Categorieën
Op stap

Samen op stap … in en om Zammelen

Brug over het oude fruitspoor in Jesseren.
Brug over het oude fruitspoor in Jesseren.

Het landschap in en rond Zammelen is prachtig. Vooral in de lente, als de natuur weer tot leven komt, vind ik het er heerlijk wandelen. Omdat ik graag meer wandelaars wou laten kennismaken met dit gebied, organiseerde ik midden maart een Verrassende Blogwandeling met vertrek aan de kerk van Zammelen. De reacties na de wandeling waren lovend. Voor velen was dit bezoek het eerste maar zeker niet het laatste.
Voor de volgende Verrassende Blogwandeling, op 5 mei, trekken we naar de grensstreek. Meer info vind je binnenkort op de Facebookpagina.

17 maart. Anderhalve week lang hadden wind en maartse buien ons in de ban gehouden. Op zaterdag kwam de zon voorzichtig door de wolken. Die zondagochtend checkte ik, voor het eerst sinds ik gestart ben met de wandelingen, de buienradar. Ik vertrouw er telkens op dat het goed weer wordt maar deze keer was ik er niet gerust in.

Iets voor 9 uur klaarde het weer op boven Haspengouw. Blauwe lucht met hier en daar dikke wolken. Het landschap straalde in dit maartse licht. Zonnewarmte op onze gezichten.

Landschap in Zammelen.
Het is een waterrijk gebied.

Zammelen is een pittoresk kerkdorp en een van de Greenspots in het Haspengouwse landschap. Ze noemen dit gebied ook de ‘Groene schatkamer’.

Akker in Zammelen
Foto: Johan Vaes

Aan de kerk van Zammelen starten drie wandelroutes. De rode heeft mijn voorkeur. Hij leidt je over smalle veldwegjes en plankenpaden en door holle wegen. Door en langs boomgaarden, langs akkers, hooilanden, broekbosjes en poelen. Onderweg geniet je van mooie panorama’s in dit heuvelachtige landschap. Je wandelt er ook over een stuk van het voormalige fruitspoor, een bijzondere plek.

Op de rode route is er geen horeca. Helemaal onderaan in dit bericht geef ik je twee adressen in de buurt mee waar het gezellig vertoeven is en waar je lekker kan eten. We hebben ze allebei getest.

Trap van planken in Zammelen.
Een plankenpad.

Deze wandeling stond in het teken van lentebloeiers en we hadden geluk. De eerstelingen toonden hun bloemen aan de wereld. Zoals groot hoefblad, ook wel allemansverdriet genoemd omdat je de plant niet meer uit je tuin krijgt eens hij er gesetteld raakt. Maar waarom zou je ook? Hij draagt zulke mooie bloemen in het vroege voorjaar én is een magneet voor insecten.

Groot hoefblad in Jesseren
Groot hoefblad.

Voor ons vertrek had ik deze vraag in de groep gegooid: “Waaraan merk jij vandaag dat de lente weer in ’t land is?” Enkele dames kropen nadien in hun pen. Hieronder vind je de stukjes die ze schreven. Ik vind ze mooi, stuk voor stuk. 🙂

De kleurrijke bloemetjes in het gras, de gezellige mensen zonder handschoenen en het vrolijke zonnetje in de lucht!

Violetta

Het was een zalige wandeling. Heb genoten van de natuur, de groep, fijne gesprekken.
Lente:
Klein en groot hoefblad
Maarts viooltje
Fris groen overal
Fijne groep mensen
Dat is lente!!

Els

Klein hoefblad.
Ik had een geel kadertje meegenomen zodat we mooie landschappen, en ook bloemen, konden inkaderen. Hier in combinatie met klein hoefblad.

Lente was er, dankzij …
De eerste frisse windvlagen, het supergroene gras, de eerste bloesems maar ook de eerste uitgesproken ideeën. Laat die inspiratie maar komen.

Tina

Een pril en breekbaar lentegevoel ontwaakt…
Het ontsluiert meteen de frisse en schitterende schoonheid van het Haspengouws landschap door zijn subtiele kleurschakeringen in het glooiend vergezicht.

Karolien

Landschap in Zammelen
Foto: Johan Vaes

Mijn lentegewaarwording was vooral de lentegeur. De geur van nieuw leven. ‘Ik wil deze geur ten volle inademen.’
Een deel van mij wil verbinding voelen met iets dat groter is dan mezelf. Het andere deel zegt: kom uit je winterslaap… aan ’t werk!

Joke

Lente was voor mij de lach van Bernadet in het prachtige landschap.

Miek

Heerlijk om dat te lezen, Miek. De combinatie van fijn gezelschap, mooie landschappen en die prille lentebloeiers, daar word ik ook bijzonder vrolijk van. #happyme.


Praktisch

Parking: achter ‘t Zoalke, Sint-Amandusstraat 12, 3724 Kortessem. ’t Zoalke ligt in het hart van het dorp, vlak bij de kerk.
Routes: Je kan de rode route naar hartenlust combineren met de blauwe (4 km) of de oranje (6 km). De routes zijn goed gemarkeerd. Een wandelkaart is handig maar geen must. Ben je lid van Natuurpunt? Dan kan je de wandelkaart downloaden.

Iets eten en drinken:
Een aanrader: Hoeve De Sterappel, in het centrum van Piringen (Tongeren) en op een achttal minuten rijden van Zammelen. Het is een B&B, feestzaal en bistro ineen. Het grote terras op de binnenkoer nodigt uit tot een rustpauze na een lange wandeling. Wij hebben er op 5 maart heel lekker gegeten. Kwaliteitsproducten en mooie presentaties. En ze zijn er heel vriendelijk.
Volg je de oranje route? Dan passeer je in buurdorp Gors-Opleeuw. Daar kan je terecht in het gezellige fietscafé De Pastorie waar we onze vorige Verrassende Blogwandeling afsloten.

Voorzie stevige wandelschoenen (of laarzen) als je in Zammelen gaat wandelen want modder is nooit veraf in dit waterrijke gebied.


Uitkijkpunt in Jesseren.
Uitkijkpunt in Jesseren.

Één reactie op “Samen op stap … in en om Zammelen”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!