
Zaterdag 8 juni. We hebben in het Zuiden van Bretagne niet alles kunnen doen wat we gepland hadden maar vandaag worden we verwacht in het Noorden, in kustplaats Erquy. Ongeveer halfweg, in het binnenland, ligt Josselin, een stadje in de schaduw van een kasteel.
Zaterdag marktdag. Het historische stadsgedeelte krijgt enkele uren lang nog meer kleur.
Duik in de middeleeuwen
Zaterdagmiddag in Josselin. Dankzij een tip in onze Trotter vinden we een kleine parking aan de rand van de stad, met picknickbanken in het groen en zicht op het water van de langsstromende rivier. 10 minuten later lopen we rond in de binnenstad.


Het oude stadsgedeelte doet middeleeuws aan en is bezaaid met magnifieke details en fotogenieke hoekjes. Gebiologeerd staar ik naar de mooi vormgegeven uithangborden die her en der de gevels sieren.



We prijzen ons gelukkig dat we net vandaag Josselin bezoeken en begeven ons tussen de kijkers en kooplustigen op de tweewekelijkse markt. We zijn een beetje aan de late kant want verschillende marktkramers zijn al aan het opbreken.
Witte honing
Bij een dame met een kraam vlakbij de boekhandel, kopen we honing van lentebloemen. Lichtgele, bijna witte honing die zo van je lepel afloopt en heerlijk zacht smaakt. “Hoe krijg je zo’n kleur en textuur?” willen we graag weten. “Met héél veel geduld”, antwoordt ze met een glimlach als ze haar geheim uit de doeken doet. De witte honing is het resultaat van een heel lang slingerproces.
Deze dame, die ons graag inwijdt in de wereld van bijen en honing én ons verschillende soorten honing laat proeven, is Pascaline Laurent. Pascaline is imker (apicultrice-récoltante) in Guégon, een buurgemeente van Josselin. Haar producten dragen de naam ‘Les Ruchers de Bretagne’ (de bijenkorven van Bretagne). De blik op haar gezicht als ze haar verhaal vertelt, zegt genoeg: imker zijn en honing maken, dat is haar lieve leven.

Twee dagen voor ons bezoek aan Josselin publiceerde Le Ploermelais een artikel over Pascaline, ontdek ik terwijl ik dit blogbericht opstel. En op de website van La Cour d’Orgères verscheen dit artikel in 2016.
Roi de la galette
De man die als laatste standhoudt op de markt, is Franck Bodet (Francky) van La Galipette. Hij is de koning van de galette (roi de la galette) en een echte publiekstrekker. Met zijn rode foodtruck en zijn heerlijk geurende crêpes en galettes, made in Breizh, lokt hij de marktbezoekers. Zijn aanbod is groot, zijn manier van doen groots en zijn naam bekend tot wijd in de omtrek.

Terwijl de regen op mijn blauwe paraplu tikt, geniet ik van een zoete crêpe uit het vuistje. Stef heeft het meer voor de hartige galettes. Hij bestelt er eentje, en omdat hij hem echt lekker vindt, bestelt hij vlak erna een tweede.
Met veel vertoon giet de koning het beslag in de pan.
Middeleeuwse pluktuin
In het oude stadsgedeelte heeft de stad, met behulp van subsidies, een middeleeuwse kruidentuin aangelegd (Jardin médiévale). Een beschutte tuin, ommuurd aan drie zijden.
Hier mag iedereen kruiden plukken én eetbare bloemen. Op pancartes staan duidelijke tips over de oogsttechnieken, het gebruik en de bewaring van de verschillende kruiden en bloemen.


Dit is een heerlijke plek om even te verpozen. Om naar de planten te staren en het leven errond te bestuderen. Om te genieten van de vele geuren en kleuren.
Mooi zijn ook de grote foto’s en de bogen afgewerkt met stukken tak.

Steen, water en papier
Van het eeuwenoude kasteel aan de oevers van de Oust hebben we alleen de gevel aan de rivierkant gezien. Die is behoorlijk indrukwekkend dankzij zijn majestueuze torens.
Mocht je er de tijd voor hebben, dan kan je het kasteel van Josselin bezoeken en zijn geschiedenis en verbondenheid met het geslacht van de Rohans ontdekken.

Vlakbij, aan de overkant van de rivier, staan picknicktafels op de groene oever. Het lijkt me heerlijk om daar bij mooi weer te picknicken, terwijl wolken overdrijven en bootjes voorbijvaren.
Neem zeker de tijd om door de straten van de oude stad te slenteren en de vakwerkhuizen en andere architecturale pareltjes te bewonderen. Om steegjes en brugjes te ontdekken en je klein te voelen naast de kolossale gunnera manicata in de rue du Val d’Oust.

Ik ontdekte een heel leuke winkel die spijtig genoeg gesloten was tijdens ons stadsbezoek. Maar ook over wat er in de etalage stond en hing kon ik mij volop verbazen.
In haar Karton de Breizh® verkoopt Stéphanie Matéos meubels en decoratie van (gerecycleerd) karton. Bekijk zeker de foto’s van haar ontwerpen op haar Facebookpagina. Ze getuigen van echt vakmanschap.

In en ook rond Josselin valt nog veel, veel meer te ontdekken, zoals het mysterieuze La forêt de Brocéliande. Maar dat, dat is voor een volgend bezoek.

Praktisch
Parkeren kan aan de rand van de stad, op een parking langs het water van Le Crasseux, aan de Chemin Glatinier. Wij hoefden er niets te betalen.
Tip: op zondag 8 september trekt ’s ochtends een processie door de straten van Josselin tijdens het Grand Pardon de Notre-Dame du Roncier.

Meer verhalen van onze reis naar Bretagne eerder dit jaar vind je op de pagina Op reis in Bretagne.
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.