachtige kamers, landelijk, sfeervol met hout en frivole details. Zelfs zoveel jaren later herinner ik mij nog hoe onze kamer er in 2013 uitzag en hoe thuis ik mij daar voelde.
 • Het heerlijke ontbijt en diner verzorgd door chef Yannick Goulvestre en zijn echtgenote, samen een bijzonder vriendelijk gastkoppel.
 • Hun tuin vol kruiden, groenten en kleurrijke bloemen.
 • En dan die ligging! Aan de voet van de Mont-Dol, een berg die hoog boven de polders uitsteekt, met op zijn top een oude windmolen. Op een boogscheut van de Mont Saint-Michel, die andere, meer populaire berg. Cancale, met zijn beroemde oesters en prachtige kustlijn, ligt op 20 km. De steile kliffen van Pointe du Grouin iets hogerop.
  Dit en meer staat beschreven in De ontdekking van Bretagne en Genieten aan de Bretonse kust.

La Jeusseliniere

Deze B&B ligt in Normandië maar de grens met Bretagne is vlakbij en daarom hoort hij thuis in dit lijstje. Pas ontdekt tijdens onze reis vorig jaar in de lente en zeker een tweede bezoek waard. En wel om deze redenen:

 • Prachtige kamers (zeker die aan het eind van de gang) met een interieur waarin ik mij in mijn nopjes voelde. Gastvrouw Linda is into upcycling. Zij herstelt meubels in hun oude glorie, ze is handig met stofjes (met bloemen) en ze kan aardig sjabloneren.
 • Linda en haar man Collin zijn afkomstig uit Kent. Op hun domein waan je je in Engeland. Vooral de eetruimte ademt een authentieke Engelse sfeer, compleet met bloemenservies, toast bij het ontbijt en rabarberthee van Taylors of Harrogate.
 • Buiten scharrelen dikke kippen in de kiezel, vergezeld van een koppel eenden. In de weide stappen wollige schapen rond.
 • Hier mag je Engels praten tegen de heel enthousiaste en joviale gastvrouw.
 • De ‘poorten van Bretagne’ zijn vlakbij, hoofdstad Rennes ligt op een klein uur rijden (met de auto), de kust en de tuinenstreek lonken. Veel groen hier, veel natuur én rust.
 • Aan grotere gezelschappen verhuren ze ook gîtes.

La Jeusseliniere, in het Zuid-Westen van Normandië, op de grens met Bretagne.
La Jeusseliniere, in het Zuid-Westen van Normandië, op de grens met Bretagne.

Chambres d’hôtes Bélard

In het Westen van Bretagne, dichtbij de baai van Douarnenez, ligt een van de oudste chambres d’hôtes van de streek. Meer dan 50 jaar lang werd ze gerund door een dame die iedereen kent als Mamie Bélard. Schoondochter Nancy nam de fakkel over in 2010.
Waarom is deze B&B een heel goede keuze?

 • De rustige ligging, te midden van de velden, hoog boven de baai. Van hieruit kan je Pointe du Raz, Presqui’île de Crozon en de tweelingbergen Menez Hom bezoeken. Het middeleeuwse Locronan is het dichtstbijzijnde stadje (tip: vermijd de namiddagen!). De mooie stad Quimper ligt zuidelijker. De vele stranden en kliffen in de regio lenen zich tot prachtige wandelingen.
 • Gastvrouw Nancy geniet zichtbaar van de aanwezigheid van haar gasten. Ze doet er alles aan om het iedereen naar zijn zin te maken. Haar huisgemaakte lekkernijen serveert ze ’s morgens bij het ontbijt. Ze houdt van lokale producten én van bloemen. In haar kleurrijke (gelauwerde) tuin kan je vrij rondlopen.
 • De verhalen aan de ontbijttafel, vooral die van de vaste gasten, kunnen je dagplanning danig in de war schoppen. Laat je inpakken en wegvoeren, naar vroegere tijden, naar andere continenten. Ook dat is vakantie! ?
  Meer weten over de regio? Ik schreef erover in Op grote hoogte en de vierdelige reeks Terug naar Finistere.

Straat in Locronan.
Straat in het naburige stadje Locronan.

Goh Lenn d’Er Ria

Deze B&B, met een naam die ons telkens weer ontglipte, ligt aan het estuarium van de Ria dat onderhevig is aan de getijden van de oceaan. Dit is Morbihan, een regio in het Zuiden van Bretagne. Door omstandigheden genoten we slechts twee nachten van ons verblijf hier. Toch staat het in mijn top 5. Waarom?

 • De huiselijkheid. Gastvrouw Marie-Christine is een bezige bij. Samen met haar man Christian baat ze deze chambre d’hôtes uit. Ze is creatief met handwerk (getuige haar vele geborduurde stillevens en werkjes met kruissteek), ze maakt overheerlijke confituur (formidable!) en heeft oog voor detail. Dat gaat van de inrichting van de kamers tot en met de schikking van de vrolijke bordjes op de ontbijttafel in hun woonkamer.
 • De tuin van deze B&B loopt tot aan het water van de Ria. ’s Avonds genieten van de zon met zicht op het water … wat is er meer rustgevend? Voorzie wel muggenspray want als de avond valt, rukken die beestjes op en ze kennen geen genade.
 • Op wandelafstand ligt een feeëriek bos vol stokoude bomen met dikke, kronkelende takken. Trekpleister St-Cado ligt vlakbij, de kust iets verder naar het Zuiden.

B&B Goh Lenn d'Er Ria in het Zuiden van Bretagne.
B&B Goh Lenn d’Er Ria in het Zuiden van Bretagne.

Maison de caractère au Cap d’Erquy

Zowat alle B&B’s bleken volzet tijdens het Pinksterweekend van 2019. Maar Roland had nog twee kamers vrij. En wij hadden er maar eentje nodig voor 4 nachten.
Waarom zouden we zo weer teruggaan?

 • Roland is een superhost, volgens andere gasten van Airbnb en wij treden hen hierin bij. Hij is joviaal, een groot verhalenverteller, een entertainer, die je ’s morgens met fruitsap en een kwinkslag begroet en je ’s avonds vraagt naar je dag en dan nog meer verhalen vertelt. Over zijn leven op de zee, zijn boot, zijn kapiteinschap op de reddingsboot, zijn familie en zijn tuin. Schrik niet als je ’s morgens zeemansliederen de trap hoort opstijgen.
 • De kat des huizes die houdt van kopjes geven en veel aandacht vraagt. Als je de deur van je kamer niet dichthoudt, durft ze naar binnen te glippen.
 • Vue sur mer, zelfs vanuit de badkamer. #happyme
 • De perfecte uitvalsbasis voor een wandeling over de Cap d’ Erquy, een bezoek aan de stranden en meer naar het Oosten: Fort de la Latte, Cap Fréhel (druk!) en middeleeuws Dinan.
  Ontdek meer over de Côtes d’Armor in In het voetspoor van Asterix.

Zicht op zee, vanuit Airbnb 'Maison de caractère au Cap d'Erquy'.
Zicht op zee, vanuit Airbnb ‘Maison de caractère au Cap d’Erquy’.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Duik dan in de andere links op de pagina Op Reis in Bretagne.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!