Categorieën
Natuur

Vogels tellen anno 2017

’t Is weer zover. Hartje winter en we gaan weer vogels tellen. Eerst strooien we vogelvoer uit, hangen we vetbolletjes en zakjes met pindanootjes op en voorzien we een schaal met proper water. En nadien gaan we gewoon afwachten en observeren, én tellen natuurlijk! Want dit weekend organiseert Natuurpunt ‘Het Grote Vogelweekend’. Voor de 18e keer tellen de Vlamingen de vogels in hun tuin of op hun terras. Jij doet toch ook mee?In 2016 werden meer dan 308.000 vogels geteld in één weekend. De huismus kaapte de eerste plaats weg, voor koolmees en vink. Zo verrassend was dit niet want de huismus stond ook in 2014 en 2015 helemaal bovenaan.

Meer details vind je op Het Grote Vogelweekend Hier kan je ook je telling doorgeven.
Kan je wel een beetje hulp gebruiken bij het determineren van de vogels in je tuin? Op Alle tuinvogels in een oogopslag vind je foto’s terug van tuinvogels zoals merel en kuifmees.

Mijn absolute favoriet: de staartmees. Het zijn kleine bolletjes veren met een lange staart. Ze komen altijd in groep aanvliegen en als je hun gezang herkent, hoor je ze vaak vooraleer je ze werkelijk ziet.

Vogels die onze tuin graag bezoeken zijn koolmees, pimpelmees, vink, heggenmus, huismus, Turkse tortel, houtduif, merel, grote lijster, winterkoning, roodborst, gaai, ekster en spreeuw.
We zien ook regelmatig kauwen, fazanten en een koppel zwarte roodstaarten.
In de verte klinkt in het voorjaar de roep van de koekoek, bij valavond soms de roep van uilen.

In de winter spotten we ook al eens een grote bonte specht en in de naburige boomgaard strijken soms grote groepen kramsvogels neer die zich graag tegoed doen aan de gevallen appels.

Ik slaag er maar niet in om mooie foto’s te maken van vogels. Bij de minste beweging vliegen ze op en strijken een eindje verder weer neer.
Enkele jaren geleden voederden we ’s winters bij onder onze oranje parasol. De foto hieronder werd gemaakt op een dag dat er veel sneeuw gevallen was. De vogels zaten letterlijk hoog en droog. Het was leuk om ze gade te slaan, onder dat wit-oranje dak.

DSC_0081(3).jpg

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!