Categorieën
Op reis in Nederland

Regenbogen in Amsterdam

Eenhoorn op woonboot
Een eenzame eenhoorn op de uitkijk op een woonboot.

Het zal je maar overkomen. Stond Amsterdam nooit echt bovenaan je lijstje, word je uitgenodigd voor een weekend in deze stad, zeg je ‘ja’, blijkt net dat weekend iedereen de straat op te komen voor de Canal Parade en word je verrast, verbaasd, overrompeld en meegetrokken in het feestgedruis.

Wat hier volgt is een reeks foto’s die anders zijn dan je van mij gewend bent. Mijn ervaringen heb ik zoals altijd in een tekstje gegoten.

Amsterdam Pride

Elke zomer baadt Amsterdam negen dagen lang in roze en regenboogkleuren tijdens de Amsterdam Pride, een groots festival in de binnenstad. Anderhalve week met tal van evenementen, om te tonen dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Thema dit jaar ‘Remember the past, create the future’.  


Op de fiets
Op de fiets.

Traditioneel is de voorlaatste dag, een zaterdag, voorbehouden aan de Canal Parade, een unieke optocht van 80 versierde boten op de Amsterdamse grachten, met vertegenwoordigers van overheid, bedrijven en LGBT-organisaties.  

En omdat Stef en ik toch in Amsterdam waren, gingen we de sfeer opsnuiven en naar de optocht kijken. Maar dat was buiten die honderdduizenden mensen gerekend die die dag hetzelfde gepland hadden.


Vlaggen aan de Amstelhoeck
Vlaggetjes op de kade aan de Amstelhoeck.

Banners in het straatbeeld van Amsterdam
‘Be yourself, be different and shine’

Eenhoorns en regenbogen

Zaterdagnamiddag. Langsheen het traject van de Canal Parade staan alle kades en bruggen afgeladen vol met mensen van alle leeftijden. Om een glimp op te vangen van de uitgedoste feestvierders op de boten is alles geschikt bevonden om op te staan of te zitten. We zien toeschouwers op nadarhekken, op een brievenbus van de post, op heel smalle vensterbanken, op bushokjes zelfs.

De drukte rond de grachten is overweldigend. De muziek opzwepend, soms oorverdovend. De menigte uitbundig, joelend. Dat is goed voor heel even maar dan wil ik graag weer ruimte en rust. Daarom trekken Stef en ik al vlug naar een rustiger stadsgedeelte en genieten we onderweg van de ambiance in de straten.


Reclame Calvin Klein voor de Pride.
Wat wil de man links in beeld liever niet zien?

Reclame van Puma - Amsterdam Pride
In de etalage bij Puma.

In de Amsterdamse binnenstad wapperen regenboogvlaggen en banners. Etalages werden versierd. Er zijn nu speciale Pride-menu’s, Pride-souvenirs, frivole hoedjes in regenboogkleuren, t-shirts met sprekende teksten. En eenhoorns, veel eenhoorns, onlosmakelijk verbonden met regenbogen.


Eenhoornballonnen
Iemand een eenhoornballon?

Vlag aan de Dejong Ship Shop.
Een grote vlag wappert aan de gevel van Dejong Ship Shop.

Dansen op het dek

Van de blonde man in roze T-shirt (met opschrift ‘Thank God I’m gay’) en de regenboogvlag om de heupen tot de vrolijk uitgedoste dames compleet met eenhoorndiadeem.
Het lijkt zo’n dag waarop alles mag en kan. Waarop je je in je gekste outfit kan vertonen, en niemand die er wat van zegt. Waarop je kan dansen op straat, gewoon omdat je er zin in hebt. Waarop je je liefde voor de ander openlijk kan tonen en waarop je ’s namiddags uitgeteld op de kade kan liggen, omdat je niet kon weerstaan aan de alcohol die rijkelijk vloeide.  


Flamingo's op de fiets
Deze flamingo’s op de fiets ontlokten een lach bij de omstaanders.

Na de Canal Pride, als de massa toeschouwers uiteenvalt, wordt er een feestje op gang getrokken vlakbij de Blauwe Brug. Even word ik tot mijn verbazing meegetrokken in het feestgedruis door een iets te enthousiaste feestvierder.


Boot in Amsterdam
‘Ouwe sloepert’, leuke woordspeling.

Op de grachten krijgen nu de kleinere boten vrij spel. Versierd met ballonnen en vlaggen varen ze voorbij. Sommige afgeladen vol, schommelend op de maat van de vrolijk dansende mensen op het dek.


Banner van de Pride
Een van de banners langs het traject van de Canal Pride.

Let's party
Een feestmobiel in een stad vol feestvierders.

Love is all around

Terwijl we die namiddag rondlopen in de stad en ik al die indrukken op me af laat komen, herinner ik me de titel van dat liedje ‘Love is all around’. Er hangt vandaag veel liefde in de lucht, of toch iets dat erop lijkt.

Is het de trots om te zijn wie je bent, ongeacht wat een ander daarvan vindt of niet?
De blijdschap om het vandaag te kunnen delen met iedereen die het ontvangen wilt?
Of de openheid om de ander te aanvaarden zoals hij is?


I (hartje) my boekhouder
‘I ❤️ my boekhouder’. ?

Laaf in Amsterdam.
All you need is Laaf / Love. Opschrift aan de drijvende Bloemenmarkt in Amsterdam.

Spinoza’s denkbeelden

Te midden van alle kleur en beweging staat het bronzen standbeeld van filosoof Benedictus de Spinoza, onbewogen als altijd. Met exotische halsbandparkieten en inheemse huismussen op zijn mantel, symbool voor de multiculturele samenleving in Amsterdam.


Benedictus de Spinoza, een Amsterdams filosoof
Standbeeld van Benedictus de Spinoza, met halsbandparkieten en huismussen op de bronzen mantel.

Spinoza, een Amsterdammer uit de 17e eeuw, was met zijn werk ‘Ethica’ zijn tijd ver vooruit. Op een gedenkplaat vlakbij staat te lezen: “Spinoza’s denkbeelden over de vrijheid van meningsuiting, tolerantie en democratie zijn nog steeds actueel.”  Mocht hij kunnen zien wat er op een dag als vandaag leeft, hij zou wellicht glimlachen. ?


Oude, Franse ambulance
Een oude, Franse ambulance, in vurig rood. Aan de overkant van de gracht bloklettert een affiche voor een woonzorgcentrum: ‘Wij zoeken collega’s. Geef jij gas als hij dat niet meer kan?’ Ook dat is liefde.

Het VRT nieuws blikte zaterdagavond terug op de Canal Parade met foto’s en een filmpje.

Een weekend in Amsterdam, daar valt natuurlijk veel meer over te schrijven. Daarom vind je in een volgend bericht meer over andere belevenissen. En ik deel dan ook graag enkele tips.


Green Gurus 'Eat the rainbow'-actie
‘Eat The Rainbow’ bloklettert Green Gurus.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!