Categorieën
Op stap

Samen op stap … in Grootloon

Verzamelen aan het doorkijkkerkje.
Verzamelen aan het doorkijkkerkje.

Drie jaar geleden publiceerde ik een blogbericht met kleurrijke foto’s over de herfstwandeling die Stef en ik maakten in Grootloon. De wereld kleurde in die dagen goudgeel en bordeauxrood. Het was een lust voor het oog.

Ik was het al eerder van plan, een Verrassende Blogwandeling organiseren in Borgloon. Uiteindelijk werd het een wandeling aan het begin van de herfst. Het kleuren van de bladeren was ingezet, de geur van rijp fruit hing zwaar in de lucht. En het was een prachtige nazomerdag. Pas tegen de avond viel de eerste regen.

Natuur en kunst

Vertrekken aan het doorkijkkerkje was misschien niet het beste plan. Het is een trekpleister voor fotografen en ook in ons gezelschap werden de camera’s bovengehaald om het kerkje vanuit allerlei hoeken vast te leggen.


Toen we een half uur later dan voorzien op pad gingen, voelden we de weldadige warmte van de zon al op onze huid. Wat een prachtige ochtend voor een wandeling.

Wie de oranje route volgt in Grootloon (aangeduid met oranje kruisjes) kan niet anders dan verrast worden. Het landschap is hier prachtig, in alle jaargetijden. Er is veel afwisseling. Mooie plekken dichtbij, weidse vergezichten en hier en daar een kunstwerk dat opgaat in het landschap.


Twijfelgrens in Grootloo.
Het kunstwerk Twijfelgrens met Stef op de voorgrond.

Greenspot Grootloon
Veel afwisseling tijdens onze wandeling in Greenspot Grootloon.

Ik kom hier wel vaker en wat mij het meest verraste tijdens deze wandeling was de pracht van enkele hoogstamperelaars, beladen met zoetgeurende vruchten.

In Grootloon is het leven zoet. Zelfs de oude Romeinen wisten dat al. ?


Op deze plek stond 2.000 jaar geleden een Romeinse villa.
Op deze prachtige plek, waar ooit een Romeinse villa stond, werd er even gepauzeerd.

En ook de vroedmeesterpad voelt zich thuis in Grootloon. De mannetjes van deze paddensoort staan in voor de broedzorg over hun nageslacht. Ze dragen de eitjes op hun rug. Deze mannetjes kwaken niet maar hebben een heel bijzondere roep. Het loont de moeite om een fragmentje daarvan te beluisteren op de website van Natuurpunt.


Poseren voor een verkeersspiegel.
Poseren voor een verkeersspiegel.

Lunchen in de Smaakfabriek

Na de wandeling volgde de lunch in de Smaakfabriek. Dat is de nieuwe bistro van Giovani Oosters op de site van de gerestaureerde Stroopfabriek in Borgloon.

We installeerden ons op het terras want we wilden zoveel mogelijk genieten van het mooie weer, zolang het nog duurde. Dat op dat terras zelfbediening geldt, dat namen we er graag bij. Wat napraten en ondertussen proeven van heerlijke, lokale gerechten. Hier komen we zeker nog eens terug.


Op het terras van de Smaakfabriek in Borgloon.
Op het terras van de Smaakfabriek in Borgloon.

Frederik Maesen publiceerde na ons bezoek een blogbericht met foto’s van gerechten die je doen watertanden.

Herfstimpressies

Waaraan merkten de anderen in ons gezelschap dat de herfst (zij het voorzichtig) ingetreden was?

Aan de tafel in de Smaakfabriek, terwijl we op onze lunch wachtten, schreef Tina: “Aan de gesprekken over gezond eten. De natuur gaat alle kleuren aannemen en wij snakken ook naar vele mooie kleuren op ons bord.”

“De warme kleuren in het landschap, de gevallen bladeren en de laagstaande zon”, schreef Mieke.


Dit vind ik een van de mooiste plekken onderweg, met weids zicht op het dal.

Nena en Nina merkten het aan “de geuren die veranderd zijn en het kleuren van de bladeren.”

“Aan de koude in de ochtendlucht en de zon die toch nog krachtig kan zijn maar aangenaam om in te zitten snoezelen. ?”, aldus Hans.

Koen, die voor het eerst mee op pad ging tijdens een Verrassende Blogwandeling, schreef: “Nog donker bij het opstaan, maar de eerste zonnestralen kunnen de dag snel opwarmen.”
Op 22 september hebben we die warmte volop mogen voelen. Het leek weer even zomer.


Praktisch

Je kan deze wandeling starten in het centrum van Borgloon aan De Klappoel. Maar je kan ook starten op een van de twee parkings langs de N79 Sint-Truiden – Tongeren.
Meer info vind je op Wandelen in Limburg. Daar kan je de route downloaden. Noodzakelijk is dat niet want de route is goed bewegwijzerd.

Grootloon is een van de Greenspots van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Een van de toplocaties in Haspengouw die garant staan voor veel wandelplezier.


De volgende Verrassende Blogwandeling gaat door op zondag 17 november. De locatie? Die volgt later. Houd zeker de kalender in het oog.


Het doorkijkkerkje in Borgloon.
Het doorkijkkerkje in Borgloon.

Één reactie op “Samen op stap … in Grootloon”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!