Categorieën
Op stap

Op zoek naar lentebloeiers… in Zammelen

Zammelen2

De lente is in ’t land en die warme zonnestralen van vorige week en de ontluikende natuur doen me werkelijk her(op)leven. Net of ik uit een lange winterslaap ontwaakt ben. Het is zalig om buiten bezig te zijn, om de tuin lenteklaar te maken. En om lange wandelingen te maken, tussen lentebloeiers, frisgroene blaadjes en zoemende insecten.

Wie Greenspot Zammelen kent, zal het beamen: ’t is een heerlijke plek voor een lentewandeling. Mijn advies aan wie dit wandelgebied nog niet kent… ga het nu ontdekken.
Het dorp Zammelen behoort bij Kortessem. Het ligt in de vallei van de Mombeek, en dat merk je want het gebied is heel waterrijk.

Zammelen6.jpg

Aan de kerk van dit pittoreske dorp staat een infobord met de 3 wandelingen die hier starten. Ik kan je de rode wandeling van +/- 7 km zeker aanraden. Je wandelt van Zammelen naar Jesseren (deelgemeente van Tongeren) en terug.

Zammelen4

Op de website van Toerisme Limburg wordt Greenspot Zammelen ‘Groene schatkamer’ genoemd, en zo is het maar net. Het gebied is verrassend veelzijdig. Weilanden met koeien wisselen af met akkers en boomgaarden. Je tocht voert je langs de Mombeek, over plankenpaden, langs poelen, langs bomen met maretak, door kleine bosjes met bloementapijten, over een oude spoorweg en langs het vroegere station van Jesseren. Achter elke hoek schuilt een ander landschap, een ander fotogeniek stukje natuur.
Naast natuurliefhebbers voelen ook dassen zich hier thuis. En de vele vogels die huizen in bomen, struiken en rietkragen.

Zammelen1

Op de oevers van de Mombeek staan groot hoefblad en klein hoefblad (foto helemaal bovenaan) nu in bloei. Het groot hoefblad pronkt met zijn vreemde roze bloemaren. De felgele bloemen van het klein hoefblad richten hun kopjes naar de zon.
In de bosjes steken de bloempjes van het speenkruid hier en daar al de kop op. Binnenkort strekt zich hier een geel tapijt uit onder de bomen. De daslook zal weldra enkele plekken op de boshellingen oplichten met zijn witte bloemen, en de wandelaars bedwelmen met zijn (heerlijke) scherpe lookgeur.

Zammelen5
oude treinwagon

In het verenigingsblad Natuur.Limburg dat vandaag in mijn bus lag, staat een beetje geschiedenis over de oude spoorweg. Het was een zogenaamd fruitspoor waarop vanaf 1879 hoogstamfruit naar naburige steden getransporteerd werd. Dit bracht de teelt van hoogstamfruit naar een ongekende bloei. Na de 2e wereldoorlog was het spoor niet langer nodig en werd het volledig ontmanteld. De hoge bedding is nu een langgerekt natuur- en wandelgebied in beheer bij Natuurpunt.

Praktisch:
Meer info over het gebied vind je op Natuurpunt – Greenspot Zammelen
Stevige, waterdichte schoenen zijn aangeraden want het kan er heel modderig zijn.

Minpunt aan deze wandeling is dat je geen horecagelegenheden aantreft op de route. In het centrum van Kortessem vind je wel verschillende goede brasserieën met een terras.
Even uitrusten en van het landschap genieten, of zelfs picknicken, kan je aan picknicktafels in een boomgaard met oude hoogstamfruitbomen.

Zammelen3

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!