Categorieën
Natuur

Bijzondere bomen – deel II

hageven3-2

Vorige week schreef ik in Bijzondere bomen over de foto’s die fotografe Beth Moon maakte van bijzondere bomen. Ook National Geographic heeft in het maartnummer van zijn Nederlandstalig magazine 20 pagina’s gewijd aan bomen. In de reportage met als titel ‘De wijsheid van BOMEN’ zijn mooie foto’s opgenomen van bomen met een verhaal.

Zoals een immense mangoboom in Naunde (Zimbabwe) waaronder dorpsbewoners verhalen vertellen en ceremonies houden. Deze mangoboom is een typische palaverboom. Die naam wordt in Afrika gegeven aan bomen waaronder stamhoofden samenkomen om te palaveren of te praten over problemen.
Dat brengt me naadloos bij de eiken en de linden, die in onze contreien eeuwenlang dezelfde rol vervulden in het dorpsleven. Als bomen verhalen konden vertellen, wat zouden we dan boeiende dingen te horen krijgen. Over generaties van mensen die er passeerden, over bloei en verval, over het komen en gaan van de seizoenen, en over miljoenen vogels, zoogdieren en insecten waarmee ze in contact kwamen…
Als dat eens kon.

Vooraan in hetzelfde magazine staat een korte tekst van Marinka Wagemans over de Anne Frank-boom. Deze witte paardenkastanje, die heel belangrijk was voor Anne Frank, waaide om in 2010. Gelukkig werden dankzij de Anne Frank Stichting wereldwijd kleine boompjes geplant die voortgekomen zijn uit de kastanjes van deze bijzondere boom. Waarom de boompjes niet lukraak geplant werden, lees je verder in dat artikel.
Ik vind het mooi dat er zoveel inspanningen geleverd worden om de geschiedenis en verhalen van mensen te laten verderleven in bomen. Zulke bomen worden dan levend erfgoed.

Verder staat er nog een reportage in dit nummer over Vikingen, met allerlei interessante wetenswaardigheden, eentje over klassieke schoonheid die een link legt naar de tentoonstelling rond schoonheid in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. En er staat een heel grappige selfie in van een kuifmakaak (een aap, nvdr). 🙂

Om af te ronden, duik ik even terug in de tijd. In november maakten we een wandeling door het Hageven in Neerpelt. In Wind & wolken in het grensgebied kan je lezen welke indruk dat natuurgebied op mij maakte. In het Hageven staan veel bomen die een vreemde, gedrongen vorm vertonen. Felle wind heeft hun groei sterk beïnvloed. Op de foto bovenaan zie je zo’n boom met een grillige, open kroon.
Onderstaande foto toont één merkwaardige boom, of zijn er twee (?), waarvan een tak van de ene boom vergroeid is met de stam van de andere. Het lijkt wel of ze de handen in mekaar geslagen hebben en mekaar op die manier rechthouden. Merkwaardig maar misschien wel heel efficiënt…

hageven2-2

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!