Categorieën
Op reis in Bretagne

Van bloemen en baaien – Marktdag in Josselin

Een boekenwinkel in Josselin.
Prachtig, dit uithangbord van een boekhandel in Josselin.

Zaterdag 8 juni. We hebben in het Zuiden van Bretagne niet alles kunnen doen wat we gepland hadden maar vandaag worden we verwacht in het Noorden, in kustplaats Erquy. Ongeveer halfweg, in het binnenland, ligt Josselin, een stadje in de schaduw van een kasteel.
Zaterdag marktdag. Het historische stadsgedeelte krijgt enkele uren lang nog meer kleur.


Duik in de middeleeuwen

Zaterdagmiddag in Josselin. Dankzij een tip in onze Trotter vinden we een kleine parking aan de rand van de stad, met picknickbanken in het groen en zicht op het water van de langsstromende rivier. 10 minuten later lopen we rond in de binnenstad.


Place Alain-de-Rohan in Josselin
Kleurrijke vakwerkhuizen aan de Place Alain-de-Rohan in Josselin.

Detail gevel vakwerkhuis in Josselin.
Met een goede zoomlens breng je details als deze sierlijke guirlandes en de koppen van monsterlijke dieren gemakkelijk dichtbij.

Het oude stadsgedeelte doet middeleeuws aan en is bezaaid met magnifieke details en fotogenieke hoekjes. Gebiologeerd staar ik naar de mooi vormgegeven uithangborden die her en der de gevels sieren.


Uithangbord van een apotheek in Josselin.
Fraai uithangbord van een apotheek.

'atelier de couture' in Josselin
Mooi, dat roze en dat groen in dit uithangbord.

Smeedijzeren vogel aan gevel in Josselin.
Zulke details in het straatbeeld, daar hou ik van.

We prijzen ons gelukkig dat we net vandaag Josselin bezoeken en begeven ons tussen de kijkers en kooplustigen op de tweewekelijkse markt. We zijn een beetje aan de late kant want verschillende marktkramers zijn al aan het opbreken.

Witte honing

Bij een dame met een kraam vlakbij de boekhandel, kopen we honing van lentebloemen. Lichtgele, bijna witte honing die zo van je lepel afloopt en heerlijk zacht smaakt. “Hoe krijg je zo’n kleur en textuur?” willen we graag weten. “Met héél veel geduld”, antwoordt ze met een glimlach als ze haar geheim uit de doeken doet. De witte honing is het resultaat van een heel lang slingerproces.

Deze dame, die ons graag inwijdt in de wereld van bijen en honing én ons verschillende soorten honing laat proeven, is Pascaline Laurent. Pascaline is imker (apicultrice-récoltante) in Guégon, een buurgemeente van Josselin. Haar producten dragen de naam ‘Les Ruchers de Bretagne’ (de bijenkorven van Bretagne). De blik op haar gezicht als ze haar verhaal vertelt, zegt genoeg: imker zijn en honing maken, dat is haar lieve leven.


Imker Pascaline Laurent op de markt in Josselin.
Imker Pascaline Laurent op de zaterdagmarkt in Josselin.

Twee dagen voor ons bezoek aan Josselin publiceerde Le Ploermelais een artikel over Pascaline, ontdek ik terwijl ik dit blogbericht opstel. En op de website van La Cour d’Orgères verscheen dit artikel in 2016.

Roi de la galette

De man die als laatste standhoudt op de markt, is Franck Bodet (Francky) van La Galipette. Hij is de koning van de galette (roi de la galette) en een echte publiekstrekker. Met zijn rode foodtruck en zijn heerlijk geurende crêpes en galettes, made in Breizh, lokt hij de marktbezoekers. Zijn aanbod is groot, zijn manier van doen groots en zijn naam bekend tot wijd in de omtrek.


Franck Bodet, roi de la galette - Josselin
Franck Bodet (Francky) in zijn rode foodtruck op de markt in Josselin.

Terwijl de regen op mijn blauwe paraplu tikt, geniet ik van een zoete crêpe uit het vuistje. Stef heeft het meer voor de hartige galettes. Hij bestelt er eentje, en omdat hij hem echt lekker vindt, bestelt hij vlak erna een tweede.
Met veel vertoon giet de koning het beslag in de pan.

Middeleeuwse pluktuin

In het oude stadsgedeelte heeft de stad, met behulp van subsidies, een middeleeuwse kruidentuin aangelegd (Jardin médiévale). Een beschutte tuin, ommuurd aan drie zijden.

Hier mag iedereen kruiden plukken én eetbare bloemen. Op pancartes staan duidelijke tips over de oogsttechnieken, het gebruik en de bewaring van de verschillende kruiden en bloemen.


Jardin médiévale in Josselin - goudsbloem
Blad van goudsbloem (fleur de souci) en komkommerkruid in de Jardin médiévale in Josselin.

Jardin médiévale in Josselin
Hoekje van de middeleeuwse pluktuin in Josselin.

Dit is een heerlijke plek om even te verpozen. Om naar de planten te staren en het leven errond te bestuderen. Om te genieten van de vele geuren en kleuren.

Mooi zijn ook de grote foto’s en de bogen afgewerkt met stukken tak.


Jardin médiévale in Josselin
Foto’s fleuren de Jardin médiévale nog meer op.

Steen, water en papier

Van het eeuwenoude kasteel aan de oevers van de Oust hebben we alleen de gevel aan de rivierkant gezien. Die is behoorlijk indrukwekkend dankzij zijn majestueuze torens.
Mocht je er de tijd voor hebben, dan kan je het kasteel van Josselin bezoeken en zijn geschiedenis en verbondenheid met het geslacht van de Rohans ontdekken.


Kasteel van Josselin
Zicht op het kasteel van Josselin van op de oever van de Oust.

Vlakbij, aan de overkant van de rivier, staan picknicktafels op de groene oever. Het lijkt me heerlijk om daar bij mooi weer te picknicken, terwijl wolken overdrijven en bootjes voorbijvaren.

Neem zeker de tijd om door de straten van de oude stad te slenteren en de vakwerkhuizen en andere architecturale pareltjes te bewonderen. Om steegjes en brugjes te ontdekken en je klein te voelen naast de kolossale gunnera manicata in de rue du Val d’Oust.


Stadsplan en gunnera in Josselin
De kolossale bladeren van de gunnera achter de muur met het stadsplan van Josselin.

Ik ontdekte een heel leuke winkel die spijtig genoeg gesloten was tijdens ons stadsbezoek. Maar ook over wat er in de etalage stond en hing kon ik mij volop verbazen.
In haar Karton de Breizh® verkoopt Stéphanie Matéos meubels en decoratie van (gerecycleerd) karton. Bekijk zeker de foto’s van haar ontwerpen op haar Facebookpagina. Ze getuigen van echt vakmanschap.


Karton de Breizh®
Een kartonnen hartje in de etalage van Karton de Breizh (R).

In en ook rond Josselin valt nog veel, veel meer te ontdekken, zoals het mysterieuze La forêt de Brocéliande. Maar dat, dat is voor een volgend bezoek.


Brocante in Josselin
In een winkel in de Chemin Glatinier stonden deze rode klompen met edelweisjes (29 euro) in een stoffige etalage vol oude spullen.

Praktisch

Parkeren kan aan de rand van de stad, op een parking langs het water van Le Crasseux, aan de Chemin Glatinier. Wij hoefden er niets te betalen.

Tip: op zondag 8 september trekt ’s ochtends een processie door de straten van Josselin tijdens het Grand Pardon de Notre-Dame du Roncier.


Detail van de basiliek Notre-Dame-du-Roncier in Josselin
Detail van de basiliek Notre-Dame-du-Roncier in Josselin.

Meer verhalen van onze reis naar Bretagne eerder dit jaar vind je op de pagina Op reis in Bretagne.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!