Categorieën
Natuur

Weideballerina’s

In deze tijd van het jaar kan je niet naast de schermbloemigen kijken. In graslanden, weiden en bosranden stuit je op de opvallend witte bloemschermen van o.a. zevenblad, gewone berenklauw en wilde peen. Ik heb een zwak voor wilde peen, de voorvader van onze worteltjes, en wel hierom…

wildepeen1

De bloemschermen van de wilde peen lijken van ver op waaiers van fijn wit of lichtroze kant. In elk bloemscherm zitten er in ’t midden 1 tot 3 kleine, donkerpaarse of zwarte bloempjes die je de indruk geven dat er een donker insectje op de bloem geland is. Dit maakt dat je de plant ook vlug kan herkennen tussen andere planten met een gelijkaardige bloeiwijze.

wildepeen2

Als de bloemen rijpen tot vruchten, vouwen de schermen zich dicht tot wat een ‘vogelnestje’ genoemd wordt. In onderstaande foto zie je waarom die naam gekozen werd. Links op de foto zie je ook een lichtroze scherm in een jong stadium.

wildepeen3

Voor mij lijkt de wilde peen in deze fase op een ‘weideballerina’. Nu eens met de armen sierlijk in de lucht en getooid in een frêle, donkergroene tutu… Een andere keer met de armen gespreid, dansen op de wind.

WildepeenCollage

Misschien zie jij er nog andere dingen in? Als je wil, mag je dat hieronder delen.

 

 

 

0 reacties op “Weideballerina’s”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!