Categorieën
Op stap

Wind & wolken in het grensgebied

hageven1

Enkele weken geleden hadden we met vrienden afgesproken dat we op zondag
20 november zouden gaan wandelen in het grensoverschrijdend gebied Hageven –
De Plateaux. Nu raasde er afgelopen zondagochtend een stevige stormwind over Limburg en nodigden die wind én de kans op buien niet uit tot een flinke wandeling. Maar we konden allemaal wel wat frisse buitenlucht gebruiken, dus gingen we op stap.

’t Was mijn eerste kennismaking met dit natuurgebied op de Belgisch-Nederlandse grens, en ik was blij verrast met wat ik zag.
Het is een heel gevarieerd gebied. Heidelandschappen met vennen wisselen af met bossen. Je vindt er ook landduinen, vijvers met rietkragen en moerassige oevers, én rivieren.

hageven10

De rivier de Dommel kronkelt door dit gebied. Brugjes verbinden de oevers. Op één plaats kan je de oversteek maken via een mooie, houten hangbrug.

hageven7

Dit natuurgebied is erg geliefd bij vogelaars. Door de felle wind hielden de vogels zich echter schuil. We spotten slechts een handvol witte knobbelzwanen en 2 wulpen. De wulpen stonden in een vijver die een heel eind van het wandelpad lag, dus kon ik er spijtig genoeg geen foto van maken. Je herkent wulpen aan hun lange poten en aan hun lange, omlaaggebogen snavel. Het bezoekerscentrum in Neerpelt is ook naar deze vogel vernoemd.

Vogels bespieden zonder ze te storen, kan je in de vogelkijkhutten langs de Dommel. De foto hieronder is gemaakt vanuit zo’n hut.

hageven8

Naast vogels, zijn ook libellen en waterjuffers fel actief in het gebied tijdens de warme maanden. Je kan er ook planten terugvinden zoals klokjesgentiaan en zonnedauw.
Maar waar ons oog op deze herfstdag op viel, waren de vele paddenstoelen.

collage

Ook hier helpen Galloways bij het natuurbeheer. Zij grazen zowel aan de Belgische zijde van de landsgrens, als in Nederland.

Onze stevige wandelschoenen waren geen overbodige luxe want grote stukken van dit gebied zijn waterrijk dus kan je al eens door de modder moeten stappen.

Onderaan vind je nog praktische info. Verder laat ik de foto’s voor zich spreken.
De bomen en riethalmen bewogen in de soms sterke wind, en de zon verspreidde een gouden gloed over het riet en de heidelandschappen. Die combinatie leverde mooie beelden op.

hageven5

hageven9

hageven6

hageven2

Praktisch:
Natuurpunt (in Vlaanderen) en Natuurmonumenten (in Nederland) werken samen aan natuurbeheer in dit gebied. Meer info kan je daarom ook vinden op hun sites.
Natuurpunt/Hageven – De Plateaux
Natuurmonumenten/De Plateaux

Wij maakten een wandeling van 8,5 km maar hebben niet één bepaalde route gevolgd.
Op de kaarten van het gebied vind je wandelroutes gaande van 1,5 tot bijna 10 km.

Als je, net als wij, start met je wandeling in het Bezoekerscentrum De Wulp (Tussenstraat 10, 3910 Neerpelt) kan je ook de informatieve tentoonstelling over het gebied meepikken én genieten van een Gageleer, het Natuurpuntbier. Dat het lekker bier is, heb ik vernomen uit goede bron. 🙂
De openingsuren van De Wulp vind je op de site van Natuurpunt terug.

hageven3

0 reacties op “Wind & wolken in het grensgebied”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!