Categorieën
Natuur

Hemelsblauw

radicchio6

In mijn bericht Bloemrijke groenten schreef ik al eerder over de radicchio in onze tuin. Dat bericht werd gepost op 30 september 2016, toen de radicchio die ik in 2015 zaaide volop bloeide.
Sinds 2 weken staat de radicchio die ik vorig jaar inzaaide in bloei. Fijne vooruitzichten, die bloei… een hele zomer lang.

radicchio4

Ik wil nóg maar eens mijn lof uiten over deze bijzondere groente. Want waar het hart van vol is, daar loopt ook de blog al eens van over. 🙂
Maandenlang verschijnen er kropjes in allerlei kleuren en vormen met heerlijk, zij het wat bittersmakend, blad. In de winter lijkt het leven uit de planten te zijn verdwenen, maar eens de lentezon de aarde opwarmt, schiet het blad weer de lucht in. En als je de planten dan laat doorschieten, dan vormen ze stevige, felvertakte stengels, tot meer dan 1,5 m hoog, waarop elke ochtend weer nieuwe blauwe bloemen verschijnen.

radicchio2

En niet alleen wij zijn fan van deze prachtige bloemen met hun blauwe meeldraden en gerafelde blaadjes. Ook de insectenwereld wordt aangetrokken door al dit blauw.
En terwijl het kleine volk zich laaft aan de nectar, ben ik met mijn camera in de weer, hopend op een prachtige macro-opname van een bij, zweefvlieg of wat er dan ook voor de lens verschijnt.
Geduldig wachten is niet dadelijk aan mij besteed maar ik heb mij voorgenomen om op een ochtend de macro-lens te installeren op het statief en dan nog mooiere foto’s te maken van de insecten die deze bloemen bezoeken.

radicchio5

Ik schreef het al eerder: na het sluiten van de bloemen zien de planten er mistroostig uit, uitgeblust. Maar dat is slechts schijn want de volgende ochtend verrassen ze jou alweer met hun hemelsblauwe bloemenpracht. Op regenachtige dagen kan het wel eens wat minder zijn. Maar als de zon schijnt… dan kan je er weer van genieten.

radicchio7

Een aanrader voor je tuin? Absoluut!

Radicchio1

 

 

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!