Categorieën
Op stap

Citytrippen in Arnhem

_D703397 (2)

Enkele weken geleden kriebelde het om er even tussenuit te knijpen. We hadden anderhalve dag geen afspraken of verplichtingen genoteerd, dus kon het. Stef mocht kiezen waarheen… en het werd Arnhem. Wat hem geïnspireerd heeft, weet hij niet. Maar we waren nog nooit in Arnhem geweest dus viel er zeker veel te ontdekken. We boekten heel last minute een overnachting in een hotel en vertrokken de volgende ochtend. 

Een kleine 2 uur later arriveerden we aan de stadsrand van Arnhem. De wagen wilden we parkeren aan de Gelredome, een grote evenementenhal. Daar konden we de pendelbus nemen tot in het centrum. Eén probleem: we vonden de Gelredome niet. We verwachtten dat zo’n drukbezocht gebouw op alle invalswegen aangegeven zou staan, maar niet dus. We wilden ons even opnieuw oriënteren en een boterhammetje eten en zo belandden we op de parking van Moscowa, de grootste begraafplaats van Arnhem.

Afgaand op de naam dachten we dat hier Russische oorlogsslachtoffers lagen… Niets is minder waar. De begraafplaats, voor het eerst in gebruik genomen in 1876, werd genoemd naar een nabij gelegen hofstede.
Wij vinden dit echt een bijzondere plek. Komt het door de collectie prachtige in- en uitheemse bomen en struiken, een klein arboretum waardig?
Of door de vormgeving van deze plek? Brede lanen afgewisseld met plantsoenen en gazon in geometrische vormen?
Is het de uitstraling van deze plek die mensen aantrekt?
Of komt het door de vele gedenktekens die doorheen de begraafplaats verspreid staan? Kunstige beeldhouwwerken in steen en brons. Veelkleurige glassculpturen die de zon weerkaatsen. Zoveel creatieve uitspattingen, zoveel schoonheid.

collage MoscowaEen wandeling in dat park tussen die vele gedenktekens voelt als het bezoeken van een kunsttentoonstelling. Achter elk kunstwerk steekt niet alleen het verhaal van de persoon die het werk vormgaf maar bovenal het verhaal van hem of haar ter wiens gedachtenis dit kunstwerk geplaatst werd. We werden er helemaal stil van, van die zwijgende, persoonlijke getuigen van geleefde levens. Van hoe tristesse en schoonheid hand in hand kunnen gaan, te midden van zoveel overweldigend groen.

Later die dag vertelde men ons dat deze begraafplaats druk bezocht wordt, o.a. door mensen die met de fiets over de brede lanen rijden, een bankje uitzoeken en daar hun boterhammen opeten ’s middags. Het is een ontmoetingsplek geworden, een plek waar mensen elkaar treffen voor een babbel en wat gezelschap.

20170728_124156 (1)

Na ons bezoek aan Moscowa ging het richting Gelredome. We parkeerden de wagen vooraan op de parking, op een wel heel strategische plek zo bleek. Een jonge dame, verpakt als cadeau (wat me altijd weer doet denken aan die film ‘Alles is Liefde’) sprak ons aan en bood ons 2 pasjes van € 5 aan en een flyer. Een cadeau van de stad Arnhem aan bezoekers van de stad die, net zoals wij dus, hun wagen buiten de toch al drukke binnenstad parkeerden en het pendelbusje namen. Een heel mooie geste. Bedankt daarvoor, Arnhem!

Stef vroeg om 2 tickets naar het centrum van de stad en werd heel vriendelijk geholpen door een buschauffeur die hem in het Engels aansprak. En dat werd later die dag nog eens door een andere persoon herhaald, wat weer bevestigt dat ons Vlaams (Limburgs) fonetisch sterk aanleunt bij het Engels. 🙂

_D703367 (2)

Als je een retourticket koopt, kan je voor € 2 per persoon heen en weer van de Gelredome naar het centrum. Op 5 minuten sta je aan het hypermoderne station van Arnhem, een gebouw met veel glas en gebogen lijnen. De moeite waard om meer in detail te bekijken. Op een verhoog: een piano, zoals in vele andere stations wereldwijd. Oh, kon ik toch maar pianospelen…

In het station vind je ook een VVV-kantoortje waar je een gratis stadsplan kan afhalen.
Op het stationsplein enkele krijttekeningen overgebleven van World Street Painting dat op 8 en 9 juli plaatsvond in Arnhem. Ook op andere plekken in de binnenstad waren nog enkele street paintings te bewonderen.

Misschien heb je wel al gehoord van de Slag om Arnhem. Als je in Arnhem rondwandelt, kan je er niet omheen: het verleden wordt hier heel levendig gehouden. Wil je weten wat Operatie Market Garden inhield en hoe dat met de Rijnbrug verband hield, kijk dan op Arnhem Direct. Of misschien ken je A Brigde Too Far. Deze film uit 1977 is gebaseerd op wat er zich in Arnhem afspeelde in 1944.

_D703460 (2)

Arnhem heeft zware verliezen geleden meer dan 70 jaar geleden. Gelukkig hebben enkele mooie gebouwen stand weten te houden, zoals het Duivelshuis, waar sinds de bouw ervan altijd hoogwaardigheidsbekleders woonden. Het huis werd genoemd naar de saters die de gevel sieren.

_D703428 (2)
Links op de foto: het Duivelshuis

Dat is niet het enige opvallende gebouw in het centrum. Erfgoedcentrum Rozet valt op door zijn vaalwitte gevel versierd met rozetten, door het vele glas en het hippe interieur. Dit gebouw herbergt ook de stadsbibliotheek en fungeert als tentoonstellingsruimte.

_D703378 (2)

Binnen in het gebouw, langs de trap, stonden paspoppen gekleed in kledij met South Park-prints in het kader van een tentoonstelling rond mode. Het is me niet gelukt om de naam van de ontwerper te achterhalen. Spijtig!
De foto helemaal bovenaan is ook in Rozet gemaakt.

20170728_134411_Richtone(HDR)

Vanop het dakterras van Rozet zie je het roze Feestaardvarken in zijn volle glorie liggen op een stukje grond omringd door zand en verwilderde struiken. Op zijn kop een goudkleurig feesthoedje. Dit kunstwerk, dat op eigen risico beklommen mag worden, werd door Burgers’ Zoo aan de stad geschonken n.a.v. het 100-jarig bestaan van de dierentuin in 2013. Ik vind het een bijzonder merkwaardig kunstwerk en niet zo fotogeniek. Wil je graag weten hoe het Feestaardvarken eruit ziet, kijk dan op tripadvisor.

De imposante Eusebiuskerk bepaalt al meer dan 5 eeuwen de skyline van Arnhem. Een deel ervan staat nu in de steigers. Een blik in dit bijzondere gebouw krijg je hier: Eusebius.

_D703437 (2)

Naast deze kerk waren er opgravingen aan de gang op de plek waar binnenkort de Sint-Jansbeek terug mag stromen. Links vooraan was een dame met een klein truweel in opperste concentratie beenderen aan het blootleggen terwijl haar collega het stevigere werk mocht uitvoeren met de schop.

_D703421 (2)

Veel gezellige (smalle) straatjes in Arnhem, getooid met veel groen en vlaggen.

_D703471 (2)

Hier en daar een fraai staaltje street art, zoals deze uil hier.

_D703483 (2)

Het weer was wisselvallig dus hadden we voor alle zekerheid de paraplu maar mee. Ergens in de namiddag kregen we al de eerste buien over ons heen.

_D703476 (2)

Heel moedig om dan met een witte fiets buiten te komen. 🙂

20170728_201323

Die dag in Arnhem at ik mijn eerste bagel (lekker en voor herhaling vatbaar) en bestelde ik voor de allereerste keer een Molukse schotel in Het Eiland. Het personeel was heel vriendelijk en het Moluks was een tikje apart. De schotel, die ze alleen op vrijdagavond serveren, ging vergezeld van een heel lekkere wijn en alles was heel schappelijk geprijsd. Een aanrader! Hier konden we ook onze Arnhem-pasjes verzilveren.

_D703374 (2)

Wat we vooral onthouden van Arnhem is de vriendelijkheid van de mensen daar. Zoals de jongedame met het felwitte haar in het busstation, die heel behulpzaam was en ons de juiste bus terug naar de Gelredome gewezen heeft.

En dan was er ook nog de man die plots neus aan neus met Stef stond, omdat hij vond dat Stef opvallend vreemd gedrag vertoonde, en hem even aan de tand kwam voelen. Waarom was Stef al die foto’s van hem en zijn collega aan het maken? Dat was even schrikken… Stef was zich van geen kwaad bewust. Maar al gauw was het misverstand uitgeklaard en kregen we er nog wat toeristische informatie bovenop. Heel vriendelijke mensen daar in Arnhem! 🙂

_D703485 (2)

In mijn volgende blogbericht neem ik je mee naar een plek in Arnhem waar jong en oud zich kunnen uitleven. Wordt vervolgd …

2 reacties op “Citytrippen in Arnhem”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!